BibTex RIS Kaynak Göster

The Comparison of Lupus Patient's Characteristics with or without Renal Involvement on Administration

Yıl 2012, Cilt: 38 Sayı: 2, 79 - 83, 01.06.2012

Öz

Systemic lupus erythematous (SLE) may have diverse initial clinical findings because of its heterogeneity. Renal involvement (RI) may adversely affect prognosis. In this study, we aimed to retrospectively acquire the admission data of newly diagnosed SLE patients from their medical charts, and compare these data among the patients with or without RI. The age, sex, clinical and laboratory data of the 70 SLE patients that diagnosed from 1986 to 1999 years were recorded. Kidney biopsy was performed from the patients who have RI according to the American College of Rheumatology criterion. Symptoms, findings and laboratory data of SLE patients with or without RI were examined and compared in detail. Gender distributions and age of onset were similar in both groups. The most frequently arthralgia (67.1%), fatigue (61.4%), anemia (54.3%) and photosensitivity (42.9%) were seen. Class III and class IV lupus nephritis were most frequently detected in 42 patients with RI. Nausea and eye involvement were higher in the RI group. Although it is not statistically significant; patients with RI have less skin or musculoskeletal involvement and constitutional symptoms, and more hematologic and gastrointestinal involvement. Therefore, we believe that multicenter prospective studies with greater number of patients are required on this subject whether there is a relationship between RI and other signs and symptoms or not.

Renal Tutulum Olan ve Olmayan Lupus Hastalarının Başvuru Sırasındaki Karakteristiklerinin Karşılaştırılması

Yıl 2012, Cilt: 38 Sayı: 2, 79 - 83, 01.06.2012

Öz

Sistemik lupus eritematozus (SLE), heterojen karakterde olması nedeniyle farklı klinik bulgularla başlayabilir. Renal tutulum prognozu olumsuz olarak etkilemektedir. Bu çalışmada, merkezimizde yeni SLE tanısı konulan hastaların başvuru bilgileri retrospektif incelenerek renal tutulumu olan ve olmayan hasta gruplarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. 1986-1999 yılları arasında polikliniğimizde SLE tanısı konulan 70 hastanın başvuru sırasındaki yaş, cinsiyet, klinik ve laboratuvar bulguları kaydedildi. American Collage of Rheumatology kriterlerine göre renal tutulumu olanlardan histopatolojik evreleme için biyopsi alındı. Renal tutulumu olan ve olmayan SLE hastalarının semptom, bulgu ve laboratuvar verileri ayrıntılı olarak irdelenerek gruplar karşılaştırıldı. Renal tutulumu olan ve olmayan hastaların cinsiyet dağılımı ve hastalığın başlangıç yaşı benzerdi. Hastalarda en sık artralji (%67.1), halsizlik (%61.4), anemi (%54.3) ve fotosensitivite (%42.9) görüldü. 42 renal tutulumlu hastada en sık evre 3 ve evre 4 lupus nefriti saptandı. Bulantı ve göz tutulumu olan hasta oranı renal tutulumu olan grupta daha yüksekti. Çalışmamızda sonuç olarak; istatistiksel anlamlılığa ulaşamasa da klinik olarak renal tutulumu olan hastalarda cilt, iskelet-kas sistemi ve konstitüsyonel semptomların daha az olduğu gözlenirken hematolojik ve gastrointestinal sistem tutulumunun daha fazla olduğu gözlendi. Dolayısıyla renal tutulumun diğer semptom ve bulgularla bağlantılı olup olmadığı konusunda daha fazla sayıda hastayı içeren çok merkezli prospektif çalışmalar yapılmasının gerekli olduğu kanaatindeyiz.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA28BV47MZ
Bölüm Özgün Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nermin Keni Bu kişi benim

Nizameddin Koca

Alparslan Ersoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 38 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Keni, N., Koca, N., & Ersoy, A. (2012). Renal Tutulum Olan ve Olmayan Lupus Hastalarının Başvuru Sırasındaki Karakteristiklerinin Karşılaştırılması. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 38(2), 79-83.
AMA Keni N, Koca N, Ersoy A. Renal Tutulum Olan ve Olmayan Lupus Hastalarının Başvuru Sırasındaki Karakteristiklerinin Karşılaştırılması. Uludağ Tıp Derg. Haziran 2012;38(2):79-83.
Chicago Keni, Nermin, Nizameddin Koca, ve Alparslan Ersoy. “Renal Tutulum Olan Ve Olmayan Lupus Hastalarının Başvuru Sırasındaki Karakteristiklerinin Karşılaştırılması”. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 38, sy. 2 (Haziran 2012): 79-83.
EndNote Keni N, Koca N, Ersoy A (01 Haziran 2012) Renal Tutulum Olan ve Olmayan Lupus Hastalarının Başvuru Sırasındaki Karakteristiklerinin Karşılaştırılması. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 38 2 79–83.
IEEE N. Keni, N. Koca, ve A. Ersoy, “Renal Tutulum Olan ve Olmayan Lupus Hastalarının Başvuru Sırasındaki Karakteristiklerinin Karşılaştırılması”, Uludağ Tıp Derg, c. 38, sy. 2, ss. 79–83, 2012.
ISNAD Keni, Nermin vd. “Renal Tutulum Olan Ve Olmayan Lupus Hastalarının Başvuru Sırasındaki Karakteristiklerinin Karşılaştırılması”. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 38/2 (Haziran 2012), 79-83.
JAMA Keni N, Koca N, Ersoy A. Renal Tutulum Olan ve Olmayan Lupus Hastalarının Başvuru Sırasındaki Karakteristiklerinin Karşılaştırılması. Uludağ Tıp Derg. 2012;38:79–83.
MLA Keni, Nermin vd. “Renal Tutulum Olan Ve Olmayan Lupus Hastalarının Başvuru Sırasındaki Karakteristiklerinin Karşılaştırılması”. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 38, sy. 2, 2012, ss. 79-83.
Vancouver Keni N, Koca N, Ersoy A. Renal Tutulum Olan ve Olmayan Lupus Hastalarının Başvuru Sırasındaki Karakteristiklerinin Karşılaştırılması. Uludağ Tıp Derg. 2012;38(2):79-83.

ISSN: 1300-414X, e-ISSN: 2645-9027

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License" ile lisanslanmaktadır.


Creative Commons License
Journal of Uludag University Medical Faculty is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

2023