Bu araştırma otellerin
çevre koruma faaliyetlerini, özellikle enerji
kullanımı ve katı atık yönetimleri ile ilgili bilinçlerini ve
uygulamalarını belirlemek ve değerlendirmek için tasarlanmıştır. Çalışmanın
temel amacı, konaklama işletmelerinde çevre duyarlı faaliyetlere hangi ölçüde
yer verildiğini belirleyerek otel yöneticilerinin ve ilgililerin bu konulara
dikkatini çekmek ve öneriler sunarak çevre bilincinin ve uygulamalarının
gelişmesine katkıda bulunmaktır. Bu amaçla, araştırma için seçilen otellerin
çevre koruma kapsamında yaptıkları ve yapmaları gereken uygulamalar yasa ve
yönetmeliklerle de irdelenerek değerlendirilmiştir.
Araştırma
niteliksel ve niceliksel tanımlayıcı tasarım biçiminde hazırlanmıştır.
Niceliksel veriler Ankara’da faaliyet gösteren üç, dört ve beş yıldızlı
otellerde yapılan anketler yardımıyla toplanmıştır. Araştırmada uygulanan
görüşme ve anket formu; otel işletmelerindeki çevre koruma programı, katı atık
yönetimi, satın alma faaliyetleri, enerji kullanımı ve tasarrufu ile ilgili
soruları kapsayan beş bölümden oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda, otellerin
çevre ve enerji tasarrufuna yönelik çevre koruma bazında yapılabilecek
faaliyetleri destekler nitelikte belirli oranlarda bilinç ve uygulamalara sahip
olduğu, ancak bilincin uygulamaya yeterince yansıtılamadığı, dolayısıyla bu
bağlamda zorluklar yaşandığı ve teşvik unsurlarının belirlenmesi ve
uygulanmasına gereksinim olduğu tespit edilmiştir. Bu tespite bağlı olarak,
otel yönetimi, müşteriler, yerel yönetimler, kamu kuruluşları ve sivil toplum
örgütlerini de içine alan bir ilişki sisteminin geliştirilmesi; çevre
politikalarının, müşterilerin ve personelin eğitiminin yeniden gözden
geçirilmesi; atık ve israfın önlenmesi
ve azaltılmasını gerektiren bütüncül bir çevre yönetimi anlayışının uygulanması
gerekliliği ortaya konmuştur.
Otel Çevre Yönetimi Katı Atık Yönetimi Enerji Tasarrufu Ankara
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Temmuz 2006 |
Gönderilme Tarihi | 28 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Sayı: 3 |
Verimlilik Dergisi Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.