Cilt: 6 Sayı: 12, 6.12.2021

Yıl: 2021

Makaleler

Doç. Dr. İbrahim ÇEMBERLİTAŞ VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-2489-9060
Denetim ve Mali Sorumluluk, Finansal Muhasebe, Uluslararası Muhasebe
Dr. Öğr. Üyesi Gamze SEVİMLİ ÖRGÜN Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Finansal Muhasebe

Dergimiz iktisadi idari bilimler alanındaki çeşitli bilim dallarında hazırlanan bilimsel çalışmalara yer vermek suretiyle akademik hayata ve bilime katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Dergimiz İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Ekonometri, Sosyal Hizmetler, Sağlık Yönetimi ve Turizm İşletmeciliği bilim dallarında Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılan araştırma makalesi, kitap kritiği, derleme ve kitap özeti gibi çalışmalara yer vermektedir.

Sözü geçen çalışmalar ön kontrol ve editoryal kontrol aşamalarından geçtikten sonra kör hakem tekniği ile değerlendirilmektedir. Hakemlerin yayımlanmaya uygun buldukları çalışmalar dergimizde yayımlanmaktadır.

Yayınlanacak çalışmalar için ücret talep edilmemektedir.

Yayın için kabul edilebilir benzerlik oranı % 20'dir.



ÖRNEK MAKALE ŞABLONU

Sayın yazar, çalışmalarınızı yazım kuralları ve sayfa yapısına göre hazırlanmış aşağıdaki şablona kopyalayarak düzenleyiniz. Şablon yazarların herhangi bir sayfa ayarı yapmamaları için hazırlanmıştır.

MAKALE ŞABLONU İÇİN TIKLAYINIZ...

Çalışmanızın kopyalama işlemini sayfaların tümünü seçerek değil paragraf paragraf kopyalayarak yapınız. Aksi takdirde şablon formatı bozulabilmektedir. Şablona uyulmadan yüklenen çalışmalar değerlendirmeye alınmamaktadır.

YAZIM KURALLARI

Çalışmalarda, başlık, yazar(ların) adı soyadı, öz, anahtar kelimeler, jel kodlar, abstract, key words, jel classification, dipnotta yazar(lar)ın bilgileri (unvan, çalıştığı kurum, e-posta, orcid) gibi bilgiler eksiksiz olarak verilmelidir. Çalışmalarda yer alacak bölümlerde olması gereken kriterler açık bir şekilde ifade edilmiştir.

SAYFA YAPISI

Yazılar Microosft Word programında (en az office 10) Times New Roman karakteri ve 11 punto olmak üzere bir buçuk satır aralıkla yazılmalı ve yazıların uzunluğu A4 25 sayfayı (ya da 10.000 sözcüğü) geçmemelidir.Sayfa yapısı; üst 3,5 cm, alt 2,5 cm, sağ 2,5 cm, sol 2,5 cm, cilt payı 0 olmalıdır. Sayfalara numara vermeyiniz, dizgi tarafından ayarlanacaktır.

ÇALIŞMA BAŞLIĞI

Yazının başlığı metnin en üstünde 11 punto, kalın, tek satır aralıklı ve ortalayarak yazılmalıdır. (örnek şablonda başlık sekmesinde ANA BAŞLIK adıyla otomatik hazırlanmıştır). Çalışma başka bir yerde sunulmuş ya da başka bir çalışmadan türetilmiş ise BAŞLIK'ın *(yıldız) dipnotu ile açıkça yazılmalıdır. (Bu durum örnek şablonda gösterilmiştir)

YAZAR BİLGİLERİ

Yazar(lar)ın, unvan içermeyen ad(lar)ı, başlığın hemen altında ve başlıktan 6 nk aşağıda, sayfanın sağına yaslanmış biçimde, normal, soyad(lar) büyük olarak verilmelidir.

Öz

Türkçe özet başlığı 10 Punto kalın ve italik olarak Öz diye yazılmalıdır. Metin ise 10 Punto ve 1.5 satır aralığı ile (Önce; 6nk – Sonra; 6nk aralığı ile) yazılmalıdır. Anahtar kelimeler Türkçe özetin hemen altında 10 Punto, normal ve sola hizalı yazılmalı ve en fazla 5 adet olmalıdır. Özetler 150 sözcüğü geçmemelidir.

Anahtar Kelimeler    : Kelime 1, Kelime 2, Kelime 3, … (10 punto ve italik)

Jel Kodları               : Jel 1, Jel 2, ...    (10 punto ve italik)  

ÇALIŞMANIN İNGİLİZCE BAŞLIĞI

İngilizce başlık, Türkçe Öz’den ve Anahtar Kelimeler’den sonra, İngilizce Öz’ün üstünde yer almalıdır. Başlık 11 punto, kalın, tek satır aralıklı ve ortalayarak yazılmalıdır. (örnek şablonda başlık sekmesinde ANA BAŞLIK adıyla otomatik hazırlanmıştır)

Key Words                : Word 1, Word 2, Word 3, ... (10 punto ve italik)

Jel Classification        : Jel 1, Jel 2, ... (10 punto ve italik)

METİN ANA BÖLÜMÜ

Ana metin, 11 punto ve 1.5 satır aralığı ile, iki yana yaslanmış şekilde yazılmalıdır. Paragrafların başında, soldan 1 cm boşluk bırakılmalıdır. (Şablonda otomatik olarak ayarlanmıştır)

Paragraflar arası boşluk, 1,5 satır aralığı ile (Önce; 6nk – Sonra; 6nk aralığı ile) olacak şekilde yazılmalıdır.

BÖLÜM BAŞLIKLARI

Bölüm başlıkları, tümü büyük harfle, koyu yazılır ve 1., 2., 3., şeklinde numaralandırılır. Alt başlıklar, tümü koyu, her kelimenin ilk harfi büyük biçimde, 1.1, 1.2, 1.1.1. biçiminde numaralandırılır.

Yazıda GİRİŞ, SONUÇ ve KAYNAKÇA başlıkları numaralandırılmaz.

TABLOLAR VE ŞEKİLLER

Metinde yer alan tablo ve şekillere başlık ve numara verilmeli, başlıklar tablo, şekil ve grafiklerin üzerinde yer almalı, kaynaklar ise tablo, şekil ve grafiklerin altında yazılmalıdır. Rakamlarda ondalık kesirler nokta ile ayrılmalıdır. Denklemlere verilecek sıra numarası parantez içinde sayfanın sağında yer almalıdır. Denklemlerin türetilişi, yazıda açıkça gösterilmemişse, hakemlerin değerlendirmesi için, türetme işlemi bütün basamaklarıyla ayrı bir sayfada verilmelidir.

Tablolar, metinde sola yaslı ve içeriği 10 punto ile yazılmış şekilde verilmelidir.

Şekiller, tablolar gibi (Şekil 1.) veya grafik ise (Grafik 1. ) şeklinde, koyu, 10 punto ile yazılmış biçimde numaralandırılır ve 10 punto, koyu, düz, her kelimenin ilk harfi büyük olarak başlıklandırılır.

ALINTI VE ATIFLAR (KAYNAK GÖSTERİMİ)


Yazı içeriğinde, başka kaynaklardan yapılan alıntılar, parantez içinde, yazar(lar)ın soyad(lar)ı, eserin yayın yılı ve alıntının yapıldığı sayfa biçiminde, aşağıdaki şekilde yazılmalıdır:

Kaynaklara göndermeler metin içerinde açılacak ayraçlarla yapılmalıdır. Ayraç içindeki sıra şöyle olmalıdır: yazar/yazarların soyadı, kaynağın yılı, sayfa numaraları. Karşılaşılabilecek farklı durumlar şöyle örneklendirilebilir:
…………..belirtilmiştir (Yurtoğlu, 2002: 10-15).
…………..Khanna ve Palepu (2000a: 15-20) ileri sürmektedir.
(La Porta vd., 1982) (ikiden fazla yazar olması halinde)
(Elin ve Agli, 2002; Kleber, 2004)
Metinde gönderme yapılan bütün kaynaklar, kaynakçada belirtilmeli; gönderme yapılmayan kaynaklar, kaynakçaya konmamalıdır. Kaynaklar, ayrı bir sayfada (en sonda) alfabetik sırayla yazılmalıdır. Dergi ve derlemelerdeki makalelerin sayfa numaraları kesinlikle belirtilmelidir. İnternet kaynakları erişim tarihiyle birlikte yer almalıdır.

                                                                                                                                                                    KAYNAKÇA
Kaynakça başlığı 1. Düzey başlık olup numaralandırma yapılmaz. Kaynakça oluşturulmasına ilişkin Van YYU İİBF Dergisinin formatına ilişkin kullanımlar aşağıda gösterilmiştir.

Kitap
Aygün, M., (2015). Dönem Sonu Muhasebe İşlemleri . Ankara: Gazi Kitabevi.

Kitap Bölümü
Çemberlitaş, İ., Ülker, Y., (2020), Sağlık Kurumlarının Muhasebe İşlemlerinin UFRS Kapsamında Değerlendirilmesi. Sağlık Kurumlarında Güncel Muhasebe ve Finans (pp. 97-108), İstanbul: Kriter Yayınevi.

Makale
Dülek, B., & Saydan, R., (2019). The Impact of Social Media Advertisement Awareness on Brand Awareness, Brand Image, Brand Attıtude and Brand Loyalty: A research on Unıversıty Students. Internatıonal Journal of Contemporary Economıcs and Admınıstratıve Scıences , cilt.9, SA 2, 470-494.

Sevimli Örgün, G., & Kalay, F., (2018). Entelektüel Sermaye: Teorik Bir İnceleme. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, cilt.3, sa.6, 94-103.

NOT: BURADA YAZILAN TÜM AYARLAMALAR MAKALE ŞABLONUNDA HAZIRLANMIŞ VEYA GÖSTERİLMİŞTİR.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, çalışmalarda Committee on Publication Ethics (COPE)’in Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartlarını benimsemiştir. Gönderilen çalışmalar intihal programları ile incelenmektedir. Yayın için kabul edilebilir benzerlik oranı % 20'dir. Çalışmaların dergimize başvuru aşamasında ve yayımlanma aşamasında yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.


YAZARLAR İÇİN ETİK İLKELER


1) Gönderilen tüm bilimsel çalışmalarda, etik kurallara uyulmamasının doğurduğu tüm sorumluluklar yazara aittir.

2) Gönderilen çalışmaların özgün olması gerekmektedir.

3) Gönderilen çalışmaların aynı anda başka bir yerde yayınlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir.

4) Daha önce yayınlanan çalışmalar dergimizde yayınlanmak üzere tekrar gönderilmemelidir.

5) Gönderilen çalışmalarda yazar ekleme ve çıkarılması yapılmamaktadır.

6) Yayın için kabul edilebilir benzerlik oranı % 20'dir.

7) Dergimizin 1 sayısında bir yazarın en fazla 1 çalışması yayınlanabilir. Bununla beraber dergimizin ard arda yayımlanan sayılarında herhangi bir yazarın çalışmaları yer alamamaktadır. Aynı yazarın en az 1 sayı ara vermek suretiyle çalışması sayılarda yayımlanır.

8)  Etik kurallar çerçevesinde; dergide değerlendirilmesi için Etik Kurul İzni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:

-Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,

-İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,

-İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,

-Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,

-Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar..


HAKEMLER İÇİN ETİK İLKELER

1) Gönderilen çalışmalar editör tarafından değerlendirildikten sonra, kör hakemlik sistemine göre iki hakeme gönderilir. Bir kabul, bir ret olması halinde üçüncü bir hakem görüşü alınır.

2) Çalışmalar gizli, bağımsız ve uzman hakemler tarafından değerlendirilir.

3) Çalışmalar en az iki hakemin olumlu görüşü ile yayınlanabilmektedir.

4) Çalışmaların değerlendirilmesinde tarafsız ve adil hakemler belirlenecektir.

EDİTÖRLER İÇİN ETİK İLKELER

1) Editör, derginin bilim alanına göre gönderilen özgün çalışmaları değerlendirilmek üzere kabul etme veya reddetme hakkına sahiptir.

2) Editör tarafından çalışmaların alanında uzman hakemlere gönderilmesi sağlanacaktır.

3) Çalışmaların adil ve en kısa sürede değerlendirmesini sağlanacaktır.

4) Hakemlerin görüşüne dayanarak çalışmanın yayınlanması hususunda son kararı verme hakkına sahiptir.

DERGİ POLİTİKASI

Dergimiz yılda 2 kez yayımlanmaktadır. Dergimize gönderilen makaleler için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sağlık Yönetimi, Turizm İşletmeciliği, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Ekonometri ve Sosyal Hizmetler gibi bilim dallarından Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılmış makaleleri kabul etmektedir.

Gönderilecek makalelerin daha önce başka bir yerde yayımlanmamış olması gerekir. Ayrıca makaleler derginin yazım kurallarına uygun bir şekilde hazırlanmalıdır. Derginin dili İngilizce ve Türkçe olmakla birlikte Türkçe gönderilen makalelerde yazarların İngilizce özet yazması gerekmektedir. Bu yazım kuralları makalenizin hızlı ve düzgün bir şekilde hakem tarafından değerlendirmesini ve yayımlanmasını sağlar. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, hakem ataması ve hakem değerlendirmesi konusunda etik kuralları ve yüksek standartları korumaya kararlıdır. Gönderilen makale editör tarafından değerlendirildikten sonra, kör hakemlik sistemine göre iki hakeme gönderilir ve çalışmalar gizli, bağımsız ve uzman hakemler tarafından değerlendirilir. Makaleler en az iki hakemin olumlu görüşü ile yayımlanabilmektedir. Değerlendirme süreci mümkün olan en kısa sürede tamamlanacaktır.

Van YYÜ İİBF Dergisi makale gönderimi için ücret talep etmemektedir.