İş sağlığı ve güvenliği açısından; üretim sisteminde çalışan insanın sağlığını korumak, güvenliğini
sağlamak ve yapılan işin nicelik ve niteliğini artırmak amacıyla yapılan çalışmalar giderek önem
kazanmaktadır. Çalışma ortamında insan sağlığını riske eden kaza olasılığını arttıran bütün faktörlerin
ergonomik değerlendirmelerle azaltılması hatta ortadan kaldırılması mümkündür. Bu çalışmada, gıda
üretim alanında faaliyet gösteren bir şekerleme firması ele alınmış, firmanın çalışma koşulları ergonomik
açıdan incelenmiştir. Çalışanlara sağlık ve iş güvenliği açısından uygun ve rahat bir çalışma ortamı
sağlandığı ölçüde iş gücünün verimi olumlu yönde etkilenecektir. İşyerinde çalışma ortamında; gürültü,
titreşim, termal konfor, aydınlatma, kimyasallar, tozlar, makine ve teçhizatlar, çalışandan kaynaklı
faktörler, işe ilişkin bilgiler, işletme yapısına bağlı gözlemler ve işletme yönetimi ergonomik yönden ele
alınmıştır. İşyerinde ergonomik risk faktörlerinin kontrolünde azaltıcı etkin tedbirlerin belirlenmesi ve
daha önce kurulmuş sistemlerin etkinliğinin değerlendirilmesi önemli bir aşamadır. Şekerleme firmasında
yapılan çalışma sonucunda; işletmenin çalışma ortamı koşulları ergonomik faktörler açısından araştırılmış
ve görülen eksiklikler belirlenmiştir.
In terms of occupational health and safety; It is becoming increasingly important to protect the health of
and provide the safety of the people working in the production system and to increase quality and
quantity of the work done. It is possible to lower or remove all risk factors that increase the probability of
accidents which cause human health in the working environment by ergonomics evaluation. In this study,
a confectionery company operating in the field of production was handled and the working conditions of
the company were investigated from an ergonomic point of view. The efficiency of the employees will be
affected positively by providing a comfortable and appropriate working environment in terms of health
and work safety. Occupational noise, vibration, thermal comfort, lighting, chemicals, dust, factors
originating from employees, information about the work, observations related to structure of the
enterprise and management of the business. Determining effective measures to reduce ergonomic risk
factors in the workplace and evaluating the effectiveness of previously established systems is an
important milestone. As a result of the work done in the confectionery company; ergonomic factors
encountered in the working environment of the company were investigated and the observed deficiencies
were determined.
Diğer ID | JA55BT45NK |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2017 |
Gönderilme Tarihi | 1 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 1 |