During the Korean War, the Turkish Command in Korea fought in a region far away from its country, in a different logistics system, and won the appreciation of the whole world with its heroism and courage during the battles. During this period, the field feeding of the Turkish Korean Command was provided by the US 8th Army Command, under whose command it was under. Logistic services in the field of operation are among the basic elements that affect the combat power of the soldier. Within logistics services, field feeding is one of the leading elements of these services. No matter how good an army's fighting power and equipment are, it is very difficult for it to achieve victory if it lacks a sustainable field feeding system. In this study, the field feeding system of the American and Turkish armies during the Korean War is analyzed in detail, and how the feeding of the Turkish Command in Korea was carried out is revealed, and important contributions are made to the history of Turkish military logistics. The study clearly demonstrated the impact of the success of the field feeding system on the morale and motivation of the soldiers. The main difference between the two countries' field feeding systems was the flexibility of the American army to make ration changes to suit the tastes of each nation throughout the war and to have a modern field feeding system. The feeding of the Turkish army with the American logistics system provided an important experience and an opportunity to improve the Turkish military logistics system. Furthermore, this study makes an innovative contribution to the literature in assessing the impact of a good field feeding system on the success of operations during wartime.
Korean War field feeding quartermaster military logistics Turkish Brigade in Korea
Kore Türk Komutanlığı, Kore Savaşı’nda ülkesinden çok uzak bir coğrafyada, farklı bir lojistik sistem içinde mücadele etmiş, muharebelerde gösterdiği kahramanlık ve azimle tüm dünyanın takdirini kazanmıştır. Bu süre içerinde Kore Türk Komutanlığı’nın iaşesi, emrine girdiği Amerikan 8’inci Ordu Komutanlığı tarafından sağlanmıştır. Bu kapsamda iaşe hizmetlerinde görevli personel, ilk defa dâhil olduğu Amerikan iaşe sistemine yapılan intibak eğitimleri ve açılan aşçı kurslarıyla kısa sürede adapte olmuştur. Kore Savaşı’nda Amerikan ordusu, II. Dünya Savaşı’ndaki iaşe sisteminin ve istihkak çeşitlerinin hemen hemen aynısını uygulamıştır. Birlikler, muharebelerin içinde olmadığı zamanlarda seyyar mutfaklarda hazırlanan sıcak yemek ile iaşe edilmiştir. Yaş sebze bulunamadığında o sebzenin yerine konservesi verilerek yemek hazırlanmıştır. Muharebelerde ve ileri hatlardaki askerler ise kumanya ile iaşe edilmiştir. Bu çalışmada, Kore Savaşı’nda Amerikan ve Türk orduları iaşe sistemi detaylı bir şekilde analiz edilerek Kore Türk Komutanlığı’nın iaşesinin nasıl yapıldığı ortaya çıkarılmış, savaş sürecinde sağlanan iyi bir iaşe sisteminin askerlerin moral ve motivasyonu üzerindeki etkisi ve harekâtın başarısına katkı sağladığı tespit edilmiştir. İaşe sistemleri bağlmında iki ülkenin arasındaki en temek fark ise, Amerikan ordusunun savaş boyunca her milletin damak tadına uygun rasyon değişiklikleri yapma konusundaki esnekliği ve modern bir iaşe sistemine sahip olması olmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Yakınçağ Askeri Tarih |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2025 |
Gönderilme Tarihi | 13 Mart 2025 |
Kabul Tarihi | 3 Nisan 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 10 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons BY-NC-SA 2.0 (Atıf-Gayri Ticari-Aynı Lisansla Paylaş) ile lisanslanmıştır.