Aim: The aim of this study is to investigate the course of the disease and the variables of blood parameters in the light of the information obtained from patients with a positive diagnosis of Covid-19. In this way, it is thought that Covid-19 disease can be diagnosed and its prognosis can be determined as soon as possible.
Method: File records of 113 patients enrolled in a family health center between April 2020 and December 2020 were retrospectively reviewed. From biochemical blood tests, platelet (PLT), lymphocyte (LYM), lymphocyte % (LYM ½), monocytes (MONO), % monocytes (MONO ½) and neutrophil counts, neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), C- Reactive Protein (CRP), Ferritin, Lactate Dehydrogenase (LDH), Aspartate aminotransferase (AST), Alanine aminotransferase (ALT), Creatine kinase (CK), Troponin, Hematocrit (HTC), and Hemoglobin (HGB) results were examined.
Findings: When compared according to gender, AST, ALT, CK, LDH, HGB, HCT, Ferritin, Monocyte and Troponin levels were found to be higher in males and lower platelet levels than females (p<0.05). In the presence of lung involvement, CRP, LDH, AST, neutrophil, ferritin, troponin, LYM ½ and NLR levels were higher than in the absence of lung involvement, and MONO½ levels were lower in the presence of lung involvement (p<0.05). In the presence of chronic disease, CRP, AST, ALT, LDH, and Troponin levels were higher than in the absence of chronic disease, while MONO½ and MONO levels were lower (p<0.05).
Conclusion: According to the results of our study, male gender, high AST, ALT, Ferritin, Troponin, CRP and LDH levels, and low Monocyte levels may be poor prognostic criteria for COVID-19. Hematological and biochemical parameters can be used as predictive markers during the treatment process, both at the time of admission for diagnostic purposes and in determining the severity and prognosis of the disease, as well as the follow-up of the treatment.
COVID-19 SARS-CoV-2 Biomarkers Hematologic Tests Prognosis Gender Identity
Amaç: Bu çalışmanın amacı Covid-19 pozitif tanılı hastalardan alınan bilgiler ışığında hastalığın seyri ve kan parametreleri değişkenlerini araştırmaktır. Bu sayede mümkün olan en kısa sürede Covid-19 hastalığının teşhis edilebilir ve prognozu belirlenebilir.
Yöntem: Nisan 2020 ile Aralık 2020 tarihleri arasında bir aile sağlığı merkezinde kayıtlı olan 113 hastanın retrospektif olarak dosya kayıtları incelenerek yapılmıştır. Biyokimyasal kan testlerinden trombosit (PLT), lenfosit (LYM), % lenfosit (LYM ½), monosit (MONO), % monosit (MONO ½) ve nötrofil sayıları, nötrofil/lenfosit oranı (NLR), C- Reaktif Protein (CRP), Ferritin, Laktat Dehidrojenaz (LDH), Aspartat aminotransferaz (AST), Alanin aminotransferaz (ALT), Kreatin kinaz (CK), Troponin, Hematokrit (HTC), ve Hemoglobin (HGB) sonuçları incelenmiştir.
Bulgular: Cinsiyete göre karşılaştırma yaptığımızda erkeklerde AST, ALT, CK, LDH, HGB, HCT, Ferritin, Monosit ve Troponin düzeyleri kadınlara göre yüksek, trombosit düzeylerinin ise düşük olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Akciğer tutulumu varlığında CRP, LDH, AST, nötrofil, ferritin, troponin, LYM ½ ve NLR düzeylerinin akciğer tutulumu yokluğuna göre daha yüksek, MONO½ düzeylerinin ise akciğer tutulumu varlığında düşük olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Kronik hastalık varlığında CRP, AST, ALT, LDH ve Troponin düzeyleri kronik hastalık yokluğuna göre yüksek, MONO½ ve MONO düzeylerinin ise düşük olduğu belirlenmiştir (p<0.05).
Sonuç: Çalışmamız sonuçlarına göre erkek cinsiyet, yüksek AST, ALT, Ferritin, Troponin, CRP ve LDH düzeyleri ve düşük Monosit düzeyleri COVİD-19 için kötü prognoz kriteri olabilir. Hematolojik ve biyokimyasal parametreler tedavinin takibi yanı sıra gerek tanısal amaçla başvuru sırasında, gerekse de hastalığın şiddetinin, prognozunun belirlenmesinde tedavi sürecinde prediktif belirteçler olarak kullanılabilirler.
COVİD-19 SARS-CoV-2 Hematolojik parametreler Biyokimyasal parametreler Prognoz Cinsiyet
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orijinal Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 15 Kasım 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 15 Sayı: 3 |
Van Health Sciences Journal (Van Sağlık Bilimleri Dergisi) başlıklı eser bu Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.