Kanser çağımızın en önemli ve en ölümcül hastalıklardan biri olarak görülmektedir. Kanser türlerinden biri olan ve kansere bağlı ölüm vakalarında ikinci sırada yer alan kolon kanseri erkekler bireylerde en yaygın ikinci, kadınlarda ise en yaygın dördüncü kanser tipidir. Elajik asit çilek, ahududu, fındık gibi meyve ve sebzelerden elde edilebilen ve insan sağlığı açısından oldukça önemli bir bitkisel fitokimyasaldır. Elajik asidin insan kolon kanseri üzerindeki etkilerinin anlaşılması için, farklı dozlarda elajik asit uygulanmıştır. Yapılan proliferasyon çalışmasında CCL-233 hücrelerine 5 µM, 10 µM, 25 µM, 50 µM ve 100 µM konsantrasyonlarında elajik asit uygulanmıştır. Uygulanan elajik asit konsantrasyonun artması ile beraber hücrelerin ölümü gözlemlenmiştir. Yarı öldürücü doz (LD50) 40 µM olarak tayin edilmiştir. PARP ve VEGF çalışmaları için insan kolon hücrelerine farklı dozlarda elajik asit uygulanmış ve sonuç olarak iki değerde de azalma görülmüştür.
Cancer is seen as one of the most important and deadly diseases of our time. Colon cancer, which is one of the cancer types and ranks second in cancer-related deaths, is the second most common cancer type in men and the fourth most common cancer type in women. Ellagic acid is a plant phytochemical that can be obtained from fruits and vegetables such as strawberries, raspberries, and hazelnuts and is very important for human health. In order to understand the effects of ellagic acid on human colon cancer, different doses of ellagic acid were applied. In the proliferation study, ellagic acid was applied to CCL-233 cells at concentrations of 5 µM, 10 µM, 25 µM, 50 µM and 100 µM. Cell death was observed with an increase in applied ellagic acid concentration. The semi-lethal dose (LD50) was determined to be 40 µM. For PARP and VEGF studies, different doses of ellagic acid were applied to human colon cancer cells, which consequently showed a decrease in both values.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Biyokimya ve Hücre Biyolojisi (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 5 Temmuz 2023 |
Kabul Tarihi | 25 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |