EN
TR
Turizm Sektöründe Doluluk Oranları Tahminlerinin Makine Öğrenmesi Ve Zaman Serisi Analizleri ile İncelenmesi
Öz
Bu çalışmada, Türkiye’deki konaklama işletmelerinin doluluk oranlarını tahmin etmek amacıyla zaman serisi analiz yöntemleri ile makine öğrenmesi tekniklerinden Aşırı Öğrenme Makinesi (ELM) ve Çok Katmanlı Algılayıcı (MLP) yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada 2000-2024 yılları arasındaki konaklama işletmelerine ait veriler analiz edilmiş olup, farklı eğitim- test veri oranları (%80-%20, %70-%30 ve %60-%40) ile modellerin performansları değerlendirilmiştir. Performans ölçütleri olarak Ortalama Mutlak Hata (MAE) ve Karekök Ortalama Hata (RMSE) kullanılmıştır. Sonuç olarak, veri ayrım oranına bağlı olarak yerli turist doluluk oranlarında ELM, yabancı turist doluluk oranlarında MLP ve toplam doluluk oranlarında SARIMA modeli en iyi tahmin performansını göstermiştir. Bu bulgular, konaklama sektöründe daha doğru kapasite planlamasına ve stratejik karar alma süreçlerinin iyileştirilmesine önemli katkılar sağlayabilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- UNWTO. “Glossary of tourism terms”. https://www.unwto.org/glossary-tourism-terms (18.06.2025).
- Ulucan E, Kızılırmak İ. “Konaklama işletmelerinde talep tahmin yöntemleri: yapay sinir ağları ile ilgili bir araştırma”. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15(1), 9–101, 2018.
- OECD. OECD Tourism Trends and Policies 2024. Paris, Fransa, OECD Publishing, 2024. https://doi.org/10.1787/80885d8b-en
- Yalçıner A, Gelen Mert MB. “Estimating the occupancy rate of an accommodation business using artificial neural networks”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 47, 209–218, 2021.
- Çuhadar M, Kayacan C. “Yapay sinir ağları kullanılarak konaklama işletmelerinde doluluk oranı tahmini: Türkiye'deki konaklama işletmeleri üzerine bir deneme”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 16(1), 24–30, 2005.
- Caicedo-Torres W, Payares F. “A machine learning model for occupancy rates and demand forecasting in the hospitality industry”. In: Zorrilla M, Mazo R, Cano Á (Eds.). Advances in Artificial Intelligence – IBERAMIA 2016, 201–211, Cham, İsviçre, Springer, 2016.
- Burger CJS, Dohnal M, Kathrada M, Law R. “A practitioner’s guide to time-series methods for tourism demand forecasting: a case study of Durban, South Africa”. Tourism Management, 22(4), 403–409, 2001.
- Fernandes P, Teixeira J, Ferreira JM, Azevedo SG. “Modelling tourism demand: a comparative study between artificial neural networks and the Box Jenkins methodology”. Romanian Journal of Economic Forecasting, 3, 30–50, 2008.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Makine Öğrenme (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
23 Haziran 2025
Gönderilme Tarihi
19 Mart 2025
Kabul Tarihi
12 Haziran 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1
APA
Yiğittekin, A., Koc, T., & Akın, P. (2025). Turizm Sektöründe Doluluk Oranları Tahminlerinin Makine Öğrenmesi Ve Zaman Serisi Analizleri ile İncelenmesi. Veri Bilimi, 8(1), 89-99. https://izlik.org/JA99PY46RK
AMA
1.Yiğittekin A, Koc T, Akın P. Turizm Sektöründe Doluluk Oranları Tahminlerinin Makine Öğrenmesi Ve Zaman Serisi Analizleri ile İncelenmesi. Veri Bilim Derg. 2025;8(1):89-99. https://izlik.org/JA99PY46RK
Chicago
Yiğittekin, Ayşe, Tuba Koc, ve Pelin Akın. 2025. “Turizm Sektöründe Doluluk Oranları Tahminlerinin Makine Öğrenmesi Ve Zaman Serisi Analizleri ile İncelenmesi”. Veri Bilimi 8 (1): 89-99. https://izlik.org/JA99PY46RK.
EndNote
Yiğittekin A, Koc T, Akın P (01 Haziran 2025) Turizm Sektöründe Doluluk Oranları Tahminlerinin Makine Öğrenmesi Ve Zaman Serisi Analizleri ile İncelenmesi. Veri Bilimi 8 1 89–99.
IEEE
[1]A. Yiğittekin, T. Koc, ve P. Akın, “Turizm Sektöründe Doluluk Oranları Tahminlerinin Makine Öğrenmesi Ve Zaman Serisi Analizleri ile İncelenmesi”, Veri Bilim Derg, c. 8, sy 1, ss. 89–99, Haz. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99PY46RK
ISNAD
Yiğittekin, Ayşe - Koc, Tuba - Akın, Pelin. “Turizm Sektöründe Doluluk Oranları Tahminlerinin Makine Öğrenmesi Ve Zaman Serisi Analizleri ile İncelenmesi”. Veri Bilimi 8/1 (01 Haziran 2025): 89-99. https://izlik.org/JA99PY46RK.
JAMA
1.Yiğittekin A, Koc T, Akın P. Turizm Sektöründe Doluluk Oranları Tahminlerinin Makine Öğrenmesi Ve Zaman Serisi Analizleri ile İncelenmesi. Veri Bilim Derg. 2025;8:89–99.
MLA
Yiğittekin, Ayşe, vd. “Turizm Sektöründe Doluluk Oranları Tahminlerinin Makine Öğrenmesi Ve Zaman Serisi Analizleri ile İncelenmesi”. Veri Bilimi, c. 8, sy 1, Haziran 2025, ss. 89-99, https://izlik.org/JA99PY46RK.
Vancouver
1.Ayşe Yiğittekin, Tuba Koc, Pelin Akın. Turizm Sektöründe Doluluk Oranları Tahminlerinin Makine Öğrenmesi Ve Zaman Serisi Analizleri ile İncelenmesi. Veri Bilim Derg [Internet]. 01 Haziran 2025;8(1):89-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99PY46RK