Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect of Different Levels of Molasses’s Dried Sugar Pulp on the Quality of Alfalfa Silage

Yıl 2019, Cilt: 30 Sayı: 2, 71 - 76, 26.07.2019

Öz

In this study, the
availability of dryed sugar beet pulp with molases at different rates (5% and
10% wet material) for quality of alfalfa silage production (MDSBP, containing
2% molasses) was investigated. For this purpose, laboratory silos of alafalfa
which harvested at the beginning of the flowering period were prepared by
adding molasses dry sugar beet pulp at different levels (0, 5 and 10%) on the
basis of weight. Glass jars were prepared in 5 replicates from each group and
opened after 45 days. Physical and chemical analyzes were performed on silage
samples. As a result of scoring in terms of smell, appearance and color,
alfalfa silage (control) was rated as "medium quality" while alfalfa
+ 5%MDSBP and, alfalfa + 10%MDSBP silages were rated as "good
quality". The dry matter of silage increased significantly (P<0.001)
with the addition of the molasses dry sugar beet pulp. With increasing MDSBP
level, crude protein, crude ash and acid detergent fiber amounts in silages
decreased significantly (P<0.001), there was no significant change in the amount
of neutral detergent fiber; while the amount of organic matter increased
significantly (P<0.001). With the addition of MDSBP, the pH of alfalfa
silages decreased significantly (P <0.001). The lactic acid amounts of the
silages increased significantly with increasing MDSBP addition. The highest
amounts of lactic acid were found in alfalfa + 10% MDSBP group (293.98 mg kg-1
in dry matter). The amount of acetic acid 
was significantly lower in the supplemented groups (especailly, %10
MDSBP) compared to the control group (P <0.05).It was determined that the
MDSBP addition significantly reduced the levels of propionic acid and butyric
acid. Also, the increased MDSBP level significantly reduced the ammonia-bound
nitrogen levels of the silages compared to that of untreated alfalfa silage
(24.80 mg kg -1 dry matter) (P<0.001). When the physical and chemical
properties of alfalfa silage are considered, the addition of 10% MDSBP (2%
molasses) to the alfalfa resulted in a higher silage quality of alfalfa silage.

Kaynakça

  • Acar Z, Bostan M (2016). Değişik doğal katkı maddelerinin yonca silajının kalitesine etkilerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bil Derg, 31, 433-440.
  • Aksu T, Denek N, Aydın SS, Doğan Daş B, Savrunlu M, Özkaya S (2017). Kuru kekik posasının çayır ve yonca silajının fermantasyon kalitesi ve in vitro madde sindirilebilirliğine etkisi. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 23, 2, 211-217.
  • Akyıldız R (1984). Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 895, Uygulama Kılavuzu: 312, Ankara.
  • Alçiçek A, Özkan K. (1997). Silo Yemlerinde Fiziksel ve Kimyasal Yöntemlerle Silaj Kalitesinin Saptanması. Türkiye Birinci Silaj Kongresi, 241–246, Bursa.
  • Canbolat Ö, Kalkan H, Filya İ (2013). Yonca silajlarında katkı maddesi olarak Gladiçya meyvelerinin kullanılma olanakları. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 19, 2, 291-297.
  • Canbolat Ö, Kalkan H, Karaman Ş, Filya İ (2010). Üzüm posasının yonca silajlarında karbonhidrat kaynağı olarak kullanma olanakları. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 16, 2, 269-276.
  • Denek N, Can A, Avci M, Aksu T, Durmaz H (2011). The effect of molasses-based pre-fermented juice on the fermentation quality of first-cut lucerne silage. Grass and Forage Sci, 66, 243-250.
  • Dumlugül Z, Tan M, Fayetörbay Kaynar D, Kharazmi K (2015). Bazı katkı maddeleri, biçim zamanı ve soldurmanın yonca silajı kalitesi üzerine etkileri. Atatürk Üniv Ziraat Fak Derg, 46, 2, 113-118.
  • Düzgüneş O, Kesici T, Gürbüz F (1983). İstatistik Metotları I, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 861, Ankara.
  • Feedstuffs (1989). Molasses Beet Pulp Pellets, 1989, https://www.westernsugar.com/products/co-products/molasses-beet-pulp-pellets/ Erişim Tarihi: 25 Mart 2018.
  • Hashemzadeh-Cigari F, Khorvash M, Ghorbani GR, Taghizadeh A (2011). The effect of wilting, molases and inoculants on the fermantation quality and nutrutive value of lucerna silage. S Afr J Anim Sci, 41, 2, 377-388.
  • Kamalak A, Özoğul F, Çalışlar S, Canbolat Ö (2012). Silaj katkı maddesi olarak tanen ekstratının(Artutan) yonca silajının kalite özellikleri ile koyunlarda yem tüketimi sindirim derecesi ve rumen fermantasyonu üzerine etkisi. Tubitak Proje No.110O397 Kesin Rapor, TUBİTAK, Ankara.
  • Kamalak A, Şahin M, Canbolat Ö (2014). Silaj katkı maddesi olarak tanen ekstratının(Artutan) yonca silajının kalite özellikleri ile koyunlarda yem tüketimi sindirim derecesi ve rumen fermantasyonu üzerine etkisi. Tubitak Proje, Kod. 1001, No.111O821, Kesin Rapor, TUBİTAK, Ankara.
  • Karabulut A, Filya İ (2007). Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi. 4. Basım, Ders Notları No:67, Uludağ Üniversiyesi Ziraat Fakültesi, Bursa.
  • Khadem AA, Sharifi M, Afzalzadeh A, Rezaeian M (2009). Effects of diets containing alfalfa hay or barley flour mixed alfalfa silage on feeding behavior, productivity, rumen fermentation and blood metabolites in lactating cows. Anim Sci J, 80, 4, 403-410.
  • Kılıç A (1986). Silo Yemi Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri, İzmir.
  • Leventini MW, Hunt CW, Roffler RE, Casebolt DG (1990). Effect of dietary level of barley-based supplements and ruminal buffer on digestion and growth by beef cattle. J Anim Sci, 68, 4334-4344.
  • Ozturk D, Kizilsimsek M, Kamalak A, Canbolat O, Ozkan CO (2006). Effects of ensiling alfalfa with whole-crop maize on the chemical composition and nutritive value of silage mixtures. Asian-Aust J Anim Sci, 19, 4, 526-532.
  • Petit HV., Flipot PM., 1992. Source and feeding of nitrogen on growth and carcass characteristics of beef steers feed grass as hay or silage. J Anim Sci, 70, 867-875.
  • Rajabi R, Tahmasbi R, Dayani O, Khezri A (2016). Chemical composition alfalfa silage with waste date and it’s feeding effect on ruminal fermentation characteristics and microbial protein synthesis in sheep. J Anim Physiol Anim Nutr, 101, 3, 466-474.
  • Şakalar B, Kamalak A (2016). Melaslı kuru şeker pancarı posasının yonca bitkisinin silolanmasında kullanılması. Anadolu Tarım Bilim Derg, 31, 157-164.
  • Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis D (1991). Methods of dietary fiber neutral detergent fiber and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J Dairy Sci, 7, 3583-3597.

Farklı Seviyelerde Melaslı Kuru Şeker Pancarı Posası İlavesinin Yonca Silajı Kalitesi Üzerine Etkisi

Yıl 2019, Cilt: 30 Sayı: 2, 71 - 76, 26.07.2019

Öz

Bu çalışmada, kaliteli yonca silajı üretimi için değişik oranlarda (%0, %5 ve %10) melaslı kuru şeker pancarı posasının (MKŞPP, %2 melas ihtiva eden) kullanılabilirliği araştırıldı. Bu amaçla, çiçeklenme döneminin başlangıcında hasat edilen yoncaya, ağırlık esasına göre, farklı seviyelerde (%0, %5 ve %10) melaslı kuru şeker pancarı posası ilavesi yapılarak laboratuvarda cam kavanozlarda silolandı. Her gruptan 5 tekerrür hazırlanan cam kavanozlar 45 günlük fermentasyon sonucunda açıldı. Silaj örneklerinde fiziksel ve kimyasal analizler yapıldı. Koku, dış görünüş ve renk bakımından yapılan puanlama sonucunda katkısız yonca silajı “orta kalite” olarak puanlanırken, yonca + %5 MKŞPP ve yonca + %10 MKŞPP silajları ise “İyi kalite” olarak puanlandı. Melaslı kuru şeker pancarı posası ilavesi ile silaj kuru maddesinin önemli derecede arttığı (P<0.001) belirlendi. Silajlarda ham protein, ham kül ve asit detarjan lif miktarlarının artan MKŞPP ilavesi ile önemli derecede azaldığı (P<0.001); Nötral deterjan lif miktarında önemli bir değişiklik olmadığı; organik madde miktarının ise önemli derecede arttığı belirlendi (P<0.001). MKŞŞP ilavesi ile yonca silajı pH’sının önemli derecede düştüğü belirlendi (P<0.001). Silajların laktik asit miktarları, artan MKŞPP ilavesi ile önemli derecede artarken, en yüksek laktik asit miktarı, yonca + %10 MKŞPP silajında (293.98 mg kg-1 KM ) tespit edildi. Asetik asit miktarının katkılı gruplarda (özellikle %10 MKŞPP) kontrol grubuna göre önemli derecede düştüğü belirlendi (P<0.05). MKŞPP ilavesinin propiyonik asit ve butirik asit miktarlarını önemli ölçüde düşürdüğü belirlendi. Artan MKŞPP seviyesinin silajın amonyağa bağlı azot miktarlarını katkısız yonca silajına (24.80 mg kg-1 KM) göre önemli derecede azalttığı belirlendi (P<0.001). Yonca silajlarının fiziksel ve kimyasal özellikleri göz önüne alındığında yoncanın %10 düzeyinde MKŞPP (%2 melas içeren) katkısı ile silolanmasının yonca silajı kalitesini arttırabileceği sonucuna varıldı.

Kaynakça

  • Acar Z, Bostan M (2016). Değişik doğal katkı maddelerinin yonca silajının kalitesine etkilerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bil Derg, 31, 433-440.
  • Aksu T, Denek N, Aydın SS, Doğan Daş B, Savrunlu M, Özkaya S (2017). Kuru kekik posasının çayır ve yonca silajının fermantasyon kalitesi ve in vitro madde sindirilebilirliğine etkisi. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 23, 2, 211-217.
  • Akyıldız R (1984). Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 895, Uygulama Kılavuzu: 312, Ankara.
  • Alçiçek A, Özkan K. (1997). Silo Yemlerinde Fiziksel ve Kimyasal Yöntemlerle Silaj Kalitesinin Saptanması. Türkiye Birinci Silaj Kongresi, 241–246, Bursa.
  • Canbolat Ö, Kalkan H, Filya İ (2013). Yonca silajlarında katkı maddesi olarak Gladiçya meyvelerinin kullanılma olanakları. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 19, 2, 291-297.
  • Canbolat Ö, Kalkan H, Karaman Ş, Filya İ (2010). Üzüm posasının yonca silajlarında karbonhidrat kaynağı olarak kullanma olanakları. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 16, 2, 269-276.
  • Denek N, Can A, Avci M, Aksu T, Durmaz H (2011). The effect of molasses-based pre-fermented juice on the fermentation quality of first-cut lucerne silage. Grass and Forage Sci, 66, 243-250.
  • Dumlugül Z, Tan M, Fayetörbay Kaynar D, Kharazmi K (2015). Bazı katkı maddeleri, biçim zamanı ve soldurmanın yonca silajı kalitesi üzerine etkileri. Atatürk Üniv Ziraat Fak Derg, 46, 2, 113-118.
  • Düzgüneş O, Kesici T, Gürbüz F (1983). İstatistik Metotları I, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 861, Ankara.
  • Feedstuffs (1989). Molasses Beet Pulp Pellets, 1989, https://www.westernsugar.com/products/co-products/molasses-beet-pulp-pellets/ Erişim Tarihi: 25 Mart 2018.
  • Hashemzadeh-Cigari F, Khorvash M, Ghorbani GR, Taghizadeh A (2011). The effect of wilting, molases and inoculants on the fermantation quality and nutrutive value of lucerna silage. S Afr J Anim Sci, 41, 2, 377-388.
  • Kamalak A, Özoğul F, Çalışlar S, Canbolat Ö (2012). Silaj katkı maddesi olarak tanen ekstratının(Artutan) yonca silajının kalite özellikleri ile koyunlarda yem tüketimi sindirim derecesi ve rumen fermantasyonu üzerine etkisi. Tubitak Proje No.110O397 Kesin Rapor, TUBİTAK, Ankara.
  • Kamalak A, Şahin M, Canbolat Ö (2014). Silaj katkı maddesi olarak tanen ekstratının(Artutan) yonca silajının kalite özellikleri ile koyunlarda yem tüketimi sindirim derecesi ve rumen fermantasyonu üzerine etkisi. Tubitak Proje, Kod. 1001, No.111O821, Kesin Rapor, TUBİTAK, Ankara.
  • Karabulut A, Filya İ (2007). Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi. 4. Basım, Ders Notları No:67, Uludağ Üniversiyesi Ziraat Fakültesi, Bursa.
  • Khadem AA, Sharifi M, Afzalzadeh A, Rezaeian M (2009). Effects of diets containing alfalfa hay or barley flour mixed alfalfa silage on feeding behavior, productivity, rumen fermentation and blood metabolites in lactating cows. Anim Sci J, 80, 4, 403-410.
  • Kılıç A (1986). Silo Yemi Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri, İzmir.
  • Leventini MW, Hunt CW, Roffler RE, Casebolt DG (1990). Effect of dietary level of barley-based supplements and ruminal buffer on digestion and growth by beef cattle. J Anim Sci, 68, 4334-4344.
  • Ozturk D, Kizilsimsek M, Kamalak A, Canbolat O, Ozkan CO (2006). Effects of ensiling alfalfa with whole-crop maize on the chemical composition and nutritive value of silage mixtures. Asian-Aust J Anim Sci, 19, 4, 526-532.
  • Petit HV., Flipot PM., 1992. Source and feeding of nitrogen on growth and carcass characteristics of beef steers feed grass as hay or silage. J Anim Sci, 70, 867-875.
  • Rajabi R, Tahmasbi R, Dayani O, Khezri A (2016). Chemical composition alfalfa silage with waste date and it’s feeding effect on ruminal fermentation characteristics and microbial protein synthesis in sheep. J Anim Physiol Anim Nutr, 101, 3, 466-474.
  • Şakalar B, Kamalak A (2016). Melaslı kuru şeker pancarı posasının yonca bitkisinin silolanmasında kullanılması. Anadolu Tarım Bilim Derg, 31, 157-164.
  • Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis D (1991). Methods of dietary fiber neutral detergent fiber and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J Dairy Sci, 7, 3583-3597.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Taylan Aksu

Bektaş Özgür Yakışır Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Temmuz 2019
Gönderilme Tarihi 29 Haziran 2018
Kabul Tarihi 21 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 30 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Aksu, T., & Yakışır, B. Ö. (2019). Farklı Seviyelerde Melaslı Kuru Şeker Pancarı Posası İlavesinin Yonca Silajı Kalitesi Üzerine Etkisi. Van Veterinary Journal, 30(2), 71-76.
AMA Aksu T, Yakışır BÖ. Farklı Seviyelerde Melaslı Kuru Şeker Pancarı Posası İlavesinin Yonca Silajı Kalitesi Üzerine Etkisi. Van Vet J. Temmuz 2019;30(2):71-76.
Chicago Aksu, Taylan, ve Bektaş Özgür Yakışır. “Farklı Seviyelerde Melaslı Kuru Şeker Pancarı Posası İlavesinin Yonca Silajı Kalitesi Üzerine Etkisi”. Van Veterinary Journal 30, sy. 2 (Temmuz 2019): 71-76.
EndNote Aksu T, Yakışır BÖ (01 Temmuz 2019) Farklı Seviyelerde Melaslı Kuru Şeker Pancarı Posası İlavesinin Yonca Silajı Kalitesi Üzerine Etkisi. Van Veterinary Journal 30 2 71–76.
IEEE T. Aksu ve B. Ö. Yakışır, “Farklı Seviyelerde Melaslı Kuru Şeker Pancarı Posası İlavesinin Yonca Silajı Kalitesi Üzerine Etkisi”, Van Vet J, c. 30, sy. 2, ss. 71–76, 2019.
ISNAD Aksu, Taylan - Yakışır, Bektaş Özgür. “Farklı Seviyelerde Melaslı Kuru Şeker Pancarı Posası İlavesinin Yonca Silajı Kalitesi Üzerine Etkisi”. Van Veterinary Journal 30/2 (Temmuz 2019), 71-76.
JAMA Aksu T, Yakışır BÖ. Farklı Seviyelerde Melaslı Kuru Şeker Pancarı Posası İlavesinin Yonca Silajı Kalitesi Üzerine Etkisi. Van Vet J. 2019;30:71–76.
MLA Aksu, Taylan ve Bektaş Özgür Yakışır. “Farklı Seviyelerde Melaslı Kuru Şeker Pancarı Posası İlavesinin Yonca Silajı Kalitesi Üzerine Etkisi”. Van Veterinary Journal, c. 30, sy. 2, 2019, ss. 71-76.
Vancouver Aksu T, Yakışır BÖ. Farklı Seviyelerde Melaslı Kuru Şeker Pancarı Posası İlavesinin Yonca Silajı Kalitesi Üzerine Etkisi. Van Vet J. 2019;30(2):71-6.

88x31.png

Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.