Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel ve Antibesinsel Faktörler

Yıl 2022, Cilt: 6 Sayı: 2, 81 - 93, 29.12.2022
https://doi.org/10.47137/usufedbid.1126220

Öz

Baklagiller içerdikleri mineraller, vitaminler, diyet lifler, protein ve karbonhidratlar gibi besinsel faktörler açısından önemlidir. Buna karşın baklagillerde tripsin ve kimotripsin, saponinler, fitik asit ve lektinler gibi antibesinsel faktörler de mevcuttur. Antibesinsel faktörler baklagillerin yarayışlılığını etkilemekte, beslenmede bazı olumsuzluklara sebep olmaktadır. Bu olumsuzlukları gidermek için suda bekletme, pişirme, çimlendirme gibi yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler antibesinsel faktörlerin yarayışlı hale gelmesine sebep olmaktadır. Bu çalışmada yemeklik dane baklagiller bünyesinde yer alan besinsel ve antibesinsel faktörler ile antibesinsel faktörleri azaltmada kullanılan bazı yöntemlerden bahsedilmiştir.

Kaynakça

  • 1. Gülümser A. Dünyada ve Türkiye’de Yemeklik Dane BaklagillerinDurumu. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(1):292-8.
  • 2. Pirhayati M, Soltanizadeh N, Kadivar M. Chemical and microstructural evaluation of ‘hard‐to‐cook’phenomenon in legumes (pinto bean and small‐type lentil). International journal of food science & technology. 2011;46(9):1884-90.
  • 3. Karmas E, Harris RS. Nutritional evaluation of food processing: Springer Science & Business Media; 2012.
  • 4. Aykroyd W, Doughty J. Legumes in human nutrition. Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO food and nutrition paper. 1982;20:1-152.

Some Nutrional and Antinutrional Factors in Legumes

Yıl 2022, Cilt: 6 Sayı: 2, 81 - 93, 29.12.2022
https://doi.org/10.47137/usufedbid.1126220

Öz

Legumes are important in terms of nutrional factors such as minerals, vitamins, dietary fibers, protein and carbohydrates, on the other hand, there are antinutrional factors such as trypsin and chymotrypsin, saponins, phytic acid and lectins in legumes. Antinutrional factors affect the usefulness of legumes and cause some negativities in nutrition. To eliminate these negativities, methods such as soaking, cooking and germination are used. These methods cause antinutritional factors to become useful. In this study, nutrional and antinutrional factors in edible legumes and some methods used to reduce antinutrional factors will be mentioned.

Kaynakça

  • 1. Gülümser A. Dünyada ve Türkiye’de Yemeklik Dane BaklagillerinDurumu. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(1):292-8.
  • 2. Pirhayati M, Soltanizadeh N, Kadivar M. Chemical and microstructural evaluation of ‘hard‐to‐cook’phenomenon in legumes (pinto bean and small‐type lentil). International journal of food science & technology. 2011;46(9):1884-90.
  • 3. Karmas E, Harris RS. Nutritional evaluation of food processing: Springer Science & Business Media; 2012.
  • 4. Aykroyd W, Doughty J. Legumes in human nutrition. Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO food and nutrition paper. 1982;20:1-152.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Derleme Makalesi
Yazarlar

Feride Öncan Sümer 0000-0002-6087-6966

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 5 Haziran 2022
Kabul Tarihi 6 Ağustos 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Öncan Sümer, F. (2022). Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel ve Antibesinsel Faktörler. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(2), 81-93. https://doi.org/10.47137/usufedbid.1126220
AMA Öncan Sümer F. Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel ve Antibesinsel Faktörler. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. Aralık 2022;6(2):81-93. doi:10.47137/usufedbid.1126220
Chicago Öncan Sümer, Feride. “Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel Ve Antibesinsel Faktörler”. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi 6, sy. 2 (Aralık 2022): 81-93. https://doi.org/10.47137/usufedbid.1126220.
EndNote Öncan Sümer F (01 Aralık 2022) Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel ve Antibesinsel Faktörler. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi 6 2 81–93.
IEEE F. Öncan Sümer, “Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel ve Antibesinsel Faktörler”, Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi, c. 6, sy. 2, ss. 81–93, 2022, doi: 10.47137/usufedbid.1126220.
ISNAD Öncan Sümer, Feride. “Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel Ve Antibesinsel Faktörler”. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi 6/2 (Aralık 2022), 81-93. https://doi.org/10.47137/usufedbid.1126220.
JAMA Öncan Sümer F. Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel ve Antibesinsel Faktörler. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2022;6:81–93.
MLA Öncan Sümer, Feride. “Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel Ve Antibesinsel Faktörler”. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi, c. 6, sy. 2, 2022, ss. 81-93, doi:10.47137/usufedbid.1126220.
Vancouver Öncan Sümer F. Yemeklik Dane Baklagillerde Yer Alan Bazı Besinsel ve Antibesinsel Faktörler. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2022;6(2):81-93.