Klamidya Enfeksiyonlarında Azitromisin

Cilt: 34 Sayı: 2 1 Haziran 2008
  • Hakan Ozan
  • Kemal Özerkan
PDF İndir
TR EN

Klamidya Enfeksiyonlarında Azitromisin

Öz

Bu çalışmada klamidya servisiti bulunan olgularda azitromisinin direkt antimikrobiyal etkisinin yanı sıra, makrofajların fagositik aktivitesini de arttırıp artırmadığı retrospektif olarak araştırıldı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı polikliniğine tekrarlayan vajinal akıntı şikayeti ile başvuran, pelvik muayene, fresh preparat, gram boyama, ve klamidya antijen tetkikleri sonucunda klamidya enfeksiyonu düşünülerek kendisine ve partnerine eş zamanlı 1 gram tek doz p.o. azitromisin tedavisi uygulanmış olan 54 olgu çalışma kapsamına alındı. Olguların tedavi öncesi ve on gün sonrasına ait fagositik index, partikül sayısı ve kan lökosit sayımı incelendi ve anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0.05). Tedaviden bir ay sonraki kontrol sırasında pelvik muayene, fresh preparat, gram boyama, ve klamidya antijen tetkikleri negatifti. Azitromisinin klamidya enfeksiyonu olgularında başarılı sonuç verdiği, tek doz kullanım kolaylığının hasta açısından bir avantaj oluşturduğu, ancak fagositoz üzerine uyarıcı bir etkisinin olmadığı görüldü.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Hakan Ozan Bu kişi benim

Kemal Özerkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2008

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2008

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2008 Cilt: 34 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Ozan, H., & Özerkan, K. (2008). Azithromycin in Chlamydial Infections. Journal of Uludağ University Medical Faculty, 34(2), 55-57. https://izlik.org/JA66UX85CD
AMA
1.Ozan H, Özerkan K. Azithromycin in Chlamydial Infections. Uludağ Tıp Derg. 2008;34(2):55-57. https://izlik.org/JA66UX85CD
Chicago
Ozan, Hakan, ve Kemal Özerkan. 2008. “Azithromycin in Chlamydial Infections”. Journal of Uludağ University Medical Faculty 34 (2): 55-57. https://izlik.org/JA66UX85CD.
EndNote
Ozan H, Özerkan K (01 Haziran 2008) Azithromycin in Chlamydial Infections. Journal of Uludağ University Medical Faculty 34 2 55–57.
IEEE
[1]H. Ozan ve K. Özerkan, “Azithromycin in Chlamydial Infections”, Uludağ Tıp Derg, c. 34, sy 2, ss. 55–57, Haz. 2008, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66UX85CD
ISNAD
Ozan, Hakan - Özerkan, Kemal. “Azithromycin in Chlamydial Infections”. Journal of Uludağ University Medical Faculty 34/2 (01 Haziran 2008): 55-57. https://izlik.org/JA66UX85CD.
JAMA
1.Ozan H, Özerkan K. Azithromycin in Chlamydial Infections. Uludağ Tıp Derg. 2008;34:55–57.
MLA
Ozan, Hakan, ve Kemal Özerkan. “Azithromycin in Chlamydial Infections”. Journal of Uludağ University Medical Faculty, c. 34, sy 2, Haziran 2008, ss. 55-57, https://izlik.org/JA66UX85CD.
Vancouver
1.Hakan Ozan, Kemal Özerkan. Azithromycin in Chlamydial Infections. Uludağ Tıp Derg [Internet]. 01 Haziran 2008;34(2):55-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66UX85CD

ISSN: 1300-414X, e-ISSN: 2645-9027

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License" ile lisanslanmaktadır.


Creative Commons License
Journal of Uludag University Medical Faculty is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

2023