Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The impact of Türkiye's meat imports on inflation

Yıl 2024, Cilt: 95 Sayı: 2, 104 - 114, 15.06.2024
https://doi.org/10.33188/vetheder.1419157

Öz

In the food sector, unexpected deviations in individual food prices are closely monitored by national economies due to their possible negative effects on inflation. In Türkiye, in recent years, within the individual food prices, especially beef prices have been at the center of discussions in terms of producers, consumers and economic management. On the one hand, the public authority has tried to balance the meat supply in the market through meat imports, on the other hand, it has used this increase in supply as a means of suppressing meat prices and this situation has caused price pressure on the Consumer price index (CPI) item basket. Within the scope of the research, the decline in beef meat prices following meat imports and the level of pressure caused by this situation on the inflation basket are analyzed. Accordingly, price pressures of 5.77%, 3.90%, 6.05%, 4.28%, 4.59%, 4.81%,6.04 %, 4.87%, 3.28%, 5.45%, 4.92%, 2.45% and 2.70% were determined between 2010-2022, respectively. As a result, inflation was realized at low levels of 0.39%, 0.42%, 0.40%, 0.33%, 0.39%, 0.44%, 0.55%, 61%, 0.69%, 0.68%, 0.75%, 0.91%, 1.78%, between 2010 and 2022. In other words, the WPI, which should have been 66.2% in 2022, was suppressed by 2.92% through meat imports and inflation decreased by 1.78% to 64.42%. The focus of this research is the relationship between meat imports and inflation. The research will provide insights into the policies and structural reforms that should be implemented in the livestock sector in the future.

Kaynakça

  • Boudt K, Luu HA. Estimation and decomposition of food price inflation risk. Statistical Methods & Applications; 2022; 31(2): 295-319.
  • Moncarz P, Barone S, Descalzi, R. Shocks to the international prices of agricultural commodities and the effects on welfare and poverty. A simulation of the ex-ante long-run effects for Uruguay. International economics; 2018; 156(1): 136-155.
  • Tule MK, Salisu AA, Chiemeke CC. Can agricultural commodity prices predict Nigeria's inflation?. Journal of Commodity Markets; 2019; 16 (100087):1-16.
  • Sen GA, Bhattacharya R. Food Inflation in India: Causes and Consequences. 2015 (No. 2015-151). Working Paper.İndia.
  • Chand, R. Understanding the nature and causes of food inflation. Economic and Political Weekly; 2010; 45(9):10-13.
  • Demirağ, İ. Türkiye'de gıda fiyatları endeksinin tarım ürünleri üretici fiyat endeksi ve döviz kuru arasındaki ilişkinin analizi: ARDL model. İskenderun Teknik Üniversitesi Enstitüsü. (Master Thesis) 2023.
  • TÜİK TÜFE verileri. Erişim adresi: [https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Tuketici-Fiyat-Endeksi-Ocak-2023-49655] Erişim tarihi:15.01.2023.
  • Akın CA, Arıkan MS, Çevrimli MB. Effect of import decisions in Turkey on the red meat sector. Veterinary Journal of Mehmet Akif Ersoy University; 2020; 5(2): 83-89.
  • Aydın E, Can MF, Aral Y, Cevger Y, Sakarya E. Türkiye’de canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı kararlarının sığır besicileri üzerine etkileri. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi;2010; 81(2):51-57.
  • Aydın E, Aral Y, Can MF, Cevger Y, Sakarya E, İşbilir S. Türkiye’de son 25 yılda kırmızı et fiyatlarındaki değişimler ve ithalat kararlarının etkilerinin analizi. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi; 2011; 82(1), 3-13.
  • Çiçek H, Doğan İ. Türkiye’de canlı sığır ve sığır eti ithalatındaki gelişmeler ve üretici fiyatlarının trend modelleri ile incelenmesi. Kocatepe Veterinary Journal;2018; 11(1): 1-10.
  • Şentürk, B. Türkiye’nin sığır eti üretimine sığır ve sığır eti ithalatının etkileri. Iksad Journal; 2020; 6(21): 49-58.
  • Aktaş, G. Canlı hayvan ve karkas ithalatının kırmızı et fiyatlarına etkisi: Türkiye’de ithalatın regülasyonu. Gümrük ve Ticaret Dergisi;2020; 7(21): 12-29.
  • Johansen I, Nygaard R. Dealing with bias in the Norwegian superlative price index of food and non-alcoholic beverages. In twelfth meeting of the Ottawa Group Conference; 2011 May 4-6; Wellington, New Zealand.
  • TÜİK TÜFE hesaplama kuralları Erişim adresi: [https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=enflasyon-ve-fiyat-106&dil=1] Erişim tarihi:15.01.2023.
  • Ekinci, S. Türkiye’de bazı gıda maddelerinin talep analizi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Master’s thesis) 1966.
  • Hatırlı SA, Öztürk E, Aktaş AR. Kırmızı, tavuk ve beyaz et talebinin tam talep sistemi yaklaşımıyla analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi; 2008; 1(6):211-222.
  • Akbay C, Bilgiç, A, Miran, B. Türkiye'de önemli gida ürünlerinin talep esneklikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi; 2008; 14(1 ve 2):55-65.
  • Aktaş AR, Hatırlı, SA. Kentsel alanda et talep analizi: Bati Akdeniz bölgesi örneği. Journal of Yasar University; 2010; 1(1): 3294-3319.
  • Demir, Y. Aydın'da hane halklarının gıda tüketim talebi ekonometrik analizi. Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü (Master's thesis) 2011.
  • Kadanalı E, İkikat TE, Miran B, Dağdemir, V. Tüketicilerin Dana Eti Tüketim Davranışları ve Organik Dana Eti için Ödeme İsteği: Erzurum İli Örneği. Türkiye IV. Organic Agriculture Symposium, 2010 28 June - 01 July; Erzurum, Türkiye.
  • TÜİK Et üretim verileri metadoloji değişikliği. Erişim adresi: [https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Kirmizi-Et-Uretim-Istatistikleri-Subat-2011-8479] Erişim tarihi:15.01.2023.
  • Workman JP, King SL, Hooper JF. Price elasticity of demand for beef and range improvement decisions. Rangeland Ecology & Management/Journal of Range Management Archives;1972; 25(5):338-341.
  • Resmi gazate. 30224 Sayılı Mevzuat. Erişim adresi: [https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/10/20171028.htm] Erişim tarihi:15.01.2023.
  • Keskin, G. Türkiye’de hayvancılığın sürdürülebilirliğine ilişkin makro verilerin analizi. Hayvan bilimi ve ürünleri dergisi; 2022; 5(2): 81-94.
  • Xie H, Wang B. An empirical analysis of the impact of agricultural product price fluctuations on China’s grain yield. MDPI Sustainability; 2017; 9(6):906.
  • Zhou, Z. An empirical analysis of the relationship between grain price fluctuation and price level in China. Journal of Hunan University of Economics and Finance; 2018; 34(5):23-31.
  • Capehart T, Richardson J. Food price inflation: causes and impacts. Congressional Research Service, Library of Congress; 2008 April 10; Washington, USA.
  • Xiang, LI. The impact of meat prices on inflation in China between 2000-2018. Wenzhou-Kean University Intellectual Research Environment (PhD Thesis) 2020.
  • Zhang H, Wang J, Martin W. Factors affecting households' meat purchase and future meat consumption changes in China: a demand system approach. Journal of Ethnic Foods; 2018; 5(1): 24-32.
  • Göğ M, Demir Ayvazoğlu. Ardahan ilinde hayvancılık destekleri-Ardahan Değerlemeleri. 1. Baskı. ISBN: 978-625-398-095-5.Ankara: Nobel Yayınları; 2022.

Türkiye’nin et ithalatının enflasyon üzerine etkisi

Yıl 2024, Cilt: 95 Sayı: 2, 104 - 114, 15.06.2024
https://doi.org/10.33188/vetheder.1419157

Öz

Gıda sektöründe tekil ürünlerin fiyatlarında ortaya çıkan beklenmedik sapmalar, ulusal ekonomiler tarafından yakından izlenmektedir. Söz konusu tekil ürünlerdeki fiyat artışları, gıda fiyatlarını ve beraberinde genel enflasyon seviyesi üzerinde olumsuz etkiye neden olmaktadır.Türkiye’de son yıllarda münferit gıda fiyatları içerisinde özellikle sığır eti fiyatları; üretici, tüketici ve ekonomi yönetimi yönünden tartışmaların odağında olmuştur. Kamu otoritesi, bir taraftan et ithalatı ile piyasada et arzını dengelemeye çalışırken, diğer taraftan bu arz artışını et fiyatlarını baskılama aracı olarak kullanmış ve bu durum Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) madde sepeti üzerinde fiyat baskısına neden olmuştur. Araştırma kapsamında, et ithalatı sonrasında tekil olarak sığır eti eti fiyatlarında ortaya çıkan düşüş ve bu durumun enflasyon sepetinde neden olduğu baskı seviyesi incelenmiştir. Buna göre, 2010-2022 yılları arasında sırasıyla %5.77, %3.90, %6.05, %4.28, %4.59, %4.81, %6.04, %4.87, %3.28, %5.45, %4.92, %2.45 ve %2.70 seviyesinde fiyat baskısı tespit edilmiştir. Bunun sonucunda enflasyon 2010-2022 yılları arasında %0.39, %0.42, %0.40, %0.33, %0.39, %0.44, %0.55, %61, %0.69, %0.68, %0.75, %0.91, %1.78, seviyesinde düşük seviyede gerçekleşmiştir. Diğer deyişle, 2022 yılında %66.20 seviyesinde olması gereken TÜFE, et ithalatı aracılığıyla %2.70 düzeyinde baskılanmış ve enflasyon %1.78 oranında azalarak %64.42 düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu araştırmanın odak noktası, et ithalatı ve enflasyon ilişkisidir. Araştırma gelecekte hayvancılık sektöründe uygulanacak politikalara ve yapısal reformlara ışık tutacaktır.

Kaynakça

  • Boudt K, Luu HA. Estimation and decomposition of food price inflation risk. Statistical Methods & Applications; 2022; 31(2): 295-319.
  • Moncarz P, Barone S, Descalzi, R. Shocks to the international prices of agricultural commodities and the effects on welfare and poverty. A simulation of the ex-ante long-run effects for Uruguay. International economics; 2018; 156(1): 136-155.
  • Tule MK, Salisu AA, Chiemeke CC. Can agricultural commodity prices predict Nigeria's inflation?. Journal of Commodity Markets; 2019; 16 (100087):1-16.
  • Sen GA, Bhattacharya R. Food Inflation in India: Causes and Consequences. 2015 (No. 2015-151). Working Paper.İndia.
  • Chand, R. Understanding the nature and causes of food inflation. Economic and Political Weekly; 2010; 45(9):10-13.
  • Demirağ, İ. Türkiye'de gıda fiyatları endeksinin tarım ürünleri üretici fiyat endeksi ve döviz kuru arasındaki ilişkinin analizi: ARDL model. İskenderun Teknik Üniversitesi Enstitüsü. (Master Thesis) 2023.
  • TÜİK TÜFE verileri. Erişim adresi: [https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Tuketici-Fiyat-Endeksi-Ocak-2023-49655] Erişim tarihi:15.01.2023.
  • Akın CA, Arıkan MS, Çevrimli MB. Effect of import decisions in Turkey on the red meat sector. Veterinary Journal of Mehmet Akif Ersoy University; 2020; 5(2): 83-89.
  • Aydın E, Can MF, Aral Y, Cevger Y, Sakarya E. Türkiye’de canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı kararlarının sığır besicileri üzerine etkileri. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi;2010; 81(2):51-57.
  • Aydın E, Aral Y, Can MF, Cevger Y, Sakarya E, İşbilir S. Türkiye’de son 25 yılda kırmızı et fiyatlarındaki değişimler ve ithalat kararlarının etkilerinin analizi. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi; 2011; 82(1), 3-13.
  • Çiçek H, Doğan İ. Türkiye’de canlı sığır ve sığır eti ithalatındaki gelişmeler ve üretici fiyatlarının trend modelleri ile incelenmesi. Kocatepe Veterinary Journal;2018; 11(1): 1-10.
  • Şentürk, B. Türkiye’nin sığır eti üretimine sığır ve sığır eti ithalatının etkileri. Iksad Journal; 2020; 6(21): 49-58.
  • Aktaş, G. Canlı hayvan ve karkas ithalatının kırmızı et fiyatlarına etkisi: Türkiye’de ithalatın regülasyonu. Gümrük ve Ticaret Dergisi;2020; 7(21): 12-29.
  • Johansen I, Nygaard R. Dealing with bias in the Norwegian superlative price index of food and non-alcoholic beverages. In twelfth meeting of the Ottawa Group Conference; 2011 May 4-6; Wellington, New Zealand.
  • TÜİK TÜFE hesaplama kuralları Erişim adresi: [https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=enflasyon-ve-fiyat-106&dil=1] Erişim tarihi:15.01.2023.
  • Ekinci, S. Türkiye’de bazı gıda maddelerinin talep analizi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Master’s thesis) 1966.
  • Hatırlı SA, Öztürk E, Aktaş AR. Kırmızı, tavuk ve beyaz et talebinin tam talep sistemi yaklaşımıyla analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi; 2008; 1(6):211-222.
  • Akbay C, Bilgiç, A, Miran, B. Türkiye'de önemli gida ürünlerinin talep esneklikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi; 2008; 14(1 ve 2):55-65.
  • Aktaş AR, Hatırlı, SA. Kentsel alanda et talep analizi: Bati Akdeniz bölgesi örneği. Journal of Yasar University; 2010; 1(1): 3294-3319.
  • Demir, Y. Aydın'da hane halklarının gıda tüketim talebi ekonometrik analizi. Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü (Master's thesis) 2011.
  • Kadanalı E, İkikat TE, Miran B, Dağdemir, V. Tüketicilerin Dana Eti Tüketim Davranışları ve Organik Dana Eti için Ödeme İsteği: Erzurum İli Örneği. Türkiye IV. Organic Agriculture Symposium, 2010 28 June - 01 July; Erzurum, Türkiye.
  • TÜİK Et üretim verileri metadoloji değişikliği. Erişim adresi: [https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Kirmizi-Et-Uretim-Istatistikleri-Subat-2011-8479] Erişim tarihi:15.01.2023.
  • Workman JP, King SL, Hooper JF. Price elasticity of demand for beef and range improvement decisions. Rangeland Ecology & Management/Journal of Range Management Archives;1972; 25(5):338-341.
  • Resmi gazate. 30224 Sayılı Mevzuat. Erişim adresi: [https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/10/20171028.htm] Erişim tarihi:15.01.2023.
  • Keskin, G. Türkiye’de hayvancılığın sürdürülebilirliğine ilişkin makro verilerin analizi. Hayvan bilimi ve ürünleri dergisi; 2022; 5(2): 81-94.
  • Xie H, Wang B. An empirical analysis of the impact of agricultural product price fluctuations on China’s grain yield. MDPI Sustainability; 2017; 9(6):906.
  • Zhou, Z. An empirical analysis of the relationship between grain price fluctuation and price level in China. Journal of Hunan University of Economics and Finance; 2018; 34(5):23-31.
  • Capehart T, Richardson J. Food price inflation: causes and impacts. Congressional Research Service, Library of Congress; 2008 April 10; Washington, USA.
  • Xiang, LI. The impact of meat prices on inflation in China between 2000-2018. Wenzhou-Kean University Intellectual Research Environment (PhD Thesis) 2020.
  • Zhang H, Wang J, Martin W. Factors affecting households' meat purchase and future meat consumption changes in China: a demand system approach. Journal of Ethnic Foods; 2018; 5(1): 24-32.
  • Göğ M, Demir Ayvazoğlu. Ardahan ilinde hayvancılık destekleri-Ardahan Değerlemeleri. 1. Baskı. ISBN: 978-625-398-095-5.Ankara: Nobel Yayınları; 2022.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ
Yazarlar

Seyfettin Tuncel 0000-0003-3575-1835

Erken Görünüm Tarihi 12 Haziran 2024
Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 13 Ocak 2024
Kabul Tarihi 7 Mayıs 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 95 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Tuncel S. Türkiye’nin et ithalatının enflasyon üzerine etkisi. Vet Hekim Der Derg. 2024;95(2):104-1.

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi açık erişimli bir dergi olup, derginin yayın modeli Budapeşte Erişim Girişimi (BOAI) bildirisine dayanmaktadır. Yayınlanan tüm içerik, çevrimiçi ve ücretsiz olarak sunulan Creative Commons CC BY-NC 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır. Yazarlar, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi'nde yayınlanan eserlerinin telif haklarını saklı tutarlar.


Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society