TEKSTİL SEKTÖRÜNDE GERİ DÖNÜŞÜM OLANAKLARI VE UŞAK İLİ’NDE GÜNCEL DURUM
Öz
Günümüzde gelişen teknoloji, değişen tüketim alışkanlıkları ile endüstrinin her alanında ürün çeşitliliğini beraberinde getirmektedir. Bununla birlikte hızlı tüketim olgusu üretim süreçlerindeki döngüleri tetikleyerek hammadde kullanımını ve bu süreçlerde açığa çıkan atıkları artırmaktadır. Araştırmacılar atık değerlendirme yöntemlerini hem sektörel hem de teknolojik açılardan ele almaktadır. Bu çalışmada özellikle tekstil atıklarının yeniden değerlendirilmesi ile ilgili yaklaşımlar ve yöntemler incelenmiştir. Farklı tekstil üretim teknolojilerinde uygulanan geri dönüşüm yöntemleri ve elde edilen ürünler hakkında literatürde yer alan güncel çalışmalarla ilgili bilgi sunulmuştur. Aynı zamanda Uşak ili özelinde tekstilde geri dönüşüm olanaklarının mevcut durumu hakkında güncel veriler değerlendirilmiştir. Tekstil atıklarının hammadde olarak kullanılmasıyla üretilecek yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünler sayesinde çevresel ve ekonomik anlamda kazanç sağlanacağı söylenebilmektedir. Uşak geri dönüşüm alanında öncü bir il olmasıyla dikkat çekmektedir. Bu konuda yapılacak çalışmalar için belirlenmiş yol haritaları ile sektörel kalkınma sağlanabilecektir. Yapılan değerlendirmelerin ileriye ışık tutmasıyla; Uşak ilinde olduğu gibi ülke çapında da sektörün gelişmesi öngörülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Zafer Kalkınma Ajansı, 2019, Uşak İli Tekstil Geri Dönüşüm Sektör Raporu.
- 2. Sandin, G., & Peters, G. M. (2018). Environmental impact of textile reuse and recycling - A review. Journal of Cleaner Production, 184, 353-365.
- 3. Altun, Ş., 2016, Tekstil Üretim ve Kullanım Atıklarının, Geri Kazanımı, Çevresel ve Ekonomik Etkileri, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Raporu-2016.
- 4. Türemen, M., Demir, A., Özdoğan, E., 2018, Tekstil Endüstrisi İçin Geri Dönüşüm ve Önemi, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi.
- 5. Geri Dönüşüm ile Hem Para Kazanılıyor Hem Çevre!, http://www.endustriotomasyon.com/tr/icerik/sayfa/geri-donusum-ile-hem-para-kazaniliyor-hem-cevre, Erişim Tarihi: 25.10.2019.
- 6. TÜDAM, 2016, Geri Dönüşüm Sektörü Teşvik Raporu, Değerlendirilebilir Atık Malzemeler Sanayicileri Derneği.
- 7. Yıldız Töre, G., Kaykıoğlu, G., Gürkan, R., 2006, Membran Teknolojisi İle Geri Kazanılmış Tekstil Atıksularının Ürün Kalitesine Olan Etkisinin Değerlendirilmesi- Mem-Tek, Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Bap Proje Kapanış Raporu.
- 8. T.C. Ekonomi Bakanlığı, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü, Uşak İl Raporu, Nisan 2017.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Derleme
Yazarlar
Hakan Macit
*
0000-0003-4893-3013
Türkiye
Ayşe Ebru Tayyar
0000-0001-9679-9926
Türkiye
Ayşe Şevkan Macit
0000-0002-0646-8582
Türkiye
Gonca Alan
0000-0002-0416-4235
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
30 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi
1 Kasım 2019
Kabul Tarihi
11 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 2