Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Manavgat İlçesinde Keçi Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Pandemi Sürecinin (COVID-19 Salgını) Etkileri

Yıl 2023, , 98 - 108, 29.07.2023
https://doi.org/10.36483/vanvetj.1242817

Öz

Bu çalışmada, Manavgat ilçesindeki keçi yetiştiricilerinin mevcut durumları ve sorunlarının tespiti ile COVID-19 salgınının sektöre olan etkileri incelenmiştir. Manavgat ilçesindeki 50 mahallede bulunan küçükbaş hayvancılık işletmeleri bu araştırmanın materyalini oluşturmuştur. Çalışma, Tarım Orman Bakanlığı Manavgat ilçesi TÜRKVET sistemine kayıtlı işletmelerde yürütülmüştür. Araştırmanın yapıldığı işletmeler için anket formu düzenlenmiş ve işletme sahipleri ile bireysel olarak görüşmeler yapılarak veriler toplanmıştır. Çalışmadaki anket uygulaması, Haziran/2021 ve Mart/2022 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; Yetiştiricilerin %91.4’ü erkek, %8.6’sı ise kadın oldukları; yetiştirici yaşının, %48.6 ile 36-50 yaş aralığında oldukları; yetiştiricilerin %74.3’ü ilkokul mezunu; %91.4’ün evli olduğu saptanmıştır. Pandemi (COVID-19 salgını) hakkında yetiştiricilerin (%68.6) iyi düzeyde bilgi sahibi olduğu tespit edilmiştir. COVID-19 salgınının hayvancılığı olumsuz etkilediği fikrine yetiştiricilerin %44.3 oranında katıldığı; COVID-19 salgını öncesi ve sonrası arasında gelirlerinin olumsuz etkilendiği sorusuna %57.1 oranında kesinlikle etkilendiği dedikleri; Salgının uzun yılların sürmesi durumunda gıda talebinin karşılanmasında hayvancılığa olan talebin artacağı görüşüne yetiştiricilerin %47.1’inin katılıyorum dedikleri ayrıca pandeminin uzun yıllar devam etmesi durumunda keçi yetiştiriciliğinin sona ereceği fikrine ise %34.3'ünün katılmıyorum yanıtını verdikleri tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Acar M (2010). Isparta İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Üyesi Keçicilik İşletmelerinin Mevcut Durumu ve Teknik Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Bilginturan S (2008). Burdur İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciler Birliği Üyesi İşletmelerin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Budak F, Korkmaz Ş (2020). COVID-19 Pandemi Sürecine Yönelik Genel Bir Değerlendirme: Türkiye Örneği. SAYOD, (1), 62-79.
  • BDUTAEM (2021). Covid-19 Salgınının Konya İlinde Tarım İşletmelerine Etkisinin İncelenmesi, Küçükçongar M., Özdemir F., Karakurt C ve ark., (2021) BDUTAEM, Konya/Türkiye. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/bahridagdas/Haber/236/Covid-19-Salginin-Tarim-Isletmelerine-Etkisi-Arastirildi.
  • Ceyhan A, Ünalan A, Çınar M ve ark (2015). Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. TURJFAS, 3 (2), 74-79.
  • Dellal G, Eliçin A, Tekel N, Dellal İ (2002). GAP Bölgesinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğin yapısal özellikleri. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü. Ankara: TKB. Rapor No: 2002–1.
  • Erdem M (2019). Uşak İli Keçi Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Yüksek Lisans Tezi, Uşak Üniversitesi, Uşak.
  • FAO (2022). Crops and livestock products. Erişim Tarihi: 28 Nisan 2022. Erişim adresi: https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL/visualize.
  • Günlü A, Alaşahan S (2010). Türkiye’de Keçi Yetiştiriciliği ve Geleceği Üzerine Bazı Değerlendirmeler. Vet Hekim Der Derg, 81 (2), 15-20.
  • Kandemir Ç, Alkan İ, Yılmaz Hİ ve ark. (2015). İzmir Yöresinde Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Coğrafik Konumlarına Göre Genel Durumu ve Geliştirilme Olanakları. Hayvansal Üretim Derg, 56 (1), 1-17.
  • Karakuş F, Akkol S (2013). Van ili küçükbaş hayvancılık işletmelerinin mevcut durumu ve verimliliği etkileyen sorunların tespiti üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniv Fen Bilimleri Enstitüsü Derg, 18 (1-2), 9-16.
  • Kaymakçı M, Aşkın Y (1997). Keçi Yetiştiriciliği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. İzmir.
  • Koyuncu E, Pala A, Savaş T ve ark. (2006). Çanakkale Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Üyesi Keçicilik İşletmelerinde Teknik Sorunların Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim, 47 (1), 21-27.
  • SPSS. (2021). SPSS Lnc. Chicago, Illinois, USA.
  • Şentürklü S, Arslanbaş E (2010). Entansif Keçi Yetiştiriciliği. Ulusal Keçicilik Kongresi, Çanakkale.
  • Şimşek G (2019). Kırşehir İlinde Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Teknik ve Ekonomik Yapılarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ahi Evran Üniversitesi, Kırşehir.
  • Yıldız A, Aygün T (2021). Van İli Merkez İlçede Küçükbaş Hayvancılık Faaliyetleri ve Genel Sorunlar: II. İşletmelerde Yetiştirme İşleri. JASP, 4 (1), 37-53.

The Current Situation of Goat Breeding in Manavgat District and the Effects of the Pandemic Process (COVID-19 Epidemic)

Yıl 2023, , 98 - 108, 29.07.2023
https://doi.org/10.36483/vanvetj.1242817

Öz

In this study, the current situation and problems of goat breeders in Manavgat district and the effects of the COVID-19 outbreak on the sector were examined. Small ruminant farms in 50 neighborhoods in Manavgat district formed the material of this research. The study was carried out in the enterprises registered in the TÜRKVET system in the Manavgat district of the Ministry of Agriculture and Forestry. A questionnaire was prepared for the businesses where the research was conducted, and data were collected by making individual interviews with the business owners. The survey application in the study was carried out between June, 2021 and March, 2022. According to the research findings; 91.4% of the breeders were male and 8.6% were female; the age of the breeder was between 36-50 years with 48.6%; 74.3% of the breeders are primary school graduates; It was also determined that 91.4% were married. It has been determined that the breeders (68.6%) have a good level of knowledge about the pandemic (COVID-19 outbreak). 44.3% of the breeders agreed with the idea that the COVID-19 epidemic negatively affected livestock; To the question that their income was negatively affected between before and after the COVID-19 outbreak, they said that it was definitely affected by 57.1%; 47.1% of the breeders agree with the view that the demand for animal husbandry will increase in order to meet the food demand if the epidemic lasts for many years. In addition, it was determined that 34.3% of them gave the answer that they do not agree with the idea that the goat manager will end if the pandemic continues for many years.

Kaynakça

  • Acar M (2010). Isparta İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Üyesi Keçicilik İşletmelerinin Mevcut Durumu ve Teknik Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Bilginturan S (2008). Burdur İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciler Birliği Üyesi İşletmelerin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Budak F, Korkmaz Ş (2020). COVID-19 Pandemi Sürecine Yönelik Genel Bir Değerlendirme: Türkiye Örneği. SAYOD, (1), 62-79.
  • BDUTAEM (2021). Covid-19 Salgınının Konya İlinde Tarım İşletmelerine Etkisinin İncelenmesi, Küçükçongar M., Özdemir F., Karakurt C ve ark., (2021) BDUTAEM, Konya/Türkiye. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/bahridagdas/Haber/236/Covid-19-Salginin-Tarim-Isletmelerine-Etkisi-Arastirildi.
  • Ceyhan A, Ünalan A, Çınar M ve ark (2015). Niğde İli Keçi Yetiştiriciliğinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. TURJFAS, 3 (2), 74-79.
  • Dellal G, Eliçin A, Tekel N, Dellal İ (2002). GAP Bölgesinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğin yapısal özellikleri. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü. Ankara: TKB. Rapor No: 2002–1.
  • Erdem M (2019). Uşak İli Keçi Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Yüksek Lisans Tezi, Uşak Üniversitesi, Uşak.
  • FAO (2022). Crops and livestock products. Erişim Tarihi: 28 Nisan 2022. Erişim adresi: https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL/visualize.
  • Günlü A, Alaşahan S (2010). Türkiye’de Keçi Yetiştiriciliği ve Geleceği Üzerine Bazı Değerlendirmeler. Vet Hekim Der Derg, 81 (2), 15-20.
  • Kandemir Ç, Alkan İ, Yılmaz Hİ ve ark. (2015). İzmir Yöresinde Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Coğrafik Konumlarına Göre Genel Durumu ve Geliştirilme Olanakları. Hayvansal Üretim Derg, 56 (1), 1-17.
  • Karakuş F, Akkol S (2013). Van ili küçükbaş hayvancılık işletmelerinin mevcut durumu ve verimliliği etkileyen sorunların tespiti üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniv Fen Bilimleri Enstitüsü Derg, 18 (1-2), 9-16.
  • Kaymakçı M, Aşkın Y (1997). Keçi Yetiştiriciliği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. İzmir.
  • Koyuncu E, Pala A, Savaş T ve ark. (2006). Çanakkale Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Üyesi Keçicilik İşletmelerinde Teknik Sorunların Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim, 47 (1), 21-27.
  • SPSS. (2021). SPSS Lnc. Chicago, Illinois, USA.
  • Şentürklü S, Arslanbaş E (2010). Entansif Keçi Yetiştiriciliği. Ulusal Keçicilik Kongresi, Çanakkale.
  • Şimşek G (2019). Kırşehir İlinde Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yapan İşletmelerin Teknik ve Ekonomik Yapılarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ahi Evran Üniversitesi, Kırşehir.
  • Yıldız A, Aygün T (2021). Van İli Merkez İlçede Küçükbaş Hayvancılık Faaliyetleri ve Genel Sorunlar: II. İşletmelerde Yetiştirme İşleri. JASP, 4 (1), 37-53.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Zeki Emre Tavalı 0000-0003-3922-1217

Bahattin Çak 0000-0002-4855-1130

Erken Görünüm Tarihi 26 Temmuz 2023
Yayımlanma Tarihi 29 Temmuz 2023
Gönderilme Tarihi 26 Ocak 2023
Kabul Tarihi 9 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Tavalı, Z. E., & Çak, B. (2023). Manavgat İlçesinde Keçi Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Pandemi Sürecinin (COVID-19 Salgını) Etkileri. Van Veterinary Journal, 34(2), 98-108. https://doi.org/10.36483/vanvetj.1242817
AMA Tavalı ZE, Çak B. Manavgat İlçesinde Keçi Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Pandemi Sürecinin (COVID-19 Salgını) Etkileri. Van Vet J. Temmuz 2023;34(2):98-108. doi:10.36483/vanvetj.1242817
Chicago Tavalı, Zeki Emre, ve Bahattin Çak. “Manavgat İlçesinde Keçi Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu Ve Pandemi Sürecinin (COVID-19 Salgını) Etkileri”. Van Veterinary Journal 34, sy. 2 (Temmuz 2023): 98-108. https://doi.org/10.36483/vanvetj.1242817.
EndNote Tavalı ZE, Çak B (01 Temmuz 2023) Manavgat İlçesinde Keçi Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Pandemi Sürecinin (COVID-19 Salgını) Etkileri. Van Veterinary Journal 34 2 98–108.
IEEE Z. E. Tavalı ve B. Çak, “Manavgat İlçesinde Keçi Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Pandemi Sürecinin (COVID-19 Salgını) Etkileri”, Van Vet J, c. 34, sy. 2, ss. 98–108, 2023, doi: 10.36483/vanvetj.1242817.
ISNAD Tavalı, Zeki Emre - Çak, Bahattin. “Manavgat İlçesinde Keçi Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu Ve Pandemi Sürecinin (COVID-19 Salgını) Etkileri”. Van Veterinary Journal 34/2 (Temmuz 2023), 98-108. https://doi.org/10.36483/vanvetj.1242817.
JAMA Tavalı ZE, Çak B. Manavgat İlçesinde Keçi Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Pandemi Sürecinin (COVID-19 Salgını) Etkileri. Van Vet J. 2023;34:98–108.
MLA Tavalı, Zeki Emre ve Bahattin Çak. “Manavgat İlçesinde Keçi Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu Ve Pandemi Sürecinin (COVID-19 Salgını) Etkileri”. Van Veterinary Journal, c. 34, sy. 2, 2023, ss. 98-108, doi:10.36483/vanvetj.1242817.
Vancouver Tavalı ZE, Çak B. Manavgat İlçesinde Keçi Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Pandemi Sürecinin (COVID-19 Salgını) Etkileri. Van Vet J. 2023;34(2):98-108.

88x31.png

Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.