TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ
Öz
Amaç: Bu çalışmada özelleştirme programına alınan Türkiye elektrik dağıtım şirketleri performansının etkinlik ve verimlilik açısından incelenmesi hedeflenmektedir.
Yöntem: Veri zarflama analizi ve Malmquist Toplam Faktör Verimliliği İndeksi kullanılarak etkinlik ve verimlilik analizi yapılmıştır. Etkinlik ölçümünde, ölçeğe göre sabit getiriyi dikkate alan girdi odaklı CCR modeli ve ölçeğe göre değişen getiriyi dikkate alan girdi odaklı BCC modelleri denenmiştir. Malmquist Toplam Faktör Verimliliği İndeksi ile ilgili dönemde toplam faktör verimliliklerindeki değişme ve bu değişimin kaynakları açıklanmıştır.
Bulgular: Verimlilik 2013 yılında en düşük, 2016 yılında ise en yüksek seviyeyedir. En büyük toplam faktör verimliliği artışı 2013-2014, düşüşü ise 2014-2015 döneminde gerçekleşmiştir. Sektörün bir bütün olarak toplam faktör verimliliği artışı yıllık ortalama %10,5’tir. Çalışma sonuçları, karar birimlerinin etkinsiz çalıştığını ve dağıtım şirketlerinin hizmet verdikleri bölgelerdeki refah düzeyi farklılıklarının etkinlik üzerinde belirgin bir etkisi bulunmadığını göstermektedir.
Özgünlük: Çalışmada elektrik dağıtım şirketlerininn hem etkinlik hem de verimlikleri 2012-2018 dönemi için incelemiştir. Enerji sektörünün önemi sebebiyle bu konu araştırılmaya değer görülmüştür. Çalışma bu nedenlerle özgün nitelik taşımaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ahıska, S.Ş. (2003). “Les Applications De L'analyse D'enveloppement De Donnees Imprecises”, Yüksek Lisans Tezi, Galatasaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
- Altan, Ş., Atan, M. ve Tokpınar, S. (2015). “Sektörel Etkinlik Ölçümü: Girdi Çıktı Tablosu ve Veri Zarflama Analizi ile Bir Uygulama”, İşletme Araştırmaları Dergisi, 7(2), 214-234.
- Angelidis, D. ve Lyroudi, K. (2005). “The Magnitude of off Balance Sheet Activities for the Evaluation of Banking Productivity”, International Conference on Finance, September 2-4, Copenhagen, Denmark.
- Asandului, L., Roman, M. ve Fatulescu, P. (2014). “The Efficiency of Healthcare Systems in Europe: A Data Envelopment Analysis Approach”, Procedia Economics and Finance, 10, 261-268.
- Atan, M. (2003). “Türkiye Bankacılık Sektöründe Veri Zarflama Analizi ile Bilançoya Dayalı Mali Etkinlik ve Verimlilik Analizi”, Ekonomik Yaklaşım, 14(48), 71-86.
- Aytemiz, S.K. (2006). “Ticaretin Serbestleşmesi ve Türkiye İmalat Sanayinde Toplam Faktör Verimliliği”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(2), 71-93.
- Bağdadioglu, N., Price, C.M.W. ve Weyman-Jones, T.G. (1996). “Efficiency and Ownership in Electricity Distribution: A Non-Parametric Model of the Turkish Experience”, Energy Economics, 18(1-2), 1-23.
- Bağdadioglu, N., Price, C.W. ve Weyman-Jones, T. (2007). “Measuring Potential Gains from Mergers among Electricity Distribution Companies in Turkey Using A Non-Parametric Model”, The Energy Journal, 28(2), 82-110.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Gürkan Çalmaşur
0000-0002-8515-5719
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
30 Temmuz 2022
Gönderilme Tarihi
9 Temmuz 2021
Kabul Tarihi
14 Kasım 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Sayı: 3