The effects of enrofloxacin and caffeic acid
phenethyl ester (CAPE) alone and in combination applications on the free
radical damage and antioxidant system changes occurring in the blood of
broilers in Ornithobacterium
rhinotracheale (ORT) infection were investigated. For this study, 96 broilers aged 4 weeks were divided in 8 groups. These 8 groups are respectively,
I. Control Group, II. Antibiotic Group, III. CAPE Group, IV. Antibiotic + CAPE
Group, V. ORT Group, VI. ORT +
Antibiotic Group, VII. ORT + CAPE Group, VIII. ORT + CAPE + Antibiotic Group. An
inoculum of the ORT 3263/91 strain (serotype A) containing 3.8 x 108
CFU mL-1 was given as aerosol to the groups V-VIII. For groups, CAPE
and Antibiotic applications were started at the same time on 17th day after ORT
applications. For 6 days, enrofloxacin
(10 mg/kg/day) was added to the drinking water of the groups II, IV, VI, VIII and CAPE (10µmol/kg) was implemented as i.p to the groups III, IV, VII, VIII.
As a result, infection of ORT increased the levels of serum MDA and β-karoten
(p<0.01), and decreased the activities of GSH-Px ve CAT (p<0.001) from
the antioxidant enzymes. Given CAPE alone and with antibiotic to the control
group causes to raise the level of MDA (p<0.05). While antibiotic, CAPE, and
antibiotic + CAPE applications caused a significant reduction on the activity
of CAT (p<0.01), the activities of GR (p<0.05) and GSH-Px (p<0.01)
were increased. Applying antibiotic and
CAPE separately to the control group causes to reduce the level of NO
(p<0.05). Application of antibiotic and CAPE separately to the ORT group
caused to decrease with statistically insignificant in the level of MDA.
Applications of antibiotic, CAPE, and antibiotic + CAPE caused to reduce in the
CAT activity (p<0.05), alone CAPE and together with antibiotic caused to
reduce in ALT activity (p<0.001), and alone CAPE caused to reduce in level
of Vit E (p<0.05). Applications
of alone antibiotic and CAPE caused to reduce in the AST activity, when they
were applied together the decrease in the level of AST was found statistically
significant (p<0.05). Also,
applications of alone KAFE and together with antibiotic caused a significant
increase in the GR activity (p<0.01).
The application of CAPE in the ORT infection has beneficial effects on the
systemic oxidant and antioxidant balance.
Ornithobacterium rhinotracheale Enrofloxacin Caffeic acid phenethyl ester Blood Oxidant-antioxidant status
Ornithobacterium
rhinotracheale (ORT)
infeksiyonunda broylerlerin
kanında meydana gelen serbest radikal hasarı ve antioksidan
sistemdeki değişim üzerine enrofloksasin ve kafeik asit fenetil ester (KAFE)’nin
tek başına ve birlikte uygulanmasının etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. 4 haftalık 96 adet civciv 8 gruba bölündü. I.
Kontrol Grubu, II. Antibiyotik Grubu, III. KAFE Grubu, IV. Antibiyotik + KAFE Grubu, V. ORT Grubu, VI. ORT +
Antibiyotik Grubu, VII. ORT + KAFE Grubu ve VIII. ORT + Antibiyotik + KAFE
Grubu. ORT 3263/91 suşu (serotip A) mililitre başına 3.8x108 CFU
içeren inokulum aerosol olarak verildi (Grup V-VIII). Gruplara antibiyotik ve KAFE uygulanmasına ORT verilmesinden
sonraki 17. günde aynı zamanda başlatıldı. 6 gün süre ile enrofloksasin (10
mg/kg/gün) içme sularına katıldı (Grup II, IV, VI, VIII), KAFE (10 µmol/kg) i.p olarak uygulandı (Grup
III, IV, VII, VIII). ORT
infeksiyonu serum MDA ve β-karoten düzeyinde artışa (p<0.01), antioksidan
enzimlerden GSH-Px ve KAT aktivitesinde azalmaya (p<0.001) neden olmuştur.
Kontrol grubuna tek başına KAFE’nin veya Ant ve KAFE’nin birlikte verilmesi MDA
düzeyinde artışa sebep olmuştur (p<0.05). Yine Ant, KAFE, Ant + KAFE
uygulaması KAT aktivitesinde önemli azalmaya (p<0.01) neden olurken, GR
(p<0.05) ve GSH-Px (p<0.01) aktivitesinde ise artışa neden olmuştur.
Kontrol grubuna tek başına Ant ve KAFE uygulanması NO düzeyinde önemli azalmaya
(p<0.05) sebep olmuştur. ORT grubunda tek başına Ant ve KAFE’nin uygulanması
MDA artışında istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir düşüşe neden olmuştur.
Ant, KAFE, Ant+KAFE uygulaması KAT aktivitesinde (p<0.05), tek başına KAFE
veya Ant ve KAFE’nin birlikte verilmesi ALT aktivitesinde (p<0.001) ve tek
başına KAFE Vit E düzeyinde (p<0.05) önemli azalmaya sebep olmuştur. Ant ve
KAFE tek başına AST aktivitesinde azalmaya sebep olmuş, Ant ve KAFE birlikte
verildiği zaman bu azalma istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05).
Ayrıca tek başına KAFE veya Ant ve KAFE’nin birlikte verilmesi GR aktivitesinde
ise önemli artışa neden olmuştur (p<0.01). ORT enfeksiyonunda tek başına
KAFE uygulamasının sistemik oksidan-antioksidan denge üzerine olumlu etkileri
vardır.
Ornithobacterium rhinotracheale Enrofloksasin Kafeik asit fenetil ester Kan Oksidant-antioksidant durum
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Ağustos 2017 |
Gönderilme Tarihi | 13 Nisan 2017 |
Kabul Tarihi | 22 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 28 Sayı: 2 |
Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.