BibTex RIS Kaynak Göster

Ankara ilinde tüketilen ticari ve ev yapımı kefirlerin mikrobiyal popülasyonlarının kıyaslanması

Yıl 2017, Cilt: 88 Sayı: 1, 52 - 58, 01.01.2017

Öz

Kefir tanelerinde bulunan laktik asit bakterilerinin, asetik asit bakterilerinin ve mayaların kompleks simbiyotik metabolic aktiviteleri sonucu oluşan fermente bir süt ürünü olan kefir, Kafkaslar’da asırlar öncesinde keşfedilmiş olmasına rağmen, sağlığa olan katkılarından ötürü günümüzde de hala pek çok ulus tarafından tüketilmektedir. Kefirin kendine özgü asidik ve hafif alkolik lezzeti bakteri ve mayalardan ileri gelen bir takım reaksiyonlardan şekillenmektedir. Bu popülasyonun kompozisyonu kefirin kaynağına ya da geldiği ülke kökenine göre değişmektedir. Ayrıca kefir tanelerinin süte oranı, oranları, kefir tanelerinin yetiştirilme metodu, inkübasyon periyodu ve sıcaklığı, kefir tanelerinin küçültülmesi esnasında hijyen kurallarına uyulup uyulmadığı, tanelerin yıkanması, soğuk muhafaza gibi pek çok etken de mikrobiyal popülasyonu etkileyebilmektedir. Bu çalışmada, Ankara’da tüketilen ticari ve ev yapımı kefirlerin mikrobiyal popülasyonlarını kıyaslamak amaçlanmıştır. Örnekler laktik asit bakterileri, laktokok, maya, enterokok, Enterobacteriaceae ve koliform bakteriler bakımından analiz edilmiştir. Laktik asit bakterileri ve mayalara oranla, ticari kefirlerin ev yapımı kefirlere göre daha fazla laktokok içerdiği tespit edilmiştir. Ayrıca ticari kefir örneklerinden birinde enterokok, bir ev yapımı kefir örneğinde ise koliform bakteri varlığı belirlenmiştir

Comparison of microbial population of household and commercial kefirs in Ankara, Turkey

Yıl 2017, Cilt: 88 Sayı: 1, 52 - 58, 01.01.2017

Öz

Kefir is a fermented milk product produced by a complex symbiotic metabolic activity of lactic acid bacteria, acetic acid bacteria and yeast species in kefir grains. Although it was discovered by Caucasian people centuries ago, kefir is still manufactured and consumed by many nations because of its health benefits. Kefir has an acidic and mildly alcoholic, unique flavor due to the multiple actions of bacteria and yeasts. The population composition differs primarily from their source or country of origin. It’s also affected from the ratio of kefir grains to milk, the ratio of species to each other, method of cultivation of the grains, incubation time and temperature, sanitation during separation of kefir grains, washing of grains, cold storage and the properties of substrates. The aim of this study was to compare the microbial population of household and commercial kefirs in Ankara, Turkey. The samples were analyzed for lactic acid bacteria, lactoccocci, yeast, enterococci, Enterobacteriaceae and coliform bacteria. Commercial kefir samples contained higher amounts of lactococci than lactic acid bacteria and yeast compared to household kefir samples. Besides, in one of the commercial kefir sample enterococci counts were observed and one of the household kefir samples contained coliform bacteria

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA93YF66AF
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Bahar Onaran Bu kişi benim

Gizem Çufaoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2017
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 88 Sayı: 1

Kaynak Göster

Vancouver Onaran B, Çufaoğlu G. Ankara ilinde tüketilen ticari ve ev yapımı kefirlerin mikrobiyal popülasyonlarının kıyaslanması. Vet Hekim Der Derg. 2017;88(1):52-8.

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi açık erişimli bir dergi olup, derginin yayın modeli Budapeşte Erişim Girişimi (BOAI) bildirisine dayanmaktadır. Yayınlanan tüm içerik, çevrimiçi ve ücretsiz olarak sunulan Creative Commons CC BY-NC 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır. Yazarlar, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi'nde yayınlanan eserlerinin telif haklarını saklı tutarlar.


Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society