Bu araştırma bebek sütü ve devam formüllerinin mikrobiyolojik kalitelerinin belirlenmesi ve halk sağlığı
açısından değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Kars ilinde satışa sunulan 5 farklı firmaya ait toplam 50
adet bebek sütü ve devam formülü (kavanoz veya toz formda/doğumdan itibaren-6 aylık) alınmış ve
mikrobiyolojik kaliteleri klasik kültür tekniği ile belirlenmiştir. Türk Gıda Kodeksi Bebek Mamaları-Bebek
Formülleri ve Bebek-Küçük Çocuk Ek Gıdaları Tebliği’nde verilen mikrobiyolojik kriterlere göre 1 örnek (%2)
toplam aerobik mezofilik canlı sayısı, 11 örnek (%22) koliform bakteri sayısı, 8 örnek (%16) toplam maya ve
küf sayısı ve 5 örnek (%10) B. cereus sayısı bakımından uygun bulunmamıştır. Ayrıca 3 örnekte (%6) L.
monocytogenes, 2 örnekte (%4) Salmonella spp, 5 örnekte (%10) B. cereus, 7 örnekte (%14) E. coli tespit
edilmiştir. Bu durumda analiz edilen 50 örneğin 13 (%26) adedinin Tebliğ’e uygun olmadığı bebeklerde ciddi
sağlık sorunlarına neden olabilecek patojen mikroorganizma içerdikleri belirlenmiştir. Bebek mamaları ve
devam formüllerinin özellikle bebeklerde gıda kaynaklı zehirlenmeler açısından potansiyel bir kaynak
olabilecekleri ve bebekler için büyük bir risk oluşturdukları görülmüştür.
This study was conducted for the purpose of evaluating the microbiological quality of commercially available infant formulas in terms of public health. A total of fifty infant milk and follow-on formulas (in jars or powder form) sold in markets in the province of Kars from five different international companies were analysed. Microbiological quality of samples were analysed with conventional culture method. According to the microbiological criteria specified in the Turkish Food Codex Regulation for Baby Food-Baby Formulas and Baby-İnfant Supplements, one sample (2%) was found to be in noncompliance with regard to total aerobic mesophilic organisms, 11 samples (22%) for the coliform bacteria count, eight samples (16%) for total yeast and mold counts and five samples (10%) for the B. cereus count. Furthermore, L. monocytogenes was identified in three samples (6%), Salmonella spp in two samples (4%), B. cereus in five samples (10%) and E. coli in seven samples (14%). In conclusion, thirteen (26%) of the fifty samples analyzed in this study failed to comply with the regulation, and they were found to contain pathogens that could cause serious health problems in babies. It has been demonstrated that baby foods and follow-on formulas can be a potential source of food poisoning with infants and pose a significant risk for babies
Diğer ID | JA79BM37HG |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2015 |
Gönderilme Tarihi | 1 Nisan 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 26 Sayı: 1 |
Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.