1908 Temmuz’unda Meşrutiyet’in yeniden ilan edilmesi ile başlayan hürriyet ortamı, siyasal iklimin yeni bir veçheye bürünmesini beraberinde getirdi. Yeni cemiyet ve fırkaların tezahür etmesi ve yeni gazetelerin neşredilmesi bunun açık bir göstergesiydi. Böylece siyasal ortam bir önceki dönemle kıyaslanamayacak ölçüde canlandı. Bu da farklı anlayışlara sahip siyasi fırka ve cemiyetlerin kurulmasına ön ayak oldu. Ancak bu süreçte, Meşrutiyet’in iadesinde önemli bir rol oynayan ve iktidarı sahiplenen İttihâd ve Terakki Cemiyeti ile söz konusu fırka ve cemiyetler arasında yaşanan siyasi rekabet kısa sürede bir kutuplaşmaya dönüştü. Basının da körüklemesiyle giderek artan aşırı siyasallaşma, çeşitli etkenlerin de bir araya gelmesiyle 31 Mart Vak’ası’na yol açtı. Ülke bir anda rejim ve beka sorunuyla karşı karşıya kaldı. Böyle bir ortamda Meşrutiyet’in korunması ve ülke güvenliğinin yeniden sağlanması için fırka ve cemiyetler basının da desteğiyle “Heyet-i Müttefika-i Osmaniye” adıyla siyasal uzlaşmayı hedef alan bir kurul oluşturdular. Bu çalışmada “Heyet-i Müttefika-i Osmaniye”nin kuruluş süreci, hedefleri, çalışmaları ve bu sürecin nasıl sonuçlandığı üzerinde duruldu. Çalışmada döneme şahitlik eden gazeteler ve hatıratlar ile araştırma eserlerinden yararlanıldı.
Heyet-i Müttefika-i Osmaniye İttihâd ve Terakki Cemiyeti 31 Mart Vak’ası Siyasal Uzlaşma.
Heyet-i Müttefika-i Osmaniye İttihâd ve Terakki Cemiyeti 31 Mart Vak’ası Siyasal Uzlaşma. Heyet-i Müttefika-i Osmaniye İttihâd ve Terakki Cemiyeti 31 Mart Vak’ası Siyasal Uzlaşma. Committee of Union and Progress 31 March Incident Political Reconciliation.
The atmosphere of freedom, which started with the re-declaration of the Constitutional Monarchy in July 1908, brought along a new aspect of the political climate. The emergence of new societies and sects and the publication of new newspapers were a clear indication of it. As a result, the political environment revived incomparably with the previous period. This paved the way for the establishment of political sects and societies with different understandings. However, the political rivalry between the Committee of Union and Progress, which played an important role in the restoration of the Constitutional Monarchy and claimed power, and these sects and societies quickly turned into polarization during this process. Increasingly excessive politicization, also fueled by the press, led to the 31 March Incident with the combination of various factors. The country suddenly faced the problem of regime and survival. In such an environment, sects and societies formed a committee aimed at political reconciliation under the name "Heyet-i Müttefika-i Osmaniye", with the support of the press, in order to protect the Constitutional Monarchy and restore the security of the country. In this study, the establishment process of the "Heyet-i Müttefika-i Osmaniye", its goals, actions and how this process resulted were explained. In the study, newspapers, memoirs, and research works that witnessed the period were used.
Heyet-i Müttefika-i Osmaniye Committee of Union and Progress 31 March Incident Political Reconciliation.
Heyet-i Müttefika-i Osmaniye İttihâd ve Terakki Cemiyeti 31 Mart Vak’ası Siyasal Uzlaşma. Heyet-i Müttefika-i Osmaniye İttihâd ve Terakki Cemiyeti 31 Mart Vak’ası Siyasal Uzlaşma. Committee of Union and Progress 31 March Incident Political Reconciliation.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Mart 2023 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ocak 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Bu eser Creative Commons BY-NC-SA 2.0 (Atıf-Gayri Ticari-Aynı Lisansla Paylaş) ile lisanslanmıştır.