In this study a total of 90 chicken meat that including 30 leg, 30 breast and 30 wing prepacked meat samples purchased from different supermarkets in Ankara were analysed for the presence of motile Aeromonas species. Isolation and identification of motile Aeromonas spp. prepacked chicken meat samples were held using method according to “Compendium of Microbiological Methods for the Analysis of Food and Agricultural Products”. It was determined that 78 samples (86,6 %) of total 90 chicken meat contaminated with motile Aeromonas spp. It was found that, 24 (80,0 %) of 30 leg samples, 28 (93,3 %) of 30 breast samples and 26 (86,6 %) of 30 wing samples were positive for motile Aeromonas spp. In this study, it was obtained 391 motile Aeromonas isolate and identified as Aeromonas hydrophila at 71,8 %, Aeromonas sobria at 18,1 % and Aeromonas caviae at 9,9 %. At the end of this study, it was determined that the high part of prepacked chicken meat as investigated were contaminated with motile Aeromonas spp. As a result, it was suggested that necessary precautions must be taken durin selling and at homes to prevent potential risk for public health that caused by motile Aeromonas spp
Bu çalışmada Ankara’nın değişik semtlerindeki marketlerden alınan paketlenmiş 30 tavuk but, 30 tavuk göğüs ve 30 tavuk kanat örneğinden oluşan toplam 90 tavuk eti örneği, hareketli Aeromonas spp. varlığı yönünden incelenmiştir. Paketlenmiş tavuk eti örneklerinde hareketli Aeromonas türlerinin izolasyon ve identifikasyonu Compendium of Microbiological Methods for the Analysis of Food and Agricultural Products’a göre yapılmıştır. Çalışma kapsamında incelenen, toplam 90 tavuk eti örneğinin 78’inin (%86,6) hareketli Aeromonas türleri ile kontamine olduğu saptanmıştır. Hareketli Aeromonas türleri 30 tavuk but eti örneğinin 24’ünden (%80,0), 30 tavuk göğüs eti örneğinin 28’ inden (%93,3) ve 30 tavuk kanat eti örneğinin 26’ sından (%86,6) izole edilmiştir. Bu çalışmada tavuk göğüs, kanat ve but örneklerinden toplam 391 izolat elde edilmiş olup, bu izolatların %71,8’ i Aeromonas hydrophila, %18,1’ i Aeromonas sobria ve %9,9’ u Aeromonas caviae olarak identifiye edilmiştir. Bu çalışma kapsamında incelenen paketlenmiş tavuk etlerinin büyük bölümünün hareketli Aeromonas türleriyle kontamine olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak hareketli Aeromonas türlerinin buzdolabı sıcaklığında da üreme yeteneğine sahip olmasından dolayı satış yerlerinde ve evlerde saklama koşullarına ve uygun pişirme sıcaklıkları uygulanmasına dikkat edilmelidir
Diğer ID | JA56YK35BP |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2013 |
Gönderilme Tarihi | 1 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 84 Sayı: 2 |
Veteriner Hekimler Derneği Dergisi açık erişimli bir dergi olup, derginin yayın modeli Budapeşte Erişim Girişimi (BOAI) bildirisine dayanmaktadır. Yayınlanan tüm içerik, çevrimiçi ve ücretsiz olarak sunulan Creative Commons CC BY-NC 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır. Yazarlar, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi'nde yayınlanan eserlerinin telif haklarını saklı tutarlar.
Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society