Although multi-response
optimization (MRO) applications have become widespread in recent years, the
application of experimental design on food products is often performed as a
single response optimization problem solution. In this study, Taguchi parameter
design method was used to increase the quality of chicken Adana kebab (Meatball)
produced in a food operation. We have investigated the optimum levels of
cooking temperature, cooking time and fan speed of e for the optimization of microbiological
load, center temperature and weight quality characteristics. Simultaneous
optimization of all three quality characteristics has been carried out by using
the desirability function and the quality loss function. According to the
obtained solution, suggestions have been made for the optimum production
parameter levels of chicken Adana kebab product.
Taguchi Parameter Design Multi-Response Optimisation Desirability Function Quality Loss Function Chicken Adana Kebab/ Meatball
Çok
yanıtlı eniyileme (Multi Response Optimization-MRO) uygulamaları son yıllarda yaygın olarak
kullanılmaya başlansa da gıda ürünleri üzerindeki deney tasarımı
uygulamaları çoğunlukla tek yanıtlı eniyileme problem çözümü şeklinde
gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada bir gıda işletmesinde üretilen Tavuk Adana
Kebap (Köfte) gıda ürününün kalitesinin arttırılması için Taguchi parametre
tasarımı yöntemi kullanılmıştır. Pişirme sıcaklığı, pişirme süresi ve fan hızı
parametrelerinin en uygun düzeyleri ile mikrobiyolojik yük, merkez sıcaklığı ve
ağırlık kalite karakteristiklerinin en iyi değerlerinin belirlenmesi için her
üç kalite karakteristiğinin eşzamanlı eniyilenmesi çekicilik fonksiyonu ve kalite kayıp fonksiyonu
kullanımıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen çözüme bağlı olarak Tavuk Adana Kebap ürünü için en uygun üretim parametrelerinin
düzeylerine ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Taguchi Parametre Tasarımı Çekicilik Fonksiyonu Kalite Kayıp Fonksiyonu Çok Yanıtlı Eniyileme Tavuk Adana Kebap/Köfte
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 22 Şubat 2018 |
Kabul Tarihi | 10 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 23 Sayı: 3 |
DUYURU:
30.03.2021- Nisan 2021 (26/1) sayımızdan itibaren TR-Dizin yeni kuralları gereği, dergimizde basılacak makalelerde, ilk gönderim aşamasında Telif Hakkı Formu yanısıra, Çıkar Çatışması Bildirim Formu ve Yazar Katkısı Bildirim Formu da tüm yazarlarca imzalanarak gönderilmelidir. Yayınlanacak makalelerde de makale metni içinde "Çıkar Çatışması" ve "Yazar Katkısı" bölümleri yer alacaktır. İlk gönderim aşamasında doldurulması gereken yeni formlara "Yazım Kuralları" ve "Makale Gönderim Süreci" sayfalarımızdan ulaşılabilir. (Değerlendirme süreci bu tarihten önce tamamlanıp basımı bekleyen makalelerin yanısıra değerlendirme süreci devam eden makaleler için, yazarlar tarafından ilgili formlar doldurularak sisteme yüklenmelidir). Makale şablonları da, bu değişiklik doğrultusunda güncellenmiştir. Tüm yazarlarımıza önemle duyurulur.
Bursa Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı, Görükle Kampüsü, Nilüfer, 16059 Bursa. Tel: (224) 294 1907, Faks: (224) 294 1903, e-posta: mmfd@uludag.edu.tr