BibTex RIS Kaynak Göster

Fahreddin Râzî’nin el-Metâlibu’l-Âliye’sinde Peygamberliğin İspatı

Yıl 2006, Cilt: 6 Sayı: 6, - , 01.12.2006

Öz

Bu çalışmada Râzî’nin konuyu işlediği diğer eserlerini de kullanmakla beraber, onun son ve en kapsamlı eseri olan el-Metâlibu’l-‘Âliye mine’l‘İlmi’l-İlâhî adlı eserini temel alacağız. Râzî’nin eserlerinin kronolojik tasnifini yapmak her ne kadar güç görünse de, el-Metâlibu’l-‘Âliye’yi ömrünün son yıllarında yazdığı, hatta kitabın başında verdiği plana bakılırsa, bu eseri tamamlayamadan vefat ettiği söylenebilir. Bu eser gerek peygamberlik konusunu, gerekse diğer konuları sunuş yöntemi açısından önceki dönemlere ait eserleriyle karşılaştırıldığında dikkat çeken en önemli hususlardan birisi, Muhassal ve Kitâbü’l-Erba‘în gibi önceki dönemlere ait eserlerinde Râzî’nin kendisini kelamcılardan birisi olarak görmesine rağmen elMetâlibu’l-‘Âliye’de kendisiyle kelamcılar arasına mesafe koymaya çalışmasıdır. Bu açıdan el-Metâlibu’l-‘Âliye Râzî’nin yeni kelam anlayışının en iyi yansıdığı eseri saylabilir

Yıl 2006, Cilt: 6 Sayı: 6, - , 01.12.2006

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muammer İskenderoğlu

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2006
Gönderilme Tarihi 16 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 6 Sayı: 6

Kaynak Göster

ISNAD İskenderoğlu, Muammer. “Fahreddin Râzî’nin El-Metâlibu’l-Âliye’sinde Peygamberliğin İspatı”. Usul İslam Araştırmaları 6/6 (Aralık 2006).
Usul İslam Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.