Araştırmada, farklı yaş gruplarındaki Morkaraman, Tuj ve İvesi koyunlarında vücut ağırlığı ve vücut ölçümleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlandı. Bu ilişkiler korelasyon ve regresyon analizleri yoluyla incelenerek, etkili hayvancılık yönetimi ve yetiştirme programları için önemli olan vücut ağırlığının tahmininde en iyi açıklayıcılığa sahip morfolojik özellikler belirlendi. Toplam 260 adet Morkaraman, 109 adet Tuj ve 96 adet İvesi ırkı koyunun vücut ağırlıkları değerlendirildi. Her bir koyun için alınan vücut ölçümleri, vücut uzunluğu (VU), cidago yüksekliği (CY), göğüs çevresi (GÇ), göğüs genişliği (GG), göğüs derinliği (GD), sağrı genişliği (SG), sağrı yüksekliği (SY), kulak uzunluğu (KU), baş uzunluğu (BU), alın genişliği (AG), ön incik çevresi (ÖİC) ve arka incik çevresi (AİC)’dir. Vücut ağırlığı ile bu morfolojik özellikler arasındaki ilişkileri değerlendirmek için Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Toplanan ölçümler temel alınarak vücut ağırlığını tahmin etmek amacıyla geriye dönük adım adım eleme yöntemi kullanılarak bir çoklu doğrusal regresyon modeli geliştirilmiştir. Sonuçlar, Morkaraman ırkı ve 3 yaş grubu koyunların en yüksek ortalama vücut ağırlıklarına sahip olduğunu ortaya koymuştur. Morfolojik özellikler arasında, GÇ (r = 0,702), SY (r = 0,694), VU (r = 0,678) ve CY (r = 0,677) vücut ağırlığı ile en güçlü korelasyonları göstermiştir. Nihai regresyon modeli, GÇ, SG, SY ve BU'yu en önemli yordayıcılar olarak belirlemiş ve bu değişkenlerin vücut ağırlığındaki varyasyonun yaklaşık %78,3’ünü açıkladığı tespit edilmiştir. Bu bulgular, koyunlarda doğru vücut ağırlığı tahmini için belirli morfolojik özelliklerin seçilmesinin önemini vurgulamaktadır. Çalışmanın sonuçları, koyunculukta, özellikle yetiştiricilik, yönetim ve seleksiyon stratejilerinin iyileştirilmesi açısından önemli etkiler taşımaktadır. Temel morfolojik tahmin edicilere odaklanarak, hayvancılık üreticileri karar alma süreçlerini iyileştirebilir, kaynak kullanımını optimize edebilir ve koyunculuk faaliyetlerinin genel verimliliği ile sürdürülebilirliğini artırabilir.
Canlı ağırlık Canlı ağırlık tahmini Irk Koyun Vücut ölçüleri
This study aimed to identify morphological predictors of body weight in Morkaraman, Tushin, and Awassi sheep across different age groups, providing valuable insights for effective livestock management and breeding programs. Data were collected from 260 Morkaraman, 109 Tushin, and 96 Awassi sheep, with body measurements including body length (BL), wither height (WH), chest girth (CG), chest width (CW), chest depth (CD), rump width (RW), rump height (RH), ear length (EL), head length (HL), forehead width (FW), cannon forelimb circumference (CFC), and cannon hindlimb circumference (CHC). Pearson correlation analysis was conducted to assess relationships between body weight and these morphological traits. A multiple linear regression model was developed using the backward stepwise elimination method to estimate body weight based on the collected measurements. The results revealed that the Morkaraman breed and the 3-year-old age group had the highest average body weights. Among the morphological traits, CG (r = 0.702), RH (r = 0.694), BL (r = 0.678), and WH (r = 0.677) exhibited the strongest correlations with body weight. The final regression model identified CG, RW, RH, and HL as the most significant predictors, collectively explaining approximately 78.3% of the variation in body weight. These findings underscore the importance of selecting specific morphological traits for accurate body weight estimation in sheep. The results of this study have significant implications for sheep farming, particularly in enhancing breeding, management, and selection strategies. By focusing on key morphological predictors, livestock producers can improve decision-making processes, optimize resource allocation, and promote the overall productivity and sustainability of sheep farming operations.
The study was ethically approved by the Local Ethics Committee of Atatürk University Animal Experiments, with approval number 104 from the session numbered 2022/6 on 31st May 2022.
The authors thank Atatürk University Food and Livestock Application and Research Center for providing animal material and an experimental area.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Zootekni, Genetik ve Biyoistatistik |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 13 Ocak 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ocak 2025 |
Gönderilme Tarihi | 6 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 2 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 96 Sayı: 1 |
Veteriner Hekimler Derneği Dergisi açık erişimli bir dergi olup, derginin yayın modeli Budapeşte Erişim Girişimi (BOAI) bildirisine dayanmaktadır. Yayınlanan tüm içerik, çevrimiçi ve ücretsiz olarak sunulan Creative Commons CC BY-NC 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır. Yazarlar, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi'nde yayınlanan eserlerinin telif haklarını saklı tutarlar.
Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society