BibTex RIS Kaynak Göster

Comparison of the Effects of Isoflurane and TIVA on Hemodynamics, Recovery and Early Neurologic Status During Cerebral Aneurysm Surgery

Yıl 2007, Cilt: 33 Sayı: 1, 15 - 21, 01.03.2007

Öz

The study was designed to compare the effects of isoflurane plus fentanyl and total intravenous anesthesia (TIVA) with propofol plus alfentanyl infusions used for anesthesia maintenance on hemodynamics, recovery, and early neurological status during cerebral aneurysm surgery. Study was performed in 90 patients who underwent elective cerebral aneurysm surgery. Anesthesia induction was performed in all patients via propofol, fentanyl, and vecuronium. Then, the patients were randomly assigned to receive either isoflurane (ETiso; end-tidal isoflurane concentration: 1.2), fentanyl (2 μg kg-1) (Group isoflurane, n=45) or propofol (6 mg kg-1 h-1), alfentanyl (35 μg kg-1 h-1) infusions (Group TIVA, n=45) for the maintenance of anesthesia. Both groups were ventilated with 50% air in O2. Mild hypothermia (34-36º C) had been applied until the aneurysm was clipped. Hemodynamic data were recorded in the different periods. Recovery was assessed by the time to response to command, and extubation and postoperative early neurological status. Changes in heart rate after pinhead-holder application were varied in the comparison between the two groups (p<0.05). Decrease in systolic arterial pressure after aneurysm clipping in group TIVA was higher (p<0.05). Recovery and physiological data were similar in both groups. It was concluded that, although similar recovery profile and neurological status were observed in both groups, peroperative hemodynamic stability was better by isoflurane, fentanyl during cerebral aneurysm surgery

Serebral Anevrizma Cerrahisinde İzofluran ve TİVA Uygulamasının Hemodinami, Derlenme ve Erken Nörolojik Durum Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması

Yıl 2007, Cilt: 33 Sayı: 1, 15 - 21, 01.03.2007

Öz

Çalışma, serebral anevrizma cerrahisinde, anestezi idamesinde kullanılan izofluran, fentanil ile propofol, alfentanil infüzyonlarını içeren total intravenöz anestezinin (TİVA) hemodinami, derlenme ve erken nörolojik durum üzerine etkilerinin karşılaştırılması amacıyla planlandı. Çalışma elektif serebral anevrizma cerrahisi planlanan 90 hastada yapıldı. Tüm hastalarda, propofol, fentanil ve vekuronyum ile anestezi indüksiyonu uygulandı. Sonrasında, hastalar anestezi idamesi için izofluran (ETizo; soluk sonu izofluran konsantrasyonu: 1.2), fentanil (2 μg kg-1) (Grup izofluran, n=45) veya propofol (6 mg kg-1 sa-1), alfentanil (35 μg kg-1 sa-1 ) (Grup TİVA, n= 45) infüzyonu uygulaması için rastgele ayrıldılar. Her iki grup, oksijen içinde %50 hava ile ventile edildi. Anevrizma klipleninceye kadar ılımlı hipotermi (34-36º C) uygulandı. Hemodinamik veriler farklı dönemlerde kaydedildi. Derlenme, emirlere uyma, ekstübasyon zamanları ve erken nörolojik durumları değerlendirildi. İki grup arasında, çivili başlık yerleştirilmesi sonrası kalp hızında kaydedilen değişiklikler farklı bulundu (p<0.05). Anevrizma kliplenmesi sonrası sistolik arter basıncındaki azalma TİVA grubunda daha fazlaydı (p<0.05). Derlenme ve fizyolojik veriler her iki grupta benzerdi. Sonuç olarak, serebral anevrizma cerrahisinde her iki grupta benzer derlenme profili ve nörolojik durum gözlenmesine rağmen cerrahi dönemde hemodinamik stabilitenin izofluran ve fentanil ile daha iyi korunduğu görüldü.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA49SD85TY
Bölüm Özgün Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hülya Bilgin Bu kişi benim

Fatma Nur Kaya Bu kişi benim

Gülsen Korfalı Bu kişi benim

Şule Polat Bu kişi benim

Ender Korfalı Bu kişi benim

Ahmet Bekar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 33 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bilgin, H., Kaya, F. N., Korfalı, G., Polat, Ş., vd. (2007). Serebral Anevrizma Cerrahisinde İzofluran ve TİVA Uygulamasının Hemodinami, Derlenme ve Erken Nörolojik Durum Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 33(1), 15-21.
AMA Bilgin H, Kaya FN, Korfalı G, Polat Ş, Korfalı E, Bekar A. Serebral Anevrizma Cerrahisinde İzofluran ve TİVA Uygulamasının Hemodinami, Derlenme ve Erken Nörolojik Durum Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması. Uludağ Tıp Derg. Mart 2007;33(1):15-21.
Chicago Bilgin, Hülya, Fatma Nur Kaya, Gülsen Korfalı, Şule Polat, Ender Korfalı, ve Ahmet Bekar. “Serebral Anevrizma Cerrahisinde İzofluran Ve TİVA Uygulamasının Hemodinami, Derlenme Ve Erken Nörolojik Durum Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması”. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 33, sy. 1 (Mart 2007): 15-21.
EndNote Bilgin H, Kaya FN, Korfalı G, Polat Ş, Korfalı E, Bekar A (01 Mart 2007) Serebral Anevrizma Cerrahisinde İzofluran ve TİVA Uygulamasının Hemodinami, Derlenme ve Erken Nörolojik Durum Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 33 1 15–21.
IEEE H. Bilgin, F. N. Kaya, G. Korfalı, Ş. Polat, E. Korfalı, ve A. Bekar, “Serebral Anevrizma Cerrahisinde İzofluran ve TİVA Uygulamasının Hemodinami, Derlenme ve Erken Nörolojik Durum Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması”, Uludağ Tıp Derg, c. 33, sy. 1, ss. 15–21, 2007.
ISNAD Bilgin, Hülya vd. “Serebral Anevrizma Cerrahisinde İzofluran Ve TİVA Uygulamasının Hemodinami, Derlenme Ve Erken Nörolojik Durum Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması”. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 33/1 (Mart 2007), 15-21.
JAMA Bilgin H, Kaya FN, Korfalı G, Polat Ş, Korfalı E, Bekar A. Serebral Anevrizma Cerrahisinde İzofluran ve TİVA Uygulamasının Hemodinami, Derlenme ve Erken Nörolojik Durum Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması. Uludağ Tıp Derg. 2007;33:15–21.
MLA Bilgin, Hülya vd. “Serebral Anevrizma Cerrahisinde İzofluran Ve TİVA Uygulamasının Hemodinami, Derlenme Ve Erken Nörolojik Durum Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması”. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 33, sy. 1, 2007, ss. 15-21.
Vancouver Bilgin H, Kaya FN, Korfalı G, Polat Ş, Korfalı E, Bekar A. Serebral Anevrizma Cerrahisinde İzofluran ve TİVA Uygulamasının Hemodinami, Derlenme ve Erken Nörolojik Durum Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması. Uludağ Tıp Derg. 2007;33(1):15-21.

ISSN: 1300-414X, e-ISSN: 2645-9027

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License" ile lisanslanmaktadır.


Creative Commons License
Journal of Uludag University Medical Faculty is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

2023