Pediatric palliative care is child- and family-centered care provided for a child with a progressive, advanced, life-limiting disease for whom the primary goal is to optimize the quality of life. Pediatric palliative care (PPC) is a holistic interdisciplinary care approach with the goal of evaluating and minimizing suffering while promoting personal and spiritual growth. (PPC differs fundamentally from adult palliative care in that it involves parents in decision making and is attentive to the diverse developmental stages represented within service cohorts. Palliative care has always been a part of the care of children. It includes any intervention that focuses on relieving suffering, slowing the progression of disease, and improving quality of life at any stage of disease. Palliative care requires a total and active approach, with transparent, communicated, agreed provision of appropriate and proportionate care. Advance planning enables management of both reversible and chronic aspects of the condition, as well as utilizing parallel planning when end of life approaches. High quality communication and decision-making may influence acceptance of an PPC program’s involvement in care and the timing of its initiation reduce the number of burdensome interventions in the final months of life, or facilitate achievement of care goals. Investigating PPC communication approaches and outcomes can help improve the quality of care services for children and families. Nurses are key position to the integration of the family in this type of care. Nurses are also key players to improved communication among the health care team. This article will discuss pediatric palliative care as a part of family-centered care and the critical role nurses play.
Palliative care pediatric palliative care child nursing communication
Pediatrik palyatif bakım (PPB), birincil amacın yaşam kalitesini optimize etmek olduğu, ilerleyici, ileri ve yaşamı sınırlayıcı bir hastalığı olan bir çocuğa sağlanan, çocuk ve aile merkezli bir bakımdır. PPB, kişisel ve ruhsal gelişimi teşvik ederken, acıyı değerlendirme ve en aza indirgeme amacı olan bütünsel bir disiplinlerarası bakım yaklaşımıdır. Palyatif bakım her zaman çocukların bakımının bir parçası olmuştur. Hastalığın herhangi bir aşamasında acı çekmeyi hafifletmeye, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya ve yaşam kalitesini iyileştirmeye odaklanan herhangi bir müdahaleyi içerir. PPB, temel olarak yetişkinlere yönelik palyatif bakımdan farklıdır; çünkü ebeveynleri karar alma sürecine dahil eder ve hizmet kohortlarında temsil edilen çeşitli gelişim aşamalarına özen gösterir. Palyatif bakım, şeffaf, uygun ve orantılı bakımın uygulandığı aktif bir yaklaşımı gerektirir. Bakımın önceden planlaması, durumun hem geriye dönük hem de kronik yönlerinin yönetimini sağlarken, yaşamın sonunda yaklaştığında paralel planlama yapılmasını sağlar. Yüksek kaliteli iletişim ve karar alma, bir pediatrik palyatif bakım programının bakıma katılımını ve başlatılmasının zamanlamasını kabul etmeyi etkileyebilir, yaşamın son aylarında külfetli müdahalelerin sayısını azaltabilir veya bakım hedeflerine ulaşılmasını kolaylaştırabilir. PPB iletişim yaklaşımlarının ve sonuçlarının araştırılması, çocuklar ve aileler için bakım hizmetlerinin kalitesinin artırılmasına yardımcı olabilir. Hemşireler, ailenin bu tür bakım ile bütünleşmesinin anahtar pozisyondadır. Hemşireler ayrıca sağlık ekibi arasındaki iletişimi geliştirmek için kilit oyunculardır. Bu makalede, aile merkezli bakımın bir parçası olarak pediatrik palyatif bakımı ve hemşirelerin oynadığı kritik rolü tartışılacaktır.
Palyatif bakım pediatrik palyatif bakım çocuk hemşirelik iletişim
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ağustos 2021 |
Gönderilme Tarihi | 25 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 14 Sayı: 2 |
Van Health Sciences Journal (Van Sağlık Bilimleri Dergisi) başlıklı eser bu Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.