Araştırma Makalesi

Kâsım er-Ressî’nin Zeydiyye’nin Teşekkülüne Etkisi: Fürû-i Fıkha Dair Görüşleri Ekseninde Bir Değerlendirme

Cilt: 11 Sayı: 19 15 Aralık 2023
PDF İndir
EN TR

Kâsım er-Ressî’nin Zeydiyye’nin Teşekkülüne Etkisi: Fürû-i Fıkha Dair Görüşleri Ekseninde Bir Değerlendirme

Öz

İslâmî ilimlerin teşekkül ve fıkıh mezheplerinin sistemli birer ekol hüviyetine kavuşma süreci açısından hicri üçüncü asır son derece önemli bir dönemi ifade eder. Zeydiyye mezhebi açısından bakıldığında bu asır hem siyasi hem de ilmi çalışmalar noktasında sonraki dönemi etkileyen bir hüviyete sahiptir. Zira bu dönemde Kâsım er-Ressî (ö. 246/860), Ahmed b. İsa (ö. 247/861) ve Yahyâ b. Hüseyin (ö. 298/911) gibi mezhebin hem siyasette hem de kelam, hadis ve fıkıh gibi ilimlerde öncü konumdaki bilginleri yetişmiştir. İlk dönem Zeydî kaynaklarınca Ehl-i beyt’in yıldızı olarak kabul edilen Kâsım er-Ressî, modern dönem çalışmalarda müsteşrikler tarafından Müslümanların Eflatun’u olarak takdim edilmektedir. Ona dair günümüzde yapılan çalışmaların daha çok mezhepler tarihi ve kelam alanında olmasının temel nedeni, Ressî’nin eserlerinin çoğunun kelamla ilgili olmasıdır: Oysaki Kâsım er-Ressî, kelâm ilminde olduğu kadar fıkıh ilminde de önemli bir isimdir. Zeydiyye mezhebinin önemli fakihlerinden biri olan Ebû Tâlib Nâtık-Bilhak’a (ö. 424/1033) göre Ressî fıkhi meselelerdeki kabiliyeti ile öne çıkmış bir alimdir; onun ictihad yöntemi, fürû-i fıkıhtaki becerisi, hadisleri kullanmadaki ve alimlerin ihtilafını bilmesindeki ustalığını görmek için, “Mesâilü Ca’fer b. Muhammed ve Abdullah b. Hasan” isimli eserlerine bakılmalıdır. Ressî’nin Kitabü’n-nâsih ve’l-mensûh, Kitabu’t-tahâre, Kitabu salati’l-yevmi ve’l-leyle ve Kitabu’l-menâsik isimli risaleleri, günümüze ulaşan fıkha dair önemli eserlerdir. Ayrıca Müeyyed-Billâh (ö. 411/1021), Kâsım er-Ressî ile Yahya b. Hüseyin’in fıkıhtaki görüşlerini et-Tecrîd isimli çalışmasında derlemiştir. Kâsım er-Ressî’nin fıkhî görüşleri Tahrîr, el-Câmi‘u’l-kâfî, el-İntisâr ve el-Ezhâr gibi sonraki dönem fıkıh kitaplarında da belirleyici mahiyettedir. Zamanla Zeydiyye içerisinde onun ismine atfen Kâsımiyye adıyla fıkhî bir ekolün ortaya çıkması da onun konumunu ortaya koyması bakımından önemlidir. Ressî’nin fıkhî görüşlerine ülkemizde farklı çalışmalarda atıfta bulunulmuşsa da fıkha dair görüşlerini ele alan müstakil bir çalışma tespit edilememiştir. Oysaki, gerek günümüze ulaşan fıkha dair eserleri gerekse görüşlerinin derlendiği erken dönem eserler dikkate alındığında Kâsım er-Ressî’nin fıkhî görüşlerinin müstakil bir çalışmayı hak ettiği aşikardır. Bu çalışmanın hedefi, Ressî’nin mezhep içindeki konumu ve fıkhî bakış açısını genel olarak ortaya koymaktır. Bu çerçevede çalışmada Ressî’nin yaşadığı döneme, hayatına ve eserlerine kısaca değinilmiş, ardından fürû-i fıkhın özellikle ibâdât alanına dair temel görüşleri ana hatları ile ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ‘Alevî, Hafız Ebû Abdullah. el-Câmi‘u’l-kâfî fî fıkhi’z-Zeydiyye. thk. Abdullah b. Hammûd el-‘İzzî. 8 Cilt. Sa‘de: Müessesetü’l-Mustafa es-Sekâfiyye, 1. Basım, 1435/2014.
  2. ‘Azzân, Yahyâ Sâlim. ‘‘Mukaddime’’. el-Fusûlü’l-lü’lüiyye fî usûl-i fıkhi’l-‘itrati’z-zekiyye ve a‘lâmi’l-ümmeti’l-Muhammediyye, mlf. Sârimüddîn İbrâhim el-Vezîr. Beyrut: Merkezu’t-Turâs ve’l-Buhûsi’l-Yemenî ve Dâru’l-Menâhil, 2001.
  3. ‘İzzî, Abdullah Hammûd. ‘‘Mukaddime’’, Usûlü’l-ahkâm el-câmiu li-edilleti’l-halâli ve’l-harâm. mlf. Ahmed b. Süleyman. San‘a: Müessesetü’l-İmam Zeyd b. Ali es-Sekâfiyye, 1424/2003.
  4. ‘İzzî, Abdullah Hammûd. ‘‘Mukaddime’’. el-Câmi‘u’l-kâfî fî fıkhi’z-Zeydiyye. mlf. Ebû Abdullah ‘Alevî. 2 Cilt. Sa‘de: Müessesetü’l-Mustafâ es-Sekâfiyye, 1. Basım, 2014/1435.
  5. Ahmed b. İsa. Kitâbü ra’bi’s-sad‘ (Emâlî). thk. Ali b. İsmâil b. Abdullah el-Mueyyed. 3 Cilt. Beyrut: Dâru’l-Mahacceti’l-Beydâ, 2. Basım, 1428/2007.
  6. Aruçi, Muhammed. ‘‘Ressî’’. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. 34/587-588. İstanbul: TDV Yayınları, 2007.
  7. Büyükkörükçü, Muhammed Tahir. Hâdevî Fıkhının Doğuşu (el-Hâdî İlelhakk'ın el-Ahkâm'ı çerçevesinde). İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2013.
  8. Ca‘fer b. Ahmed. er-Ravdatü’l-behiyye şerhu nüketi’l-‘ibâdât. San’a: Merkezü Bedr, 2. Basım, 1423/2002.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İslam Hukuku

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

12 Aralık 2023

Yayımlanma Tarihi

15 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

26 Ekim 2023

Kabul Tarihi

7 Aralık 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 11 Sayı: 19

Kaynak Göster

ISNAD
Yücel, Fatih. “Kâsım er-Ressî’nin Zeydiyye’nin Teşekkülüne Etkisi: Fürû-i Fıkha Dair Görüşleri Ekseninde Bir Değerlendirme”. Van İlahiyat Dergisi 11/19 (01 Aralık 2023): 86-102. https://doi.org/10.54893/vanid.1377146.

Creative Commons Lisansı
Van İlahiyat Dergisi - Van Journal of Divinity Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.