REKABETÇİ TESİS YER SEÇİMİ PROBLEMLERİNE İLİŞKİN BİR TARAMA ÇALIŞMASI
Öz
Amaç: Bu çalışmanın amacı, son yıllarda Rekabetçi Tesis Yer Seçimi (RTYS) problemlerinin ve problem bileşenlerinin literatürde ele alınış biçimlerine ilişkin bir bilimsel yayın taraması sunmaktadır.
Yöntem: İlk olarak literatürde problemin temel bileşenlerinin ele alınış biçimlerine yer verilmiştir. Daha sonra RTYS problemi için literatürdeki en temel sınıflandırma kriteri olan rekabet tiplerine göre problem türleri incelenmiştir. Son olarak genişletilmiş RTYS problem türlerini ve çok amaçlı RTYS problemlerini ele alan çalışmalara yer verilmiş ve tarama çalışmasının sonuçları sunulmuştur.
Bulgular: Tarama çalışması sonucu RTYS alanında gelecek vadeden çalışma konuları; birden fazla firmanın pazar paylarının enbüyüklenmesi amaçlarının çok-amaçlı olarak ele alındığı RTYS problemleri, müşterilerin tesis seçimlerinin çok amaçlı eniyileme kullanılarak yapıldığı RTYS problemleri, ikiden fazla rakip firma içeren RTYS problemleri olarak belirlenmiştir.
Özgünlük: RTYS, hem tedarik zinciri için en önemli stratejik kararlardan biri olması hem de gerçek hayat problemlerine uygulanabilirliğinin yüksek olması sebebiyle araştırmacıların üzerinde durdukları bir alan olmuştur. Özellikle son yıllarda RTYS problemleri ve varyasyonları üzerinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir. RTYS literatürüne ilişkin son çalışma Ashtiani (2016) tarafından yapılmıştır ve 2015 yılına kadar yapılan çalışmaları içermektedir. Bu çalışmada 2010 – 2020 arasında yapılan bilimsel çalışmaları içeren özgün bir tarama çalışması sunulmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aboolian, R., Berman, O. ve Krass, D. (2007). “Competitive Facility Location and Design Problem”, European Journal of Operational Research, 182, 40-62.
- Ahmadi, Z. ve Ghezavati, V. (2020). “Developing a New Model for A Competitive Facility Location Problem Considering Sustainability Using Markov Chains”, Journal of Cleaner Production, 273, 122971.
- Arbib, C., Pinar, M.Ç. ve Tonelli, M. (2020). “Competitive Location and Pricing on a Line with Metric Transportation Costs”, European Journal of Operational Research, 282(1), 188-200.
- Arrondo, A.G., Fernández, J., Redondo, J.L. ve Ortigosa, P.M. (2012). “An Approach for Solving Competitive Location Problems with Variable Demand Using Multicore Systems”, Optimization Letters, 8(2), 555-567.
- Ashtiani, M. (2016). “Competitive Location: A State-of-Art Review”, International Journal of Industrial Engineering Computations, 1-18.
- Ashtiani, M.G., Makui, A. ve Ramezanian, R. (2013). “A Robust Model for a Leader–Follower Competitive Facility Location Problem in A Discrete Space”, Applied Mathematical Modelling, 37(1-2), 62-71.
- Báñez, J.M., Heredia, M., Pelegrin, B., Pérez-Lantero, P. ve Ventura, I. (2011). “Finding all pure strategy Nash equilibria in a Planar Location Game”, European Journal of Operational Research, 214(1), 91-98.
- Beresnev, V. ve Melnikov, A. (2018). “Exact Method for the Capacitated Competitive Facility Location Problem”, Computers & Operations Research, 95, 73-82.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Derleme
Yazarlar
Büşra Olgun
*
0000-0001-9841-1016
Türkiye
Çağrı Koç
0000-0002-7377-204X
Türkiye
Fulya Altıparmak
0000-0003-1730-4214
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
29 Nisan 2022
Gönderilme Tarihi
10 Şubat 2021
Kabul Tarihi
8 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Sayı: 2