BibTex RIS Kaynak Göster

The Needlestick and Sharp Injuries Among Emergency Service Workers and Analysis of Prevention Methods

Yıl 2017, Cilt: 43 Sayı: 1, 1 - 5, 01.03.2017

Öz

Emergency Service(ES) staff face the risk of infectious diseases as a result of the needle stick and sharp injuries. In this study, we aimed to make an analysis of this injuries which the staff of ES in our province are exposed to and increase the preventive methods. The research was conducted by questionnaire method. Emergency Medicine Expert, Emergency Medicine Research Assistant, General Practitioner, Nurse- Emergency Medical Technician (EMT)-Paramedic, Emergency Personnel, Cleaning Personnel who were working in hospitals of Bursa were included as study groups. Needle stick and sharp tools were described as syringe needle, suture needle, ampoule, vial, lancet and the others. Through the prepared questionnaire, detailed inquiry were conducted and finally the recommendations were taken. A total of 326 participants (183 female and 143 male) attended in the study and there was no difference between the hospitals according to gender distribution (p> 0.05). It was seen that the most injured group was Nurse-EMT-Paramedic (58.1%) and the most common cause of injury was the injector needle. Also it was observed that injuries happened mostly on weekdays and morning hours. The frequency of this injuries for health workers is high especially in ES, which may be related to difficult working conditions.

Acil Servis Çalışanlarının Delici Kesici Aletler ile Yaralanmaları ve Önleme Yöntemlerinin İncelenmesi

Yıl 2017, Cilt: 43 Sayı: 1, 1 - 5, 01.03.2017

Öz

Acil Servis (AS) çalışanları Delici/Kesici Alet Yaralanması (DKAY) sonucunda bulaşıcı hastalık riskiyle karşılaşmaktadırlar. Bu çalışmada İlimizde yer alan hastanelerdeki AS çalışanlarının yaralanmaları ve önleme yöntemlerinin artırılması amaçlanmıştır. Araştırma anket yöntemiyle yapıldı. İl içerisindeki hastanelerde çalışan; Acil Tıp Uzmanı (ATU), Acil Tıp Araştırma (ATA) Görevlisi, Pratisyen Hekim, Hemşire- Acil Tıp Teknisyeni (ATT)-Paramedik, Acil Personeli, Temizlik Personeli dahil edilmiştir. Delici/Kesici aletler; enjektör iğnesi, sütür iğnesi, ampul, flakon, bistüri ve diğer şeklinde tanımlanmıştır. Hazırlanan anket formu aracılığıyla AS sağlık çalışanlarına maruz kaldıkları DKAY ile ilgili ayrıntılı sorgulama yapılmış ve son olarak önerileri alınmıştır. Çalışmaya 183 kadın ve 143 erkek olmak üzere toplam 326 kişi katıldı ve cinsiyet dağılımına göre hastaneler arasında fark saptanmadı (p>0.05). En sık yaralanan grubun Hemşire-ATT-Paramedik (%58.1) olduğu görüldü. Yaralanmalara en çok neden olan alet enjektör iğnesi iken, yaralanmaların çoğunlukla hafta içi ve sabah saatlerinde olduğu görüldü. Sonuç olarak, sağlık çalışanlarının DKAY sıklığı özellikle ASlerde yüksek olup; çalışma koşullarının düzeltilmesi, koruyucu önlemlerin alınmasıyla bu yaralanmaların sayısının azaltılabileceği düşüncesindeyiz.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA22FZ82YZ
Bölüm Özgün Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Sabahat Burcu Güney Bu kişi benim

Özlem Köksal Bu kişi benim

Vahide Aslıhan Durak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 43 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Güney, S. B., Köksal, Ö., & Durak, V. A. (2017). Acil Servis Çalışanlarının Delici Kesici Aletler ile Yaralanmaları ve Önleme Yöntemlerinin İncelenmesi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 43(1), 1-5.
AMA Güney SB, Köksal Ö, Durak VA. Acil Servis Çalışanlarının Delici Kesici Aletler ile Yaralanmaları ve Önleme Yöntemlerinin İncelenmesi. Uludağ Tıp Derg. Mart 2017;43(1):1-5.
Chicago Güney, Sabahat Burcu, Özlem Köksal, ve Vahide Aslıhan Durak. “Acil Servis Çalışanlarının Delici Kesici Aletler Ile Yaralanmaları Ve Önleme Yöntemlerinin İncelenmesi”. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 43, sy. 1 (Mart 2017): 1-5.
EndNote Güney SB, Köksal Ö, Durak VA (01 Mart 2017) Acil Servis Çalışanlarının Delici Kesici Aletler ile Yaralanmaları ve Önleme Yöntemlerinin İncelenmesi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 43 1 1–5.
IEEE S. B. Güney, Ö. Köksal, ve V. A. Durak, “Acil Servis Çalışanlarının Delici Kesici Aletler ile Yaralanmaları ve Önleme Yöntemlerinin İncelenmesi”, Uludağ Tıp Derg, c. 43, sy. 1, ss. 1–5, 2017.
ISNAD Güney, Sabahat Burcu vd. “Acil Servis Çalışanlarının Delici Kesici Aletler Ile Yaralanmaları Ve Önleme Yöntemlerinin İncelenmesi”. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 43/1 (Mart 2017), 1-5.
JAMA Güney SB, Köksal Ö, Durak VA. Acil Servis Çalışanlarının Delici Kesici Aletler ile Yaralanmaları ve Önleme Yöntemlerinin İncelenmesi. Uludağ Tıp Derg. 2017;43:1–5.
MLA Güney, Sabahat Burcu vd. “Acil Servis Çalışanlarının Delici Kesici Aletler Ile Yaralanmaları Ve Önleme Yöntemlerinin İncelenmesi”. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 43, sy. 1, 2017, ss. 1-5.
Vancouver Güney SB, Köksal Ö, Durak VA. Acil Servis Çalışanlarının Delici Kesici Aletler ile Yaralanmaları ve Önleme Yöntemlerinin İncelenmesi. Uludağ Tıp Derg. 2017;43(1):1-5.

ISSN: 1300-414X, e-ISSN: 2645-9027

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License" ile lisanslanmaktadır.


Creative Commons License
Journal of Uludag University Medical Faculty is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

2023