Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE ÇEVRE YÖNETİMİ: ANKARA OTELLERİ ÖRNEĞİ

Yıl 2006, Sayı: 3, 0 - 0, 02.07.2006

Öz

Bu araştırma otellerin
çevre koruma faaliyetlerini, özellikle enerji 
kullanımı ve katı atık yönetimleri ile ilgili bilinçlerini ve
uygulamalarını belirlemek ve değerlendirmek için tasarlanmıştır. Çalışmanın
temel amacı, konaklama işletmelerinde çevre duyarlı faaliyetlere hangi ölçüde
yer verildiğini belirleyerek otel yöneticilerinin ve ilgililerin bu konulara
dikkatini çekmek ve öneriler sunarak çevre bilincinin ve uygulamalarının
gelişmesine katkıda bulunmaktır. Bu amaçla, araştırma için seçilen otellerin
çevre koruma kapsamında yaptıkları ve yapmaları gereken uygulamalar yasa ve
yönetmeliklerle de irdelenerek değerlendirilmiştir.



Araştırma
niteliksel ve niceliksel tanımlayıcı tasarım biçiminde hazırlanmıştır.
Niceliksel veriler Ankara’da faaliyet gösteren üç, dört ve beş yıldızlı
otellerde yapılan anketler yardımıyla toplanmıştır. Araştırmada uygulanan
görüşme ve anket formu; otel işletmelerindeki çevre koruma programı, katı atık
yönetimi, satın alma faaliyetleri, enerji kullanımı ve tasarrufu ile ilgili
soruları kapsayan beş bölümden oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda, otellerin
çevre ve enerji tasarrufuna yönelik çevre koruma bazında yapılabilecek
faaliyetleri destekler nitelikte belirli oranlarda bilinç ve uygulamalara sahip
olduğu, ancak bilincin uygulamaya yeterince yansıtılamadığı, dolayısıyla bu
bağlamda zorluklar yaşandığı ve teşvik unsurlarının belirlenmesi ve
uygulanmasına gereksinim olduğu tespit edilmiştir. Bu tespite bağlı olarak,
otel yönetimi, müşteriler, yerel yönetimler, kamu kuruluşları ve sivil toplum
örgütlerini de içine alan bir ilişki sisteminin geliştirilmesi; çevre
politikalarının, müşterilerin ve personelin eğitiminin yeniden gözden
geçirilmesi;  atık ve israfın önlenmesi
ve azaltılmasını gerektiren bütüncül bir çevre yönetimi anlayışının uygulanması
gerekliliği ortaya konmuştur.   

Kaynakça

  • 1. Akış, Roney, S. (2001) Sürdürülebilir Turizm: Bir Alan Araştırmasının Sonuçları, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, Yıl: 12, Bahar 2001. s. 17-25.
  • 2. Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği (2004) 30.07.2004 Tarih ve 25538 Sayılı Resmi Gazete.
  • 3. Blank, D. (1999) Seeing Green Energy Conservation, Hotel & Motel Management, Nov. 214 Issue 19, p. 68.
  • 4. Bohdanowicz, P. (2005) Eorupean Hoteliers’ Environmental Attitudes: Greening the Business. Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, May 2005, vol. 46, iss. 2, p. 188.
  • 5. Bowe, R. (2005) Going Green: Red Stripe, Yellow Curry and Green Hotels, The Environmental Magazine . Norwlk: Jan/Feb 2005. Vol.16, Iss. 1, p.52.
  • 6. Bruns, R. (2000) Don`t Throw in the Towel, Lodging, Oct. 2000, Vol. 26 Issue 2, p. 88.
  • 7. Cummings, L. E. (1997) Waste Minimisation Supporting Urban Tourism Sustainability: A Mega-Resort Case Study, Journal of Sustainable Tourism, Vol. 5 Issue 2, p. 93.
  • 8. Çevre Kanunu (1983) 2872 Sayılı, 11.8.1983 Tarih ve 18132 Sayılı Resmi Gazete.
  • 9. Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği (ÇED) (2003) 16.12.2003 Tarih ve 25318 Sayılı Resmi Gazete.
  • 10. Daş, C. Korkmaz, M ve Diğerleri (1997) Antalya-Belek Yöresinde Ekolojik Peyzaj Planlama Model Çalışması, Turizm ve Çevre Oleyis Vakfı Yayınları, Ankara.
  • 11. Dodd ve Diğerleri (2001) Environmental Tacticts Used By Hotel Companies in Mexico, International Journal of Hospitality & Tourism Administration, Vol. 1 Issue ¾, p. 111
  • 12. Enz, C. and Siguaw, j. (1999) Best Hotel Environment Practices, . Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, Oct. 1999, Vol. 40 Issue 5, p. 72.
  • 13. Erdoğan, N. (1998) Çevre Koruma ve Sürdürülebilir Kırsal Rekreasyonel Kullanım Bağlamında Atıklardan Kaynaklanan Çevresel Bozulmalar ve Çözüm Önerileri Üzerine Bir Araştırma, (Basılmamış doktora tezi), Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Trabzon.
  • 14. Erdoğan, N. (2003) Çevre ve Ekoturizm, Erk Yayınevi, Ankara.
  • 15. http://www.ih-ra.com/
  • 16. http://www.ih-ra.com/newsroom/
  • 17. International Hotel & Restaurant Assocation (IH&RA), 2004, IH&RA 2004 Environmental Award, Innovationn in Environmantal Best Practice, IH&RA Newsroom.
  • 18. Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, 02/11/1994 Tarih ve 22099 Sayılı Resmi Gazete.
  • 19. Kirk, D. (1998) Attitudes to Environment Management Held By a Group of Hotels Managers in Edinburg, International Journal of Hospitality Management, Mar 1998, Vol.17 Issue 1 p. 33.
  • 20. Kullanılmış Pil ve Akümülatörlerin Kontrolüne İlişkin Yönetmelik, 31.08.2004 Tarih ve 25596 Sayılı Resmi Gazete.
  • 21. Middleton, V. T.C. and Hawkins R. (1998) Sustainable Tourism, İn The ‘R Word’guide To Corporate Action On Sustainability, Oxford, p.142.
  • 22. Nemli, E. (2001) Çevreye Duyarlı Yönetim Anlayışı, İ.Ü.Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, NO: 23-24.
  • 23. Özgen, I. (2003) Otel İşletmelerinde Atık Yönetimi, UKAK 2003, 2. Ulusal Katı Atık Kongresi, 7-9 Mayıs 2003, İzmir, s. 66-69.
  • 24. Öztürk M. Oteller, Motellerde Verimli Su, Aydınlatma ve Isıtma Enerjisi Kullanımı, http://www.cevreorman.gov.tr/belgeler/otel.pdf.
  • 25. People and Planet (2001) Tourism and Conservation, (http://www.peopleandplanet.net/doc.php?id=1117).
  • 26. T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı (2005) (http://www.atikyönetimi.cevreorman.gov.tr/lisans/lisans/ekyakit.doc).
  • 27. T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı 2005. (http://www.cevreorman.gov.tr/atik_01.htm (Çevre ve Orman Bakanlığı, Katı Atıklar, 01.06.2005).
  • 28. T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı 2005. http://www.cevreorman.gov.tr/atik_01.htm
  • 29. T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanlığı AB ile İlişkiler Şube Müdürlüğünce Yapılan Gayri Resmi Çeviri İlerleme Raporu, (2005) 22: Çevre, (http://www.cevreorman.gov.tr).
  • 30. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2005, (Http://www.kulturturizm.gov.tr).
  • 31. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tesislerde Çevreye Duyarlılık Kampanyası Broşürü (93-94).
  • 32. T.C. Türk Standartları Enstitüsü (TSE), TS EN ISO 14001, Çevre Yönetim Sistemleri-Özellikler Ve Kullanım Kılavuzu, Ankara: Nisan 1997.
  • 33. T.C. Türk Standartları Enstitüsü (TSE), TS-ISO 14004/Mart 1997 Çevre Yönetimi- Çevre Yönetim Sistemleri- Prensipler, Sistemler ve Destekleyici Teknikler İçin Genel Kılavuz, Ankara.
  • 34. Toprak Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği, 24609 Sayılı Resmi Gazete.
  • 35. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, 2005 (http://www.tse.org.tr/Turkish/KaliteYonetimi/14000bilgi.asp).
  • 36. UNEP International Hotel & Restaurant Association, 1997, Environmantal Good Practice in Hotels, Case Studies From the Intercontinental Hotel&Restaurant Association Environmental Award.
  • 37. Watkins, E. 1994. Do Guest Want Green Hotels? A New Virginia Tech Survey Shows That Hotel Guest Are Ambivalent Toward Environmantally Sound Lodging, Lodging Hospitality, Apr 1994, Vol. 50 Issue 4, p. 70.
Toplam 37 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nazmiye Erdoğan Bu kişi benim

Emin Barış Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 2 Temmuz 2006
Gönderilme Tarihi 28 Temmuz 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Erdoğan, N., & Barış, E. (2006). KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE ÇEVRE YÖNETİMİ: ANKARA OTELLERİ ÖRNEĞİ. Verimlilik Dergisi(3).

                                                                                                          23139       23140           29293

22408  Verimlilik Dergisi Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.