Bibliyografi
BibTex RIS Kaynak Göster

SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜKETİM KAVRAMI ÜZERİNE BİBLİYOMETRİK BİR ÇALIŞMA

Yıl 2022, Van YYÜ 40. Yıl Özel Sayısı, 78 - 93, 24.07.2022
https://doi.org/10.54831/vanyyuiibfd.1119873

Öz

Sürdürülebilirlik, insanların kendi gereksinimlerini giderirken çevrenin korunmasını sağlayabilmeleri ve sonraki kuşaklara ihtiyaçlarını giderebilmeleri adına doğal kaynakları aktarabilmelerini ifade etmektedir (Collin, 2004: 265). Amerikalılar’a atfen söylenen cümlede ki gibi: “Dünyayı atalarımızdan miras almadık, çocuklarımızdan emanet aldık” sözü sorumluluğun ciddiyetini anlatmak için oldukça önemlidir (Worldwatch Enstitüsü, 2014: 6). ). Sürdürülebilirlik konusunun günümüze bakan önemli bir boyutu sürdürülebilir tüketimdir. Sürdürülebilir tüketim kişilerin gereksinimlerini, adaleti, hayat kalitesini, tüketicilerin sağlığını kapsayan bir düşünceyi ifade etmektedir (Mont ve Plepys, 2008: 532).
Bu çalışmada sürdürülebilir tüketim konusunda son beş yıl içerisinde ele alınan çalışmaların bibliyometrik analiz çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle literatür çalışması yapılarak konu hakkında literatüre geçen önemli bilgiler sunulmuştur. Literatür taramasının ardından analiz kısmına geçildiğinde öncelikle, Scopus veri tabanından 2017-2022 (2022 yılı ocak ve şubat) yılları arasında ilgili konuya yönelik yapılan çalışmalar taratılarak veriler elde edilmiştir. Elde edilen verilerin, R programı (Biblioshiny) ile analizi sağlanmıştır. Scopus veri tabanından toplamda 1341 veri elde edilmiştir. Bu verilerin analizi sonucu elde edilen bilgilere göre; sürdürülebilir tüketim konusunda yapılan çalışmaların kararketiristiklerine yönelik genel bir bilgilendirme yapılmıştır.

Destekleyen Kurum

Dicle Üniversitesi

Kaynakça

  • Alimanoğlu, Ç. & Çolakoğlu, Ü. (2021). Türkiye’deki Turizm Rehberliği Konulu Lisansüstü Tez Çalışmalarının Bibliyometrik Profili (1998-2018). Journal Of Travel And Tourism Research, cilt.18, 51-67.
  • Alkan, G. & Yılmaz, B. ve Oğuz, S. (2020), Tersine Lojistik Alanındaki Yayınların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle Değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, cilt.34, sa.3, 711-729.
  • Atrek, B. & Madran, C. (2017). Tüketici Perspektifli Sürdürülebilir Tüketim Çalışmaları: Ulusal Alanyazındaki Çalışmalar Üzerine Sistematik Derleme Çalışması. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, cilt.19, 1-31.
  • Behm, C. L. (2011). Student Perceptions And Definitions of Sustainability. University of Illinois Master's Thesis. Illinois, Urbana.
  • Chan, R.Y.K. (2001). Determinants of Chinese consumers’ green purchase behavior. Psychology and Marketing, cilt.18, sa.4, 389-413.
  • Cho, E., Gupta, S., & Kim, Y. K. (2015). Style consumption: its drivers and role in sustainable apparel consumption. International Journal of Consumer Studies, cilt.39, sa.6, 661-669.
  • Cohen, J.M. (2020). Does The COVID-19 Outbreak Mark The Onset Of A Sustainable Consumption Transition?.Sustainability: Science, 1-3.
  • Collin P.H. (2004). Dictionary Of Environment And Ecology. London: Bloomsbury Publishing.
  • Connelley, J. & A. Prothero. (2003). Sustainable Consumption: Consumption, Consumers and the Commodity Discourse. Consumption Markets & Culture. cilt:6 sa.4, 275- 291.
  • Doğan, O., Bulut, Z., & Kökalan Çımrın, F. (2015). Bireylerin Sürdürülebilir Tüketim Davranışlarının Ölçülmesine Yönelik Bir Ölçek Geliştirme Çalışması. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, cilt.29, sa.4, 659-678.
  • Doğan & Yılmaz, (2020). D-8 Ülkelerinin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını Gerçekleştirme Düzeylerinin Tahlili, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi. Sonbahar Özel Sayı, 1-9. Uluslararası Ticaret ve Lojistik-Araştırma.
  • Engin, E. & Akgöz, B. (2013). Sürdürülebilir Kalkınma ve Kurumsal Sürdürülebilirlik Çerçevesinde Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kavramının Değerlendirilmesi. Selçuk İletişim Dergisi, cilt.8, sa.1, 85-94.
  • Ergen, A. (2016). Sürdürülebilir Tüketim Gönüllü Sadelik ve Maddi Değerler. İstanbul:Beta Basım Yayım.
  • Ergün, G.S. & Kalıpçı, B. (2020). Turizm Ve Şikâyet: Bibliyometrik Bir Analiz. Seyahat Ve Otel İşletmeciliği Dergisi, cilt.17, sa.3, 444-463.
  • Hale, A.R. ve Hovden, J. (1998). Management and Culture: The Third Age of Safety. A Review of Approaches to Organisational Aspects of Safety, Health and Environment. (Ed: V. Alpagut YAVUZ 84 Anne-Marie Feyer ve Ann Williamson), Occupational Injury; Risk, Prevention and Intervention, London: Taylor and Francis, 129-166.
  • Hirscha, J. E. & Buela-Casal, G. (2014). The Meaning Of The H-İndex. International Journal of Clinical and Health Psychology, cilt.14, 161−164.
  • Hofstetter, P., Madjar, M., & Ozawa, T. (2006). Happiness and Sustainable Consumption: Psychological And Physical Rebound Effects At Work İn A Tool For Sustainable Design. International Journal of Life Cycle Assessment, cilt.11, sa.1, 105- 115.
  • Jackson, T. (2006). Challenges for sustainable consumption policy. T. Jackson (Der.), The Earthscan reader in sustainable consumption (ss. 109-126). London: Earthscan.
  • Kiracı, H. (2009). Tüketicilerin Bireysel Değerlerinin Sürdürülebilir Tüketim Davranışıyla İlişkisi Ve Sınıf Öğretmenleri Üzerinde Bir Araştırma. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.
  • Mont, O. & Plepys, A. (2008). Sustainable consumption progress: Should we be proud alarmed?. Journal of Cleaner Production, cilt.16, 531-537.
  • Mortensen, L. F. (2006). Sustainable Household Consumption in Europe? Consumer Policy Review, cilt.16, sa.4, 141-147.
  • OECD (2002). Towards sustainable household consumption? Trends and policies in OECD countries.
  • Ostrom, E. (2009). A General Framework for analyzing sustainability of social-ecological systems. Science, cilt.325, sa.5939, 419-422.
  • Özsoy, Z. & Demir, E. (2018). Which Bariatric Procedure Is The Most Popular İn The World? A Bibliometric Comparison. Obesity Surgery, cilt.28, 2339-2352.
  • Seyfang, G. (2006). Ecological Citizenship and Sustainable consumption: Examining Local Organic Food Networks. Journal of Rural Studies cilt:22, 383-395.
  • Seyfang, G. (2009). The New Economics of Sustainable Consumption: Seeds of Change. International Journal of Community Currency Research cilt.13, 99-101.
  • Srinivas, H. (2011). Sustainability concepts sustainable consumption.
  • Terlau, W. & Hirsch, D. (2015). Sustainable Consumption and the Attitude-Behaviour-Gap Phenomenon - Causes and Measurements towards a Sustainable Development. int. J. Food System Dynamics, cilt:6 sa.3, 159-174.
  • WCED. (1987). Report of the World Commission on Environment and Development, Our Common Future.
  • Worldwatch Enstitüsü, (2014) . Dünyanın Durumu 2013. Ekiz C.U. ve Ekiz Ç. (çev). Türkiye: İş Bankası Kültür yayınları.

A BIBLIOGRAPHIC STUDY ON THE CONCEPT OF SUSTAINABLE CONSUMPTION

Yıl 2022, Van YYÜ 40. Yıl Özel Sayısı, 78 - 93, 24.07.2022
https://doi.org/10.54831/vanyyuiibfd.1119873

Öz

Sustainability refers to the ability of people to protect the environment while meeting their own needs and to transfer natural resources to the next generations in order to meet their needs (Collin, 2004: 265). As in the sentence referring to the Americans: "We did not inherit the world from our ancestors, we entrusted it to our children" is very important to explain the seriousness of responsibility (Worldwatch Institute, 2014: 6). ). An important aspect of the sustainability issue facing today is sustainable consumption. Sustainable consumption expresses a thought that covers the needs of people, justice, quality of life, and the health of consumers (Mont and Plepys, 2008: 532).
In this study, it is aimed to examine the studies on sustainable consumption in the last five years within the framework of bibliometric analysis. For this purpose, first of all, a literature study was conducted and important information about the subject in the literature was presented. When it comes to the analysis part after the literature review, firstly, data were obtained by scanning the studies on the subject between 2017-2022 (January and February 2022) from the Scopus database. The obtained data were analyzed with the R program (Biblioshiny). A total of 1341 data were obtained from the Scopus database. According to the information obtained as a result of the analysis of these data; A general briefing was given on the characteristics of the studies on sustainable consumption.

Kaynakça

  • Alimanoğlu, Ç. & Çolakoğlu, Ü. (2021). Türkiye’deki Turizm Rehberliği Konulu Lisansüstü Tez Çalışmalarının Bibliyometrik Profili (1998-2018). Journal Of Travel And Tourism Research, cilt.18, 51-67.
  • Alkan, G. & Yılmaz, B. ve Oğuz, S. (2020), Tersine Lojistik Alanındaki Yayınların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle Değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, cilt.34, sa.3, 711-729.
  • Atrek, B. & Madran, C. (2017). Tüketici Perspektifli Sürdürülebilir Tüketim Çalışmaları: Ulusal Alanyazındaki Çalışmalar Üzerine Sistematik Derleme Çalışması. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, cilt.19, 1-31.
  • Behm, C. L. (2011). Student Perceptions And Definitions of Sustainability. University of Illinois Master's Thesis. Illinois, Urbana.
  • Chan, R.Y.K. (2001). Determinants of Chinese consumers’ green purchase behavior. Psychology and Marketing, cilt.18, sa.4, 389-413.
  • Cho, E., Gupta, S., & Kim, Y. K. (2015). Style consumption: its drivers and role in sustainable apparel consumption. International Journal of Consumer Studies, cilt.39, sa.6, 661-669.
  • Cohen, J.M. (2020). Does The COVID-19 Outbreak Mark The Onset Of A Sustainable Consumption Transition?.Sustainability: Science, 1-3.
  • Collin P.H. (2004). Dictionary Of Environment And Ecology. London: Bloomsbury Publishing.
  • Connelley, J. & A. Prothero. (2003). Sustainable Consumption: Consumption, Consumers and the Commodity Discourse. Consumption Markets & Culture. cilt:6 sa.4, 275- 291.
  • Doğan, O., Bulut, Z., & Kökalan Çımrın, F. (2015). Bireylerin Sürdürülebilir Tüketim Davranışlarının Ölçülmesine Yönelik Bir Ölçek Geliştirme Çalışması. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, cilt.29, sa.4, 659-678.
  • Doğan & Yılmaz, (2020). D-8 Ülkelerinin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını Gerçekleştirme Düzeylerinin Tahlili, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi. Sonbahar Özel Sayı, 1-9. Uluslararası Ticaret ve Lojistik-Araştırma.
  • Engin, E. & Akgöz, B. (2013). Sürdürülebilir Kalkınma ve Kurumsal Sürdürülebilirlik Çerçevesinde Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kavramının Değerlendirilmesi. Selçuk İletişim Dergisi, cilt.8, sa.1, 85-94.
  • Ergen, A. (2016). Sürdürülebilir Tüketim Gönüllü Sadelik ve Maddi Değerler. İstanbul:Beta Basım Yayım.
  • Ergün, G.S. & Kalıpçı, B. (2020). Turizm Ve Şikâyet: Bibliyometrik Bir Analiz. Seyahat Ve Otel İşletmeciliği Dergisi, cilt.17, sa.3, 444-463.
  • Hale, A.R. ve Hovden, J. (1998). Management and Culture: The Third Age of Safety. A Review of Approaches to Organisational Aspects of Safety, Health and Environment. (Ed: V. Alpagut YAVUZ 84 Anne-Marie Feyer ve Ann Williamson), Occupational Injury; Risk, Prevention and Intervention, London: Taylor and Francis, 129-166.
  • Hirscha, J. E. & Buela-Casal, G. (2014). The Meaning Of The H-İndex. International Journal of Clinical and Health Psychology, cilt.14, 161−164.
  • Hofstetter, P., Madjar, M., & Ozawa, T. (2006). Happiness and Sustainable Consumption: Psychological And Physical Rebound Effects At Work İn A Tool For Sustainable Design. International Journal of Life Cycle Assessment, cilt.11, sa.1, 105- 115.
  • Jackson, T. (2006). Challenges for sustainable consumption policy. T. Jackson (Der.), The Earthscan reader in sustainable consumption (ss. 109-126). London: Earthscan.
  • Kiracı, H. (2009). Tüketicilerin Bireysel Değerlerinin Sürdürülebilir Tüketim Davranışıyla İlişkisi Ve Sınıf Öğretmenleri Üzerinde Bir Araştırma. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.
  • Mont, O. & Plepys, A. (2008). Sustainable consumption progress: Should we be proud alarmed?. Journal of Cleaner Production, cilt.16, 531-537.
  • Mortensen, L. F. (2006). Sustainable Household Consumption in Europe? Consumer Policy Review, cilt.16, sa.4, 141-147.
  • OECD (2002). Towards sustainable household consumption? Trends and policies in OECD countries.
  • Ostrom, E. (2009). A General Framework for analyzing sustainability of social-ecological systems. Science, cilt.325, sa.5939, 419-422.
  • Özsoy, Z. & Demir, E. (2018). Which Bariatric Procedure Is The Most Popular İn The World? A Bibliometric Comparison. Obesity Surgery, cilt.28, 2339-2352.
  • Seyfang, G. (2006). Ecological Citizenship and Sustainable consumption: Examining Local Organic Food Networks. Journal of Rural Studies cilt:22, 383-395.
  • Seyfang, G. (2009). The New Economics of Sustainable Consumption: Seeds of Change. International Journal of Community Currency Research cilt.13, 99-101.
  • Srinivas, H. (2011). Sustainability concepts sustainable consumption.
  • Terlau, W. & Hirsch, D. (2015). Sustainable Consumption and the Attitude-Behaviour-Gap Phenomenon - Causes and Measurements towards a Sustainable Development. int. J. Food System Dynamics, cilt:6 sa.3, 159-174.
  • WCED. (1987). Report of the World Commission on Environment and Development, Our Common Future.
  • Worldwatch Enstitüsü, (2014) . Dünyanın Durumu 2013. Ekiz C.U. ve Ekiz Ç. (çev). Türkiye: İş Bankası Kültür yayınları.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İşletme
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yagmur Eren 0000-0002-9860-670X

Halil İbrahim Şengün 0000-0002-3933-787X

Yayımlanma Tarihi 24 Temmuz 2022
Gönderilme Tarihi 22 Mayıs 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Van YYÜ 40. Yıl Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA Eren, Y., & Şengün, H. İ. (2022). SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜKETİM KAVRAMI ÜZERİNE BİBLİYOMETRİK BİR ÇALIŞMA. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi(VAN YYÜ 40. YIL ÖZEL SAYISI), 78-93. https://doi.org/10.54831/vanyyuiibfd.1119873