Araştırma Makalesi

Otonom Araçlarda Nesne Tespiti, Şerit Tespiti, Haritalama ve Konumlandırmaya Yönelik Sensör Füzyon Tekniklerinin Uygulanması

Cilt: 7 Sayı: 2 26 Aralık 2024
PDF İndir
TR

Otonom Araçlarda Nesne Tespiti, Şerit Tespiti, Haritalama ve Konumlandırmaya Yönelik Sensör Füzyon Tekniklerinin Uygulanması

Öz

Trafik kazaları çoğunlukla sürücü hatalarından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, otonom araçların bu kazaları önleme potansiyeli sürücünün araç ile olan bağını kestiğinden dolayı çok yüksektir. Otonom araçlar, çevreyi gözlemlemek için çeşitli sensörler kullanırlar ve bu sensörler, çevreyi doğru bir şekilde algılamak ve olası hataları azaltmak için sensör füzyon algoritmalarından yararlanırlar. Kameralar, radarlar, LiDAR'lar, IMU'lar, GPS ve ultrasonik sensörler, otonom araçlarda en yaygın kullanılan sensör türleridir. Bu bildiride, sensör verilerinin ve bunların füzyonuyla birlikte çeşitli filtreleme teknikleri ile iyileştirilmesi hakkında detaylı bilgi verecektir. Bildiride, otonom araçlarda bu teknolojilerin nesne tespiti, konum belirleme ve haritalama gibi işlevlerde nasıl kullanıldığı ve bunların potansiyel uygulamaları veriler eşliğinde görselleştirilmiştir. Ayrıca, 3 cm hata sapma miktarına sahip bir sensörden elde edilen verilerdeki hataların filtrelenmesi sonucunda verilerin gerçek değere %98,33 oranda yakınsadığı bununla birlikte sensör füzyonu tekniği ile de bu gerçek değere yakınsayan verinin %99’dan daha yüksek olduğu, dolayısıyla daha da doğru değerler verdiği gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Proje Numarası

60

Etik Beyan

Bu çalışmanın, özgün bir çalışma olduğunu; çalışmanın hazırlık, veri toplama, analiz ve bilgilerin sunumu olmak üzere tüm aşamalarından bilimsel etik ilke ve kurallarına uygun davrandığımı; bu çalışma kapsamında elde edilmeyen tüm veri ve bilgiler için kaynak gösterdiğimi ve bu kaynaklara kaynakçada yer verdiğimi; kullanılan verilerde herhangi bir değişiklik yapmadığımı, çalışmanın Committee on Publication Ethics (COPE)' in tüm şartlarını ve koşullarını kabul ederek etik görev ve sorumluluklara riayet ettiğimi beyan ederim. Herhangi bir zamanda, çalışmayla ilgili yaptığım bu beyana aykırı bir durumun saptanması durumunda, ortaya çıkacak tüm ahlaki ve hukuki sonuçlara razı olduğumu bildiririm.

Kaynakça

  1. [1] Singh S. “Critical reasons for crashes investigated in the national motor vehicle crash causation survey”. Technical Report, 2015.
  2. [2] Tefft BC. “Acute Sleep Deprivation and Risk of Motor Vehicle Crash Involvement”. Technical Report, Washington, D.C., Foundation for Traffic Safety, 2016.
  3. [3] Crayton TJ, Meier BM. “Autonomous vehicles: Developing a public health research agenda to frame the future of transportation policy”. Journal of Transport & Health, 6, 245–252, 2017.
  4. [4] Waymo L. "On the road to fully self-driving". Waymo Safety Report, 1-43, 2017.
  5. [5] Yurtsever E et al. “A survey of autonomous driving: Common practices and emerging technologies”. IEEE Access, 8, 58443-58469, 2020.
  6. [6] Fridman L, “Human-Centered Autonomous Vehicle Systems: Principles of Effective Shared Autonomy”. arXiv:1810.01835, 2018.
  7. [7] Yamazato T, Takai I, Okada H, Fujii T, Yendo T, Arai S, Andoh M, Harada T, Yasutomi K, Kagawa K, Kawahito S. “Image-Sensor-Based Visible Light Communication for Automotive Applications”. IEEE Communications Magazine vol. 52 no. 7, 88-97, 2014.
  8. [8] Neves R, Matos AC. “Raspberry PI based stereo vision for small size ASVs”. IEEE OCEANS, San Diego, 1-6, 2013.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Akış ve Sensör Verileri, Bilgi Çıkarma ve Füzyon

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

27 Eylül 2024

Kabul Tarihi

8 Kasım 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Duman, E., & Fidanboylu, K. (2024). Otonom Araçlarda Nesne Tespiti, Şerit Tespiti, Haritalama ve Konumlandırmaya Yönelik Sensör Füzyon Tekniklerinin Uygulanması. Veri Bilimi, 7(2), 11-21. https://izlik.org/JA75AU88RK
AMA
1.Duman E, Fidanboylu K. Otonom Araçlarda Nesne Tespiti, Şerit Tespiti, Haritalama ve Konumlandırmaya Yönelik Sensör Füzyon Tekniklerinin Uygulanması. Veri Bilim Derg. 2024;7(2):11-21. https://izlik.org/JA75AU88RK
Chicago
Duman, Emre, ve Kemal Fidanboylu. 2024. “Otonom Araçlarda Nesne Tespiti, Şerit Tespiti, Haritalama ve Konumlandırmaya Yönelik Sensör Füzyon Tekniklerinin Uygulanması”. Veri Bilimi 7 (2): 11-21. https://izlik.org/JA75AU88RK.
EndNote
Duman E, Fidanboylu K (01 Aralık 2024) Otonom Araçlarda Nesne Tespiti, Şerit Tespiti, Haritalama ve Konumlandırmaya Yönelik Sensör Füzyon Tekniklerinin Uygulanması. Veri Bilimi 7 2 11–21.
IEEE
[1]E. Duman ve K. Fidanboylu, “Otonom Araçlarda Nesne Tespiti, Şerit Tespiti, Haritalama ve Konumlandırmaya Yönelik Sensör Füzyon Tekniklerinin Uygulanması”, Veri Bilim Derg, c. 7, sy 2, ss. 11–21, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75AU88RK
ISNAD
Duman, Emre - Fidanboylu, Kemal. “Otonom Araçlarda Nesne Tespiti, Şerit Tespiti, Haritalama ve Konumlandırmaya Yönelik Sensör Füzyon Tekniklerinin Uygulanması”. Veri Bilimi 7/2 (01 Aralık 2024): 11-21. https://izlik.org/JA75AU88RK.
JAMA
1.Duman E, Fidanboylu K. Otonom Araçlarda Nesne Tespiti, Şerit Tespiti, Haritalama ve Konumlandırmaya Yönelik Sensör Füzyon Tekniklerinin Uygulanması. Veri Bilim Derg. 2024;7:11–21.
MLA
Duman, Emre, ve Kemal Fidanboylu. “Otonom Araçlarda Nesne Tespiti, Şerit Tespiti, Haritalama ve Konumlandırmaya Yönelik Sensör Füzyon Tekniklerinin Uygulanması”. Veri Bilimi, c. 7, sy 2, Aralık 2024, ss. 11-21, https://izlik.org/JA75AU88RK.
Vancouver
1.Emre Duman, Kemal Fidanboylu. Otonom Araçlarda Nesne Tespiti, Şerit Tespiti, Haritalama ve Konumlandırmaya Yönelik Sensör Füzyon Tekniklerinin Uygulanması. Veri Bilim Derg [Internet]. 01 Aralık 2024;7(2):11-2. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75AU88RK