TR
EN
Yabancı Dil Eğitiminde Kullanılan Dil Yeterlik Çerçeveleri Üzerine Bir İnceleme
Öz
Dil yeterlilik çerçeveleri, dil öğretimi, öğrenimi ve değerlendirme süreçlerine rehberlik eden sistematik kılavuzlardır. Bu çalışmada yabancı dil eğitiminde yaygın olarak kullanılan “Amerikan Yabancı Dil Eğitimi Konseyi Yeterlik Kılavuzu”, “Kanada Dil Ölçütleri” ve “Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni” dil yeterlik çerçevesi bağlamında incelenmiştir. Bu çerçevelerin dil becerilerini nasıl tanımladığı ve yapılandırdığı değerlendirilmiş, gelişim süreçleri ve günümüzdeki kullanım alanları saptanmıştır. Bu çerçevelerin dil eğitimi politikalarına etkileri, öğretim programları ile ölçme ve değerlendirme süreçlerinde nasıl kullanıldıkları ele alınmıştır. Çerçevelerin, dil yeterlik seviyelerinin belirlenmesi, eğitim standartlarının oluşturulması ve uluslararası dil testlerinin geliştirilmesi açısından sağladığı katkılar incelenmiştir. Ayrıca, yapılan ampirik çalışmalar gözden geçirilerek, geçerlilik, güvenilirlik ve pedagojik kullanışlılık açısından elde edilen bulgular ortaya konmuştur. Çalışmada, bu üç çerçevenin dil öğretiminde sunduğu imkânlar ve sınırlılıklar ayrıntılı olarak değerlendirilmiş, farklı bağlamlarda nasıl uygulandıkları analiz edilmiştir. Çerçevelerin yabancı dil öğrenen bireyler, öğretmenler ve eğitim kurumları üzerindeki etkileri ele alınmış ve farklı eğitim bağlamlarına yönelik çıkarımlarda bulunulmuştur. Ayrıca, her çerçevenin belirli bağlamlarda sunduğu avantajlar ve karşılaşılan zorluklar incelenmiş, farklı eğitim sistemlerinde uygulanabilirliği tartışılmıştır. Son olarak, bu çerçevelerin yabancı dil eğitiminde daha etkin kullanılabilmesi için öneriler geliştirilmiştir. Çalışmanın, yabancı dil eğitimi ile ilgilenen politika yapıcılar, öğretmenler ve araştırmacılara yönelik kapsamlı bir kaynak sağlayacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Bu çalışma için herhangi bir kurumdan finansal destek alınmamıştır.
Etik Beyan
Araştırma etik kurul izni gerektirmemektedir.
Kaynakça
- Alih, N. A. C., Raof, A. H. A., & Yusof, M. A. M. (2021). Policy change implementation: The case of the CEFR in Malaysian ESL classrooms. Journal of Nusantara Studies (JONUS), 6(2), 296-317.
- American Council on the Teaching of Foreign Languages. (1986). ACTFL proficiency guidelines. ACTFL.
- American Council on the Teaching of Foreign Languages. (1999). ACTFL proficiency guidelines – Speaking. ACTFL.
- American Council on the Teaching of Foreign Languages. (2001). ACTFL proficiency guidelines – Writing. ACTFL.
- American Council on the Teaching of Foreign Languages. (2012a). ACTFL proficiency guidelines. ACTFL.
- American Council on the Teaching of Foreign Languages. (2012b). ACTFL performance descriptors for language learners. ACTFL.
- American Council on the Teaching of Foreign Languages. (2017). NCSSFL-ACTFL Can-Do Statements. ACTFL.
- American Council on the Teaching of Foreign Languages. (2024). ACTFL proficiency guidelines. ACTFL.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Dil Edinimi
Bölüm
İnceleme Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
23 Ağustos 2025
Yayımlanma Tarihi
25 Ağustos 2025
Gönderilme Tarihi
2 Eylül 2024
Kabul Tarihi
23 Nisan 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 5 Sayı: 2
APA
Göktürk, N., & Çelik Uzun, E. (2025). Yabancı Dil Eğitiminde Kullanılan Dil Yeterlik Çerçeveleri Üzerine Bir İnceleme. Uluslararası Türkçe Öğretimi Araştırmaları Dergisi, 5(2), 404-432. https://doi.org/10.5281/zenodo.16906998
AMA
1.Göktürk N, Çelik Uzun E. Yabancı Dil Eğitiminde Kullanılan Dil Yeterlik Çerçeveleri Üzerine Bir İnceleme. (UTÖAD). 2025;5(2):404-432. doi:10.5281/zenodo.16906998
Chicago
Göktürk, Nazlınur, ve Ezgi Çelik Uzun. 2025. “Yabancı Dil Eğitiminde Kullanılan Dil Yeterlik Çerçeveleri Üzerine Bir İnceleme”. Uluslararası Türkçe Öğretimi Araştırmaları Dergisi 5 (2): 404-32. https://doi.org/10.5281/zenodo.16906998.
EndNote
Göktürk N, Çelik Uzun E (01 Ağustos 2025) Yabancı Dil Eğitiminde Kullanılan Dil Yeterlik Çerçeveleri Üzerine Bir İnceleme. Uluslararası Türkçe Öğretimi Araştırmaları Dergisi 5 2 404–432.
IEEE
[1]N. Göktürk ve E. Çelik Uzun, “Yabancı Dil Eğitiminde Kullanılan Dil Yeterlik Çerçeveleri Üzerine Bir İnceleme”, (UTÖAD), c. 5, sy 2, ss. 404–432, Ağu. 2025, doi: 10.5281/zenodo.16906998.
ISNAD
Göktürk, Nazlınur - Çelik Uzun, Ezgi. “Yabancı Dil Eğitiminde Kullanılan Dil Yeterlik Çerçeveleri Üzerine Bir İnceleme”. Uluslararası Türkçe Öğretimi Araştırmaları Dergisi 5/2 (01 Ağustos 2025): 404-432. https://doi.org/10.5281/zenodo.16906998.
JAMA
1.Göktürk N, Çelik Uzun E. Yabancı Dil Eğitiminde Kullanılan Dil Yeterlik Çerçeveleri Üzerine Bir İnceleme. (UTÖAD). 2025;5:404–432.
MLA
Göktürk, Nazlınur, ve Ezgi Çelik Uzun. “Yabancı Dil Eğitiminde Kullanılan Dil Yeterlik Çerçeveleri Üzerine Bir İnceleme”. Uluslararası Türkçe Öğretimi Araştırmaları Dergisi, c. 5, sy 2, Ağustos 2025, ss. 404-32, doi:10.5281/zenodo.16906998.
Vancouver
1.Nazlınur Göktürk, Ezgi Çelik Uzun. Yabancı Dil Eğitiminde Kullanılan Dil Yeterlik Çerçeveleri Üzerine Bir İnceleme. (UTÖAD). 01 Ağustos 2025;5(2):404-32. doi:10.5281/zenodo.16906998