BibTex RIS Kaynak Göster

General Overwiev to the Concepts of Genomics, Proteomics and Application Areas

Yıl 2013, Cilt: 39 Sayı: 1, 65 - 69, 01.03.2013

Öz

Genomics is a total practice for the description of informations about genome and genes. Genomics studies provide assessment and interpretation of total genome of a cell or a tissue. A powerful bioinformatics is one of the major components of genomics. Genomics is divided into two groups as structural and functional genomics. Structural genomics provides genetic informations of organism, but not functions of genes. Functions and importance of genes can be discovered through functional genomics. Genomics have to be supported with informations of proteins. Proteomics is discipline which obtains total information of proteins. It investigates features of proteome. Genomics and proteomics can be implemented for different scientific areas and purposes. In this rewiev, we aim to raise awareness about genomics and proteomics. Also, we want to underline the differences between these methods and traditional genetical-biochemical methods.

Genomik, Proteomik Kavramlarına Genel Bakış ve Uygulama Alanları

Yıl 2013, Cilt: 39 Sayı: 1, 65 - 69, 01.03.2013

Öz

Genomik, genom ve genlerle ilgili bilginin açıklanmasına yönelik yapılan çalışmalardır. Genomik çalışmalarda, bir hücre veya dokunun tüm genleri, topluca değerlendirilmekte ve yorumlanmaktadır. Bunun için güçlü bir biyoinformatif desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. Genomik çalışmalar, yapısal ve fonksiyonel olmak üzere iki grupta incelenmektedir. Yapısal genomik, organizmanın genetik bilgilerinin ortaya çıkartılmasını sağlamaktadır. Ama genlerin fonksiyonları ile ilgili bilgi vermez. Fonksiyonel genomik, genlerin fonksiyonlarının öğrenilmesinin yanı sıra, organizma açısından önemlerinin anlaşılmasına aracılık eder. Ancak, genomik bilgi proteinlerle ilgili bilgi ile desteklenmelidir. Proteinler ile ilgiliyi bilgiyi topluca sağlamayı amaçlayan disipline ise proteomik denmektedir. Proteomik, proteomun yapı, yerleşim, miktar, diğer moleküllerle olan etkileşim vb özelliklerinin incelenmesini sağlar ve biyoinformatif desteğe ihtiyaç duyar. Proteinler çeşitli özelliklerinden dolayı genler kadar kolay çalışılmasa da, genomik ve proteomik, tıp ve tıp dışı birçok alanda, çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Bu derleme ile genomik ve proteomik çalışmalar hakkında farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır. Aynı zamanda geleneksel biyokimyasalgenetik yöntemler ile farklılıkları da vurgulanmak istenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA64YB28AV
Bölüm Derleme Makaleler
Yazarlar

Salih Haldun Bal Bu kişi benim

Ferah Budak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 39 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bal, S. H., & Budak, F. (2013). Genomik, Proteomik Kavramlarına Genel Bakış ve Uygulama Alanları. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 39(1), 65-69.
AMA Bal SH, Budak F. Genomik, Proteomik Kavramlarına Genel Bakış ve Uygulama Alanları. Uludağ Tıp Derg. Mart 2013;39(1):65-69.
Chicago Bal, Salih Haldun, ve Ferah Budak. “Genomik, Proteomik Kavramlarına Genel Bakış Ve Uygulama Alanları”. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 39, sy. 1 (Mart 2013): 65-69.
EndNote Bal SH, Budak F (01 Mart 2013) Genomik, Proteomik Kavramlarına Genel Bakış ve Uygulama Alanları. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 39 1 65–69.
IEEE S. H. Bal ve F. Budak, “Genomik, Proteomik Kavramlarına Genel Bakış ve Uygulama Alanları”, Uludağ Tıp Derg, c. 39, sy. 1, ss. 65–69, 2013.
ISNAD Bal, Salih Haldun - Budak, Ferah. “Genomik, Proteomik Kavramlarına Genel Bakış Ve Uygulama Alanları”. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 39/1 (Mart 2013), 65-69.
JAMA Bal SH, Budak F. Genomik, Proteomik Kavramlarına Genel Bakış ve Uygulama Alanları. Uludağ Tıp Derg. 2013;39:65–69.
MLA Bal, Salih Haldun ve Ferah Budak. “Genomik, Proteomik Kavramlarına Genel Bakış Ve Uygulama Alanları”. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 39, sy. 1, 2013, ss. 65-69.
Vancouver Bal SH, Budak F. Genomik, Proteomik Kavramlarına Genel Bakış ve Uygulama Alanları. Uludağ Tıp Derg. 2013;39(1):65-9.

ISSN: 1300-414X, e-ISSN: 2645-9027

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License" ile lisanslanmaktadır.


Creative Commons License
Journal of Uludag University Medical Faculty is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

2023