Araştırma Makalesi

BİNALARDA KULLANILAN FARKLI ISI YALITIM MALZEMELERİNİN ISI İLETKENLİK KATSAYILARININ ERZİNCAN İLİ ŞARTLARINDA TERMOKUPL VE TERMAL KAMERA İLE İNCELENMESİ

Cilt: 23 Sayı: 2 31 Ağustos 2018
PDF İndir
TR EN

BİNALARDA KULLANILAN FARKLI ISI YALITIM MALZEMELERİNİN ISI İLETKENLİK KATSAYILARININ ERZİNCAN İLİ ŞARTLARINDA TERMOKUPL VE TERMAL KAMERA İLE İNCELENMESİ

Öz

Enerjinin  %35’inin binalarda tüketildiği ve binalarda tüketilen enerjinin de %80’i ısıtma amaçlı kullanıldığı göz önüne alınırsa, binalara kurulacak daha verimli ısıtma sistemlerinin yanı sıra binalara uygulanacak uygun ısı yalıtımları ile büyük enerji tasarrufu sağlanacağı çok önem arz etmektedir. Isı yalıtımında istenilen performansın sağlanması, yalıtım uygulama tekniklerine eksiksiz olarak uyulmasının yanında yalıtım malzemesinin özellikleri ile de doğrudan ilişkili bir durumdur. Genleştirilmiş perlit mevcut kullanılan diğer ısı yalıtım malzemelerinin yalıtım değerlerine yakın ısı yalıtım özelliklerinin yanında perlitin puzolanik özelliğinden dolayı zamanla dayanım kazanarak sonsuz ömre doğru gitmesi, yalıtım işlemi tabaka halinde bütün olarak yapıldığından ısı köprülerinin oluşumunu engellemesi, çok yüksek yangın dayanımı, ses yalıtımı, havayı teneffüs ederek duvar yüzeyi ile sıva yüzeyi arasında buhar oluşumunu engelleyerek küf ve bakteri oluşumunu engellemesi ve doğal olduğundan ortama zararlı kimyasal yayınımı olmaması gibi faydalı özellikleri nedeni ile günümüzde alternatif ısı yalıtım malzemesi olarak görülmektedir. Bu çalışmada Erzincan ilinde bir deney odası yapılmış ve günümüzde ısı yalıtım malzemesi olarak en çok kullanılan EPS ile genleştirilmiş perlitin ısı yalıtım performansının karşılaştırılması yapılmıştır. Alınan ölçüm verilerinin değerlendirilmesi sonucunda 8 cm’lik genleştirilmiş perlit ile 6 cm’lik EPS ısı yalıtım malzemelerinin ısı yalıtım kapasitelerinin denk olduğu belirlenmiştir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aitcin, P.C. (1998) High-Performance Concrete. E and FN SPON, 650p., London and Newyork. doi: 10.4324/9780203475034
  2. Akıncı, H. (2007) Günümüzde Uygulanan Isı Yalıtım Malzemeleri, Özellikleri, Uygulama Teknikleri Ve Fiyat Analizleri, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
  3. Anwar Hossain, K.M. (2004) Properties of Volcanic Pumice Based Cement and Lightweight Concrete, Cement and Concrete Research, 34, 283-291p. doi: 10.1016/j.cemconres.2003.08.004
  4. Arı, K. (2009) Dolgulu Duvar Blokları İmali ve Isı İletim Katsayılarının Karşılaştırılması, Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  5. Azizi, S. (2007) Perlit Katkılı Hafif Betonların Mekanik Özellikleri ve Isı Yalıtımı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  6. Chandra, S. and Berntsson, L. (2003) Lightweight Aggregate Concrete. 430p., Noyes Publications. U.S.A.
  7. İnşaat Yapılar İstatistiği, (2009) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK).
  8. İstanbul Bülten, (2003). Enerji Tasarrufunda Perlit ve Yalıtım, ETİ Holding A.Ş. Perlit Maden Müdürlüğü, 37-38,67.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Temel Kotan Bu kişi benim
Türkiye

İlker Fırat *
ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ, İLİÇ DURSUN YILDIRIM MESLEK YÜKSEKOKULU
Türkiye

Mehmet Kaya Bu kişi benim
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ, HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Türkiye

İsmet Ulusu
ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Ağustos 2018

Gönderilme Tarihi

21 Kasım 2017

Kabul Tarihi

31 Temmuz 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 23 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kotan, T., Fırat, İ., Kaya, M., & Ulusu, İ. (2018). BİNALARDA KULLANILAN FARKLI ISI YALITIM MALZEMELERİNİN ISI İLETKENLİK KATSAYILARININ ERZİNCAN İLİ ŞARTLARINDA TERMOKUPL VE TERMAL KAMERA İLE İNCELENMESİ. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 23(2), 367-382. https://doi.org/10.17482/uumfd.356648
AMA
1.Kotan T, Fırat İ, Kaya M, Ulusu İ. BİNALARDA KULLANILAN FARKLI ISI YALITIM MALZEMELERİNİN ISI İLETKENLİK KATSAYILARININ ERZİNCAN İLİ ŞARTLARINDA TERMOKUPL VE TERMAL KAMERA İLE İNCELENMESİ. UUJFE. 2018;23(2):367-382. doi:10.17482/uumfd.356648
Chicago
Kotan, Temel, İlker Fırat, Mehmet Kaya, ve İsmet Ulusu. 2018. “BİNALARDA KULLANILAN FARKLI ISI YALITIM MALZEMELERİNİN ISI İLETKENLİK KATSAYILARININ ERZİNCAN İLİ ŞARTLARINDA TERMOKUPL VE TERMAL KAMERA İLE İNCELENMESİ”. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi 23 (2): 367-82. https://doi.org/10.17482/uumfd.356648.
EndNote
Kotan T, Fırat İ, Kaya M, Ulusu İ (01 Ağustos 2018) BİNALARDA KULLANILAN FARKLI ISI YALITIM MALZEMELERİNİN ISI İLETKENLİK KATSAYILARININ ERZİNCAN İLİ ŞARTLARINDA TERMOKUPL VE TERMAL KAMERA İLE İNCELENMESİ. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi 23 2 367–382.
IEEE
[1]T. Kotan, İ. Fırat, M. Kaya, ve İ. Ulusu, “BİNALARDA KULLANILAN FARKLI ISI YALITIM MALZEMELERİNİN ISI İLETKENLİK KATSAYILARININ ERZİNCAN İLİ ŞARTLARINDA TERMOKUPL VE TERMAL KAMERA İLE İNCELENMESİ”, UUJFE, c. 23, sy 2, ss. 367–382, Ağu. 2018, doi: 10.17482/uumfd.356648.
ISNAD
Kotan, Temel - Fırat, İlker - Kaya, Mehmet - Ulusu, İsmet. “BİNALARDA KULLANILAN FARKLI ISI YALITIM MALZEMELERİNİN ISI İLETKENLİK KATSAYILARININ ERZİNCAN İLİ ŞARTLARINDA TERMOKUPL VE TERMAL KAMERA İLE İNCELENMESİ”. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi 23/2 (01 Ağustos 2018): 367-382. https://doi.org/10.17482/uumfd.356648.
JAMA
1.Kotan T, Fırat İ, Kaya M, Ulusu İ. BİNALARDA KULLANILAN FARKLI ISI YALITIM MALZEMELERİNİN ISI İLETKENLİK KATSAYILARININ ERZİNCAN İLİ ŞARTLARINDA TERMOKUPL VE TERMAL KAMERA İLE İNCELENMESİ. UUJFE. 2018;23:367–382.
MLA
Kotan, Temel, vd. “BİNALARDA KULLANILAN FARKLI ISI YALITIM MALZEMELERİNİN ISI İLETKENLİK KATSAYILARININ ERZİNCAN İLİ ŞARTLARINDA TERMOKUPL VE TERMAL KAMERA İLE İNCELENMESİ”. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, c. 23, sy 2, Ağustos 2018, ss. 367-82, doi:10.17482/uumfd.356648.
Vancouver
1.Temel Kotan, İlker Fırat, Mehmet Kaya, İsmet Ulusu. BİNALARDA KULLANILAN FARKLI ISI YALITIM MALZEMELERİNİN ISI İLETKENLİK KATSAYILARININ ERZİNCAN İLİ ŞARTLARINDA TERMOKUPL VE TERMAL KAMERA İLE İNCELENMESİ. UUJFE. 01 Ağustos 2018;23(2):367-82. doi:10.17482/uumfd.356648

Cited By

DUYURU:

30.03.2021- Nisan 2021 (26/1) sayımızdan itibaren TR-Dizin yeni kuralları gereği, dergimizde basılacak makalelerde, ilk gönderim aşamasında Telif Hakkı Formu yanısıra, Çıkar Çatışması Bildirim Formu ve Yazar Katkısı Bildirim Formu da tüm yazarlarca imzalanarak gönderilmelidir. Yayınlanacak makalelerde de makale metni içinde "Çıkar Çatışması" ve "Yazar Katkısı" bölümleri yer alacaktır. İlk gönderim aşamasında doldurulması gereken yeni formlara "Yazım Kuralları" ve "Makale Gönderim Süreci" sayfalarımızdan ulaşılabilir. (Değerlendirme süreci bu tarihten önce tamamlanıp basımı bekleyen makalelerin yanısıra değerlendirme süreci devam eden makaleler için, yazarlar tarafından ilgili formlar doldurularak sisteme yüklenmelidir).  Makale şablonları da, bu değişiklik doğrultusunda güncellenmiştir. Tüm yazarlarımıza önemle duyurulur.

Bursa Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı, Görükle Kampüsü, Nilüfer, 16059 Bursa. Tel: (224) 294 1907, Faks: (224) 294 1903, e-posta: mmfd@uludag.edu.tr