We have studied the effect of vitamin C therapy on renal anemia in 55 stable hemodialysis cases. The patients were divided into four groups. Three of the groups respectively received 100, 1000 and 2000 mg/day vitamin C therapy for 3 months. Vitamin C therapy was not applied to the control group. Hemoglobin (Hb), hematocrit (Hct), red cell counts and serum ferritin levels were measured before the treatment and at 1st, 2nd and 3rd months of the treatment in all patients. After three months, in groups that received 100 and 1000 mg/day vitamin C therapy, mean Hb, Hct and red cell counts did not change significantly compared to those in pretreatment and in control group. In the group who received 2000 mg/day vitamin C therapy showed significantly increased mean Hb, Hct and red cell counts compared to the pretreatment counts. No significant changes were determined when compared to the control group. In order to better assess the effect of vitamin C on these changes, therapy was ceased in the same group for three months. However, no significant decrease was observed at mean Hb, Hct and red cell counts compared to the counts at the end of the three-month therapy period of the same group. In serum ferritin levels of all three groups, no statistically significant changes were observed compared to those in pretreatment and in control group. As a result, we came to the conclusion that the different doses of vitamin C therapy did not affect renal anemia in hemodialysis patients.
Bu çalışmada, 55 stabil hemodiyaliz hastasında farklı dozlarda vitamin C tedavisinin renal anemi üzerine olan etkisini inceledik. Hastalar dört gruba bölündü. Üç gruba 100, 1000 ve 2000 mg/gün dozlarında oral vitamin C üç ay süreyle verildi. Kontrol grubuna ise vitamin C uygulanmadı. Tedavi öncesi, tedavinin 1., 2. ve 3. aylarında hemoglobin (Hb), hematokrit (Hct), eritrosit ve serum ferritin düzeyleri ölçüldü. Üç ay sonra, 100 ve 1000 mg/gün vitamin C tedavisi alan gruplarda tedavi öncesi ve kontrol grubu ile karşılaştırıldığı zaman ortalama Hb, Hct ve eritrosit düzeylerinde anlamlı değişiklik saptanmadı. 2000 mg/gün vitamin C tedavisi alan grupta tedavi öncesi ile karşılaştırıldığı zaman ortalama Hb, Hct ve eritrosit düzeyleri anlamlı artış gösterdi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ise anlamlı değişiklik saptanmadı. Bu grupta anemide görülen olumlu etkinin vitamin C tedavisine bağlı olup olmadığını daha iyi değerlendirebilmek amacıyla vitamin C tedavisi 3 ay süreyle kesildi. Tedavi kesilmeden önceki değerlerle karşılaştırdığımızda ortalama Hb, Hct ve eritrosit düzeylerinde anlamlı azalma olmadı. Tedavi öncesi ve kontrol grubu ile karşılaştırıldığı zaman her üç grupta da ferritin düzeylerinde anlamlı bir değişiklik olmadı. Sonuç olarak çeşitli dozlarda vitamin C tedavisinin hemodiyaliz hastalarında renal anemi üzerine etkisi olmadığı kanaatine vardık.
Diğer ID | JA36KF28YF |
---|---|
Bölüm | Özgün Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2002 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2002 Cilt: 28 Sayı: 2 |
Journal of Uludag University Medical Faculty is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.