Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Amygdalus Trichamygdalus (Tatlı Badem) ve Amygdalus nana L. (Acı Badem) Bitkilerinin Antimikrobiyal Etkisinin Araştırılması

Yıl 2020, , 22 - 26, 12.03.2020
https://doi.org/10.36483/vanvetj.651515

Öz

Yapılan çalışmada acıbadem (Amygdalus nana L.) ve tatlı badem (Amygdalus trichamygdalus) ekstraktlarının antimikrobiyal etkisi araştırılmıştır. Diyarbakır Ergani ilçesinden toplanan tatlı badem ve Van Tuşba ilçesinden toplanan acı badem bitkilerinin ekstraktlarının deiyonize su, alkol ve eter içerisinde çözünmesi sağlanmıştır. Çalışmada patojen olarak, maya mantarı, gram pozitif ve gram negatif bazı bakteriler kullanılmıştır. Ekstraktların patojenler üzerine etkileri disk difüzyon metodu kullanılarak belirlenmiştir. Badem ekstraktlarının bakterilere karşı oluşturduğu zonlar göz önüne alındığında Amygdalus nana L. (Acı badem) bitkisininden elde edilen ekstraktın gösterdiği en yüksek inhibitör etkinin Enterococcus faecalis’e karşı olduğu belirlenmiştir. Amygdalus trichamygdalus (Tatlı Badem) bitkisinden elde edilen ekstraktın gösterdiği en yüksek inhibitör etkinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli bakterilerine karşı olduğu görülmüştür.

Kaynakça

  • Avşar C, Keskin H, Berber İ, (2016). Hastane İnfeksiyonlarından İzole Edilen Mikroorganizmalara Karşı Bazı Bitki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Aktivitesi Int. J. Pure Appl. Sci. 2(1), 22-29.
  • Baytop T, (1984). Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi, İstanbul Üniv. Yay. No. 3637, Eczacılık Fakültesi, No. 40, İstanbul, 240–376.
  • Canlı K, Yetgin A, Akata I, Altuner EM, (2016). In vitro Antimicrobial Activity of Angelica sylvestris Roots. International Journal of Biological Sciences, 1(1), 1-7.
  • Dinç BM, Arca EA, Yağcı S, Karabiber N, (2009). In-vitro Antibotic Susceptibility of Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium Strains Isolated from Various Clinical Samples. Turk Hij Den Biyol Dergisi, 66(3), 117-121.
  • Dulger B, Gonuz A, (2004). Antimicrobial Activity of Certain Plants used in Turkish Traditional Medicine, Asian Journal of Plant Sciences, 3 (1), 104-107.
  • Dürger B, Ceyhan M, Alitsaous M, Uğurlu E, (1999). Artemisia absinthium L. (Pelin)’un Antimikrobiyal Aktivitesi. J. Of Biology. 23, 377-384.
  • Eliuz EAE, (2018). Zeytin Yağı Mahlab Yağı Kombinasyonlarının E. coli ve B. subtilis'e Karşı Değerlendirilmesi 3. International Mediterranean Science and Engineering Congress (IMSEC) October 24-26, Adana/Turkey.
  • Ertürk Ö, Demirbağ Z, (2003). Scorzonare mollis Bieb (Compositae) Bitkisinin Antimikrobiyal Aktivitesi., Ekoloji Çevre Dergisi, 12(47), 27-31.
  • İlkimen H, Gülbandılar A, (2018) Lavanta, Ada Çayı, Kekik ve Papatya Ekstrelerinin Antimikrobiyal Etkilerinin Araştırılması Türk Mikrobiyol Cem Derg. 48(4), 241-246.
  • Karaman P, (2011). Bazı aromatik bitki türlerinin antimikrobiyal, antioksidan ve DNA koruyucu aktivitelerinin belirlenmesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi.
  • Keleş O, Ak S, Bakırel T, Alpınar K, (2001). Türkiye’de yetişen bazı bitkilerin antibakteriyel etkisinin incelenmesi. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 25, 559-565.
  • Koçer F, Sugeçti S, (2015). Ticari Öneme Sahip Doğal Özütlerin Klinik Patojen Mikroorganizmalara Karşı Antimikrobiyal Aktivitesi Anadolu Doğa Bilimleri Dergisi 6 (Özel Sayı 2), 28-34.
  • Mann A, (2012). Evaluation of antimicrobial activity of Anogeissus leiocarpus and Terminalia avicennioides against infectious diseases prevalent in hospital environments in Nigeria. J. Microbiol. Res., 2(1), 6- 10.
  • Murray PR, Baron EJ, Pfaller MA, Tenover FC, Yolken RH, (1995). Manual of Clinical Microbiology, Washington: ASM. Nakipoğlu M, Otan H, (1992). Tıbbi Bitkilerin Flavonitleri, Anadolu, J. of AARI, 4(1), 70 – 93.
  • Naz S, Ahmad S, Rasool SA, Siddiqi R, Sayeed SA, (2007). In vitro Antibacterial Activity of the Extracts Derived from Terminalia catappa, Research Journal of Microbiology, 2 (2), 180- 184.
  • Özdek U, Başbuğan Y, Yıldırım S, Boğa M, Fırat M, Değer Y, (2018). Activity, acute and sub-acute toxicity and safety assesment of the hydroalcholic root extract of Diplotaenia turcica : Indian J. Anim. Res., 52(12), 1688-1694.
  • Özsoy B, (2003). Badem piyasası. http://www.ito.org.tr/itoyayin/0009998.pdf. Öztürk F, Hamzaçebi S, (2019). Farklı Çözgenlerle Elde Edilmiş Ulva lactuca Ekstraktlarının Antibakteriyal Aktivitesi 15(3), 272-279.
  • Parseh H, Hassanpour S, Emam-Djome Z, Lavasani AS, (2012). Antimicrobial Properties of Pomegranate (Punica granatum L.) as a Tannin Rich Fruit: a Review, The 1th International and The 4th National Congress on Recycling of Organic Waste in Agriculture, Iran.
  • Singh B, Dutt N, Kumar D, Singh S, Mahajan R, (2011). Taxonomy, ethnobotany and antimicrobial activity of Croton bonplandianum, Euphorbia hirta and Phyllanthus fraternus. J Adv Develop Res. 2(1), 21-9.
  • Şengün İY, Öztürk B, (2018). Anadolu Üniv. Bil.Tek. Der. C – Yaşam Bil. ve Biyotek. 7 (2).
  • Şengün İY, Yücel E, (2015). Antimicrobial properties of wild fruits. BioDiCon, 8(1), 69-77.
  • Tunç K, Konca T, Hoş A, Punica granatum Linn. (nar) bitkisinin antibakteriyel etkisinin araştırılması., SAÜ. Fen Bil. Der. 17(2), 167-172.
  • Yetgin A, Şenturan M, Benek A, Efe E,Canlı K, (2017). Pterigynandrum filiforme Hedw. Türünün Antimikrobiyal Aktivitesinin Belirlenmesi Anatolian Bryol. 3(1), 43-47.

Investigation of Antimicrobial Effects of Amygdalus Trichamygdalus (Sweet Almond) and Amygdalus nana L. (Bitter Almond) Plants

Yıl 2020, , 22 - 26, 12.03.2020
https://doi.org/10.36483/vanvetj.651515

Öz

In this study, the antimicrobial effect of bitter almond (Amygdalus nana L.) and sweet almond (Amygdalus trichamygdalus) extract were investigated. The extracts of the sweet almond which plants collected from Diyarbakır Ergani district and the extracts of the bitter almond which plants collected from Van Tuşba district. The almonds dissolved in deionized water, alcohol, and ether. Fungus, gram positive and gram negative bacteria were used as pathogens in this study. The effects of the extracts on pathogens were determined by using the disk diffusion method. According to the zones that were formed by almond extract against bacteria; The highest inhibitory effect of the extract of Amygdalus nana L. (Bitter Almond) showed the highest inhibitory effect on Enterococcus faecalis and the extract of Amygdalus trichamygdalus (Sweet Almond) on Staphylococcus aureus and Escherichia coli.

Kaynakça

  • Avşar C, Keskin H, Berber İ, (2016). Hastane İnfeksiyonlarından İzole Edilen Mikroorganizmalara Karşı Bazı Bitki Ekstraktlarının Antimikrobiyal Aktivitesi Int. J. Pure Appl. Sci. 2(1), 22-29.
  • Baytop T, (1984). Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi, İstanbul Üniv. Yay. No. 3637, Eczacılık Fakültesi, No. 40, İstanbul, 240–376.
  • Canlı K, Yetgin A, Akata I, Altuner EM, (2016). In vitro Antimicrobial Activity of Angelica sylvestris Roots. International Journal of Biological Sciences, 1(1), 1-7.
  • Dinç BM, Arca EA, Yağcı S, Karabiber N, (2009). In-vitro Antibotic Susceptibility of Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium Strains Isolated from Various Clinical Samples. Turk Hij Den Biyol Dergisi, 66(3), 117-121.
  • Dulger B, Gonuz A, (2004). Antimicrobial Activity of Certain Plants used in Turkish Traditional Medicine, Asian Journal of Plant Sciences, 3 (1), 104-107.
  • Dürger B, Ceyhan M, Alitsaous M, Uğurlu E, (1999). Artemisia absinthium L. (Pelin)’un Antimikrobiyal Aktivitesi. J. Of Biology. 23, 377-384.
  • Eliuz EAE, (2018). Zeytin Yağı Mahlab Yağı Kombinasyonlarının E. coli ve B. subtilis'e Karşı Değerlendirilmesi 3. International Mediterranean Science and Engineering Congress (IMSEC) October 24-26, Adana/Turkey.
  • Ertürk Ö, Demirbağ Z, (2003). Scorzonare mollis Bieb (Compositae) Bitkisinin Antimikrobiyal Aktivitesi., Ekoloji Çevre Dergisi, 12(47), 27-31.
  • İlkimen H, Gülbandılar A, (2018) Lavanta, Ada Çayı, Kekik ve Papatya Ekstrelerinin Antimikrobiyal Etkilerinin Araştırılması Türk Mikrobiyol Cem Derg. 48(4), 241-246.
  • Karaman P, (2011). Bazı aromatik bitki türlerinin antimikrobiyal, antioksidan ve DNA koruyucu aktivitelerinin belirlenmesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi.
  • Keleş O, Ak S, Bakırel T, Alpınar K, (2001). Türkiye’de yetişen bazı bitkilerin antibakteriyel etkisinin incelenmesi. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 25, 559-565.
  • Koçer F, Sugeçti S, (2015). Ticari Öneme Sahip Doğal Özütlerin Klinik Patojen Mikroorganizmalara Karşı Antimikrobiyal Aktivitesi Anadolu Doğa Bilimleri Dergisi 6 (Özel Sayı 2), 28-34.
  • Mann A, (2012). Evaluation of antimicrobial activity of Anogeissus leiocarpus and Terminalia avicennioides against infectious diseases prevalent in hospital environments in Nigeria. J. Microbiol. Res., 2(1), 6- 10.
  • Murray PR, Baron EJ, Pfaller MA, Tenover FC, Yolken RH, (1995). Manual of Clinical Microbiology, Washington: ASM. Nakipoğlu M, Otan H, (1992). Tıbbi Bitkilerin Flavonitleri, Anadolu, J. of AARI, 4(1), 70 – 93.
  • Naz S, Ahmad S, Rasool SA, Siddiqi R, Sayeed SA, (2007). In vitro Antibacterial Activity of the Extracts Derived from Terminalia catappa, Research Journal of Microbiology, 2 (2), 180- 184.
  • Özdek U, Başbuğan Y, Yıldırım S, Boğa M, Fırat M, Değer Y, (2018). Activity, acute and sub-acute toxicity and safety assesment of the hydroalcholic root extract of Diplotaenia turcica : Indian J. Anim. Res., 52(12), 1688-1694.
  • Özsoy B, (2003). Badem piyasası. http://www.ito.org.tr/itoyayin/0009998.pdf. Öztürk F, Hamzaçebi S, (2019). Farklı Çözgenlerle Elde Edilmiş Ulva lactuca Ekstraktlarının Antibakteriyal Aktivitesi 15(3), 272-279.
  • Parseh H, Hassanpour S, Emam-Djome Z, Lavasani AS, (2012). Antimicrobial Properties of Pomegranate (Punica granatum L.) as a Tannin Rich Fruit: a Review, The 1th International and The 4th National Congress on Recycling of Organic Waste in Agriculture, Iran.
  • Singh B, Dutt N, Kumar D, Singh S, Mahajan R, (2011). Taxonomy, ethnobotany and antimicrobial activity of Croton bonplandianum, Euphorbia hirta and Phyllanthus fraternus. J Adv Develop Res. 2(1), 21-9.
  • Şengün İY, Öztürk B, (2018). Anadolu Üniv. Bil.Tek. Der. C – Yaşam Bil. ve Biyotek. 7 (2).
  • Şengün İY, Yücel E, (2015). Antimicrobial properties of wild fruits. BioDiCon, 8(1), 69-77.
  • Tunç K, Konca T, Hoş A, Punica granatum Linn. (nar) bitkisinin antibakteriyel etkisinin araştırılması., SAÜ. Fen Bil. Der. 17(2), 167-172.
  • Yetgin A, Şenturan M, Benek A, Efe E,Canlı K, (2017). Pterigynandrum filiforme Hedw. Türünün Antimikrobiyal Aktivitesinin Belirlenmesi Anatolian Bryol. 3(1), 43-47.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ugur Ozdek 0000-0002-0709-1545

Hamdullah Seçkin 0000-0003-3884-4121

Salih Çibuk 0000-0001-5427-4929

Yayımlanma Tarihi 12 Mart 2020
Gönderilme Tarihi 27 Kasım 2019
Kabul Tarihi 17 Ocak 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Ozdek, U., Seçkin, H., & Çibuk, S. (2020). Amygdalus Trichamygdalus (Tatlı Badem) ve Amygdalus nana L. (Acı Badem) Bitkilerinin Antimikrobiyal Etkisinin Araştırılması. Van Veterinary Journal, 31(1), 22-26. https://doi.org/10.36483/vanvetj.651515
AMA Ozdek U, Seçkin H, Çibuk S. Amygdalus Trichamygdalus (Tatlı Badem) ve Amygdalus nana L. (Acı Badem) Bitkilerinin Antimikrobiyal Etkisinin Araştırılması. Van Vet J. Mart 2020;31(1):22-26. doi:10.36483/vanvetj.651515
Chicago Ozdek, Ugur, Hamdullah Seçkin, ve Salih Çibuk. “Amygdalus Trichamygdalus (Tatlı Badem) Ve Amygdalus Nana L. (Acı Badem) Bitkilerinin Antimikrobiyal Etkisinin Araştırılması”. Van Veterinary Journal 31, sy. 1 (Mart 2020): 22-26. https://doi.org/10.36483/vanvetj.651515.
EndNote Ozdek U, Seçkin H, Çibuk S (01 Mart 2020) Amygdalus Trichamygdalus (Tatlı Badem) ve Amygdalus nana L. (Acı Badem) Bitkilerinin Antimikrobiyal Etkisinin Araştırılması. Van Veterinary Journal 31 1 22–26.
IEEE U. Ozdek, H. Seçkin, ve S. Çibuk, “Amygdalus Trichamygdalus (Tatlı Badem) ve Amygdalus nana L. (Acı Badem) Bitkilerinin Antimikrobiyal Etkisinin Araştırılması”, Van Vet J, c. 31, sy. 1, ss. 22–26, 2020, doi: 10.36483/vanvetj.651515.
ISNAD Ozdek, Ugur vd. “Amygdalus Trichamygdalus (Tatlı Badem) Ve Amygdalus Nana L. (Acı Badem) Bitkilerinin Antimikrobiyal Etkisinin Araştırılması”. Van Veterinary Journal 31/1 (Mart 2020), 22-26. https://doi.org/10.36483/vanvetj.651515.
JAMA Ozdek U, Seçkin H, Çibuk S. Amygdalus Trichamygdalus (Tatlı Badem) ve Amygdalus nana L. (Acı Badem) Bitkilerinin Antimikrobiyal Etkisinin Araştırılması. Van Vet J. 2020;31:22–26.
MLA Ozdek, Ugur vd. “Amygdalus Trichamygdalus (Tatlı Badem) Ve Amygdalus Nana L. (Acı Badem) Bitkilerinin Antimikrobiyal Etkisinin Araştırılması”. Van Veterinary Journal, c. 31, sy. 1, 2020, ss. 22-26, doi:10.36483/vanvetj.651515.
Vancouver Ozdek U, Seçkin H, Çibuk S. Amygdalus Trichamygdalus (Tatlı Badem) ve Amygdalus nana L. (Acı Badem) Bitkilerinin Antimikrobiyal Etkisinin Araştırılması. Van Vet J. 2020;31(1):22-6.

88x31.png

Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.