Bu çalışma, nötr deterjan lifi (NDF) içerikleri birbirinden farklı süt ineği rasyonlarında sindirilebilir ve sindirilmeyen NDF içeriğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada in situ ve in vitro yöntem kullanılmıştır. Farklı çiftliklerden toplanan on adet toplam karışık rasyon (TMR), NDF içeriğine göre iki gruba ayrılmıştır. Kuru madde sindirilebilirliği, NDF sindirilebilirliği ve sindirilmemiş NDF, 30, 48, 120 ve 240 saat inkübasyon periyotlarında in vitro ve in situ metot ile belirlenmiştir. İn vitro kuru madde sindirilebilirliği 240 saatin sonunda TMR1 ve TMR2 için sırasıyla %75.70 ve %78.68 (%KM) (p=0.011), in situise %76.61 ve 78.84 (%KM) (p=0.001) olarak belirlenmiştir. İn vitro NDF sindirilebilirliği 240 saatin sonunda TMR1 ve TMR2 için sırasıyla %65.47 ve %66.44 (%aNDFOM), in situ NDF parçalanabilirliği %64.21 ve %69.78 (%aNDFOM) (p=0.001) olarak belirlenmiştir. İn vitro sindirilmeyen NDF 240 saatin sonunda sırasıyla %14.91 ve %12.78 (%KM) (p=0.001), in situ ise %15.80 ve %11.29 (%KM) (p=0.001) olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak inkübasyon süresi ilerledikçe NDF sindirilebilirliğinin arttığı, sindirilmemiş NDF içeriğinin azaldığı, yüksek NDF'li TMR'da daha yüksek sindirilmemiş NDF içeriği olduğu belirlenmiştir.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Merkezi’nden (SÜVDAMEK) 3.10.2019 tarihinde Etik Kurulu onayı (Toplantı Sayısı: 2019/11, Karar Sayısı: 2019/75) alınmıştır.
Bu çalışma, Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (SUBAP) tarafından “19202071” proje numarasıyla desteklenmiştir.
19202071
This study was conducted to determine the digestible and undigested NDF content in dairy cow diets with different neutral detergent fiber (NDF) contents. In this study, in situ and in vitro methods were used. A total of ten total mixed rations (TMRs) were collected from different farms and divided into two groups according to their NDF content. Dry matter digestibility, NDF digestibility and undigested NDF were determined by in vitro and in situ methods at 30, 48, 120 and 240 h incubation times. In vitro dry matter digestibility was determined to be 75.70% and 78.68% (%DM) (p=0.011) for TMR1 and TMR2, respectively, at the end of 240 h.In situ dry matter degradability was determined to be 76.61% and 78.84% (%DM) (p=0.001) for TMR1 and TMR2, respectively, at the end of 240 h. In vitro NDF digestibility was 65.47% and 66.44% (%aNDFOM) for TMR1 and TMR2, respectively, and in situ NDF degradability was 64.21% and 69.78% (%aNDFOM) (p=0.001). In vitro undigested NDF was 14.91% and 12.78% (%DM) (p=0.001) and in situ 15.80% and 11.29% (%DM) (p=0.001) for TMR1 and TMR 2 respectively, at the end of 240 h.As a result, it was found that as the incubation period progressed, NDF digestibility increased and undigested NDF content decreased and there was a higher undigested NDF content in the high NDF TMR.
19202071
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları |
| Bölüm | Araştırma Makaleleri |
| Yazarlar | |
| Proje Numarası | 19202071 |
| Yayımlanma Tarihi | 27 Temmuz 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 14 Şubat 2025 |
| Kabul Tarihi | 16 Nisan 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 36 Sayı: 2 |

Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.