In the food sector, unexpected deviations in individual food prices are closely monitored by national economies due to their possible negative effects on inflation. In Türkiye, in recent years, within the individual food prices, especially beef prices have been at the center of discussions in terms of producers, consumers and economic management. On the one hand, the public authority has tried to balance the meat supply in the market through meat imports, on the other hand, it has used this increase in supply as a means of suppressing meat prices and this situation has caused price pressure on the Consumer price index (CPI) item basket. Within the scope of the research, the decline in beef meat prices following meat imports and the level of pressure caused by this situation on the inflation basket are analyzed. Accordingly, price pressures of 5.77%, 3.90%, 6.05%, 4.28%, 4.59%, 4.81%,6.04 %, 4.87%, 3.28%, 5.45%, 4.92%, 2.45% and 2.70% were determined between 2010-2022, respectively. As a result, inflation was realized at low levels of 0.39%, 0.42%, 0.40%, 0.33%, 0.39%, 0.44%, 0.55%, 61%, 0.69%, 0.68%, 0.75%, 0.91%, 1.78%, between 2010 and 2022. In other words, the WPI, which should have been 66.2% in 2022, was suppressed by 2.92% through meat imports and inflation decreased by 1.78% to 64.42%. The focus of this research is the relationship between meat imports and inflation. The research will provide insights into the policies and structural reforms that should be implemented in the livestock sector in the future.
Meat imports Consumer price index (CPI) Inflation price pressure Beef.
Gıda sektöründe tekil ürünlerin fiyatlarında ortaya çıkan beklenmedik sapmalar, ulusal ekonomiler tarafından yakından izlenmektedir. Söz konusu tekil ürünlerdeki fiyat artışları, gıda fiyatlarını ve beraberinde genel enflasyon seviyesi üzerinde olumsuz etkiye neden olmaktadır.Türkiye’de son yıllarda münferit gıda fiyatları içerisinde özellikle sığır eti fiyatları; üretici, tüketici ve ekonomi yönetimi yönünden tartışmaların odağında olmuştur. Kamu otoritesi, bir taraftan et ithalatı ile piyasada et arzını dengelemeye çalışırken, diğer taraftan bu arz artışını et fiyatlarını baskılama aracı olarak kullanmış ve bu durum Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) madde sepeti üzerinde fiyat baskısına neden olmuştur. Araştırma kapsamında, et ithalatı sonrasında tekil olarak sığır eti eti fiyatlarında ortaya çıkan düşüş ve bu durumun enflasyon sepetinde neden olduğu baskı seviyesi incelenmiştir. Buna göre, 2010-2022 yılları arasında sırasıyla %5.77, %3.90, %6.05, %4.28, %4.59, %4.81, %6.04, %4.87, %3.28, %5.45, %4.92, %2.45 ve %2.70 seviyesinde fiyat baskısı tespit edilmiştir. Bunun sonucunda enflasyon 2010-2022 yılları arasında %0.39, %0.42, %0.40, %0.33, %0.39, %0.44, %0.55, %61, %0.69, %0.68, %0.75, %0.91, %1.78, seviyesinde düşük seviyede gerçekleşmiştir. Diğer deyişle, 2022 yılında %66.20 seviyesinde olması gereken TÜFE, et ithalatı aracılığıyla %2.70 düzeyinde baskılanmış ve enflasyon %1.78 oranında azalarak %64.42 düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu araştırmanın odak noktası, et ithalatı ve enflasyon ilişkisidir. Araştırma gelecekte hayvancılık sektöründe uygulanacak politikalara ve yapısal reformlara ışık tutacaktır.
Et ithalatı Tüketici fiyat endeksi (Tüfe) Enflasyon fiyat baskısı Sığır eti.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 12 Haziran 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 13 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 7 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Veteriner Hekimler Derneği Dergisi açık erişimli bir dergi olup, derginin yayın modeli Budapeşte Erişim Girişimi (BOAI) bildirisine dayanmaktadır. Yayınlanan tüm içerik, çevrimiçi ve ücretsiz olarak sunulan Creative Commons CC BY-NC 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır. Yazarlar, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi'nde yayınlanan eserlerinin telif haklarını saklı tutarlar.
Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society