Çamur dezentegrasyonu, çamurun anaerobik olarak çürütülmesini arttırmak için çamurun flok yapısını bozar ve hücre içeriğini sıvı faza salar. Bu çalışmanın ilk aşamasında, çamur dezentegrasyonu için potasyum permanganatın kullanılması araştırılmıştır. Dezentegrasyon derecesine göre çamur dezentegrasyon verimi değerlendirilmiş ve optimum potasyum permanganat dozu belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında, ultrasonik frekans uygulaması için spesifik enerji değişiminin çamur dezentegrasyonu üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, 13021 ile 78125 kJ/kgKM aralığında özgül enerji değerleri flok dezentegrasyonu için kullanılmış ve çözünebilir kimyasal oksijen ihtiyacı göz önünde bulundurularak en uygun enerji seviyesi belirlenmiştir. Sonuçlara göre, çamura 500 mg/L potasyum permanganat ilavesi ile 20 dakikalık süre karıştırma sonunda % 37,9 dezentegrasyon derecesi elde edilmiş ve optimum değer olarak kabul edilmiştir. Ultrasonik uygulamada, en yüksek çözünmüş KOİ konsantrasyonu 52083 kJ/kgKM özgül enerji uygulamasında 20 dakika ile elde edilmiştir. Çalışmanın üçüncü aşamasında, birleşik metot olarak, çamura optimum potasyum permanganatdozu ile ultrasonik dezentegrasyonun optimum değeri birlikte uygulanmıştırç. Sonuçlar, potasyum permanganat ve ultrasonik dezentegrasyonun birlikte uygulanmasıyla % 66’lik bir dezentegrasyon derecesi elde edildiğini göstermektedir.
Çamur dezentgarasyonu potasyum permanganat; ultrasonik ışınım
Sludge disintegration destroys the sludge floc structure and releases the cell contents into the liquid phase to enhance the sludge anaerobic digestion. In the first stage of this study, the usage of potassium permanganate was investigated for sludge disintegration. The efficiency of the sludge disintegration was evaluated in terms of disintegration degree and the optimum dose of potassium permanganate was determined. In the second stage of the study, the effects of specific energy variability on sludge disintegration were examined for ultrasonic frequency application. For this purpose, the range of 13021-78125 kJ/kgTS of specific energy were used for floc disintegration and the most suitable energy level was determined considering the soluble chemical oxygen demand. According to the results, after the addition of 500 mg/L potassium permanganate to the sludge and stirring during 20 minutes, 37,9 % of disintegration degree was obtained and determined as optimum value. The optimum soluble chemical oxygen demand value for ultrasonic application was obtained for 52083 kJ/kgTS and 20 minutes. In the third stage of the study, the optimal dose of potassium permanganate and optimum ultrasonic disintegration value were applied to the sludge together as a combined method. The results show that 66 of % disintegration degree was achieved for the combined application of potassium permanganate and ultrasonic disintegration.
Sludge disintegration potassium permanganate; ultrasonic disintegration
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Ekim 2016 |
Gönderilme Tarihi | 19 Şubat 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 21 Sayı: 2 |
DUYURU:
30.03.2021- Nisan 2021 (26/1) sayımızdan itibaren TR-Dizin yeni kuralları gereği, dergimizde basılacak makalelerde, ilk gönderim aşamasında Telif Hakkı Formu yanısıra, Çıkar Çatışması Bildirim Formu ve Yazar Katkısı Bildirim Formu da tüm yazarlarca imzalanarak gönderilmelidir. Yayınlanacak makalelerde de makale metni içinde "Çıkar Çatışması" ve "Yazar Katkısı" bölümleri yer alacaktır. İlk gönderim aşamasında doldurulması gereken yeni formlara "Yazım Kuralları" ve "Makale Gönderim Süreci" sayfalarımızdan ulaşılabilir. (Değerlendirme süreci bu tarihten önce tamamlanıp basımı bekleyen makalelerin yanısıra değerlendirme süreci devam eden makaleler için, yazarlar tarafından ilgili formlar doldurularak sisteme yüklenmelidir). Makale şablonları da, bu değişiklik doğrultusunda güncellenmiştir. Tüm yazarlarımıza önemle duyurulur.
Bursa Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı, Görükle Kampüsü, Nilüfer, 16059 Bursa. Tel: (224) 294 1907, Faks: (224) 294 1903, e-posta: mmfd@uludag.edu.tr