İşletmelerin
finansal performansının doğru bir biçimde değerlendirilebilmesi yoğun bir
rekabetin yaşandığı gıda endüstrisinde büyük önem taşımaktadır. Finansal
oranlar, işletmelerde performansın değerlendirilmesi amacıyla uzun yıllardır
kullanılmaktadır. İşletmelerin finansal
performans ölçümleri genellikle Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV ) yöntemleri ile
yapılmaktadır. Bu yöntemler birbirinden farklı alternatif karar birimlerinden
kriterlere ve ağırlıklara göre en iyi sonucu bulmayı amaçlamaktadır. Bu
çalışmada, ülkelerin ekonomilerinde önemli yer tutan gıda sektörünün, finansal
performansları açısından 2011-2015 yıllarına ait verileri ile performans
analizleri yapılmıştır. Çalışmanın uygulaması, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda
(İMKB) kayıtlı gıda sektöründe bulunan ve de İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO)
2014 yılında en büyük 1000 sanayi kuruluşu içine giren 12 işletmenin 10 tane
kriter ile finansal performansları karşılaştırılmıştır. Analizi yürütmek için
10 tane kriter kullanılmıştır bu kriterler; likidite oran, faaliyet oranı ve kârlılık
oranlarıdır. Çalışmada kriter ağırlıkları Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) ile
bulunmuştur. TOPSIS ve VIKOR ile bu alternatif karşılaştırılmıştır.
Finansal Performans Değerlendirme Çok Kriterli Karar Verme AHP TOPSIS VIKOR
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 6 Şubat 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 3 |
Verimlilik Dergisi Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.