Objective: Epulis fissuratum (EF) develops around the edges of ill-fitting total or partial dentures. The best treatment approach for EF is surgical intervention with prosthetic reconstruction. Different therapeutic drugs have been tried to accelerate postoperative recovery and reduce/prevent postoperative complaints. This study aimed to compare the effects of St. John's Wort oil and chlorhexidine gluconate+benzidamine HCl gargles on postoperative complications after EF excision.
Material and Method: This prospective, randomized, split-mouth study was conducted on patients who applied to Van Yuzuncu Yil University, Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Surgery with complaints of bilateral EF. In the study, chlorhexidine gluconate+benzidamine HCl and St. John's Wort oil gargles were used for 7 days. To evaluate wound healing, measurements of the length and width of the defect were repeated on the 2nd, 7th, 14th, and 30th days after surgery. Pain was assessed with VAS at the same time as the day of surgery for 7 days after surgery. Edema was assessed on the 2nd and 7th days after surgery. Statistical significance was accepted as p<0.05.
Results: Of the 37 patients included in the study, 12 were male and 25 were female, and the mean age was 56.24±11.74 years. The change in wound lengths between group 1 and group 2 was found to be statistically significant only on the 2nd day after surgery (p=0.001; p<0.01). The change in wound widths was found to be statistically significant only on the 14th day after surgery between group 1 and group 2 (p=0.030; p<0.05). The changes between the postoperative VAS assessments and edema assessments of the patients were not found to be statistically significant (p>0.05).
Conclusion: The results of this study show that St. John's wort oil may be an alternative to chlorhexidine gluconate+benzydamine hydrochloride mouthwash in reducing/preventing postoperative complications and supporting wound healing after surgical removal of EF.
Giriş: Epulis fissuratum (EF), tam oturmayan total ya da parsiyel protezin kenarları çevresinde gelişir. EF’nin en iyi tedavi yaklaşımı, protez rekonstrüksiyonu ile birlikte cerrahi müdahale edilmesidir. Cerrahi sonrası iyileşmeyi hızlandırmak ve postoperatif şikayetleri azaltmak/önlemek için farklı terapötik ilaçlar denenmiştir. Bu çalışmanın amacı, sarı kantaron yağı ve klorheksidin glukonat+benzidamin HCl gargaralarının EF eksizyonu sonrası postoperatif komplikasyon üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır.
Materyal ve Metot: Bu prospektif, randomize, split-mouth çalışma Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi A.D. kliniğine bilateral EF şikâyeti ile başvuran hastalarda gerçekleştirilmiştir. Çalışmada klorheksidin glukanot+benzidamin HCl ve sarı kantaron yağı gargaraları 7 gün kullandırılmıştır. Yara yeri iyileşmesinin değerlendirilmesi için defektin uzunluğu ve genişliği ölçümleri ameliyat sonrası 2., 7., 14. ve 30. günlerde tekrarlanmıştır. Ağrı, ameliyatın gerçekleştirildiği gündeki saat ile aynı saatte ameliyat sonrası 7 gün boyunca VAS ile değerlendirilmiştir. Ödem değerlendirilmesi ameliyat sonrası 2. ve 7. günlerde değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 37 hastanın 12’si erkek, 25’i kadındı ve ortalama yaş 56,24±11,74’tü. Hastaların operasyon sonrası sadece 2. gün grup 1 ile grup 2 yara uzunlukları arasındaki değişim istatistiksel açısından anlamlı bulunmuştur (p=0,001; p<0,01). Yara genişlikleri arasındaki değişim ise sadece operasyon sonrası 14. günde grup 1 ile grup 2 arasında istatistiksel açıdan anlamlı saptanmıştır (p=0,030; p<0,05). Hastaların operasyon sonrası VAS değerlendirmeleri ve ödem değerlendirilmeleri arasındaki değişimler istatistiksel açısından anlamlı bulunmamıştır (p>0,05).
Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, sarı kantaron yağının EF’nin cerrahi olarak çıkarılmasından sonra postoperatif komplikasyonları azaltmada/önlemede, yara iyileşmesini desteklemede klorheksidin glukonat+benzidamin hidroklorür gargaraya alternatif olabileceğini göstermektedir.
Bu araştırmanın etik kurul onayı 22.06.2021 tarihli, 01 sayılı karar no ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulundan alınmıştır ve Helsinki Bildirgesinin güncel versiyonuna göre araştırma yapılmıştır.
Yoktur
Bu çalışmanın istatistiksel analizi Emire BOR (EMPİAR İstatistik Danışmanlık) tarafından yapılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ağız ve Çene Cerrahisi |
Bölüm | Orijinal Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 23 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 27 Ekim 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 17 Sayı: 3 |
Van Health Sciences Journal (Van Sağlık Bilimleri Dergisi) başlıklı eser bu Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.