Günümüzde büyük ölçekli otel işletmeleri, başta sektörün
yapısı ve rekabet durumu gibi nedenlerden dolayı maliyet kavramına daha özenli
yaklaşmak durumunda kalmışlardır. Her şey dahil sistem başta olmak üzere
kullanılan pansiyon türleri ve bunun sonucunda oluşan üretim kalitesi anlayışı,
konaklama işletmelerini maliyet azaltılması konusuna duyarlı çalışma yapmak
durumunda bırakmıştır. Bu durumda bir büyük ölçekli otel işletmesinde “maliyet
kontrolü” kavramı ile “maliyet azaltılması” kavramları arasındaki farkın
karıştırılmaması gerekliliği bu aşamada daha da yoğun bir şekilde ortaya
çıkmaktadır. Büyük ölçekli otel işletmelerinde, maliyetleri en düşük düzeyde
sağlayabilmek anlamını taşıyan “maliyetlerin azaltılması” amacına yönelik
yapılan uygulamalar, üretimin her aşamasında yapılabilmektedir. Özellikle satın
alma aşamasında maliyetleri düşürmek için büyük ölçekli otel işletmeleri
tarafından birtakım önlemler alınmaktadır.
Bunlara ek olarak, büyük ölçekli otel işletmelerinin
maliyet azaltma çalışmalarını toplumsal sorumluluk olarak kabul etmeleri de
kaçınılmaz bir gerçektir. Bu gelişmeler ışığında otel işletmelerinin
yöneticilerinin, kaliteden fedakarlık etmeden maliyetin azaltılabilmesi için
çeşitli teknik ve sistemler geliştirme çalışmaları da gerekmektedir.
Bu çalışmada özellikle üretim
miktar ve dengesini bozan faktörlerin neden olduğu maliyetlerin azaltılmasına
yönelik alınan önlemler araştırılmıştır. Bunun yanında maliyetlerin
azaltılmasında kontrol sistemlerinin uygulanabilirliği kavramsal çerçevede
tartışılmıştır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Kasım 2010 |
Gönderilme Tarihi | 24 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Sayı: 4 |
Verimlilik Dergisi Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.