Cilt: 2 Sayı: 1, 28.06.2024

Yıl: 2024

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi temel mühendislik konularını kapsayan disiplinler arası bir dergi olacağı düşünülmektedir. Dergi, mühendislik bilimlerindeki en güncel bilimsel ve teknolojik gelişmeleri araştırmacılara, mühendislere ve ilgili kitlelere ulaştırmayı hedeflemektir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi mühendislik alanındaki gelişmeleri takip etmek, meslek kuruluşları ve bireylerin ulusal ve uluslararası gelişimlerine katkıda bulunmak ve bu alanlarda Türkçe veya İngilizce bir kaynak oluşturmak amacıyla yayımlanması planlanmaktadır. Temel mühendislik alanlarındaki hem deneysel hem de kuramsal çalışmaların yer alacağı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, mühendisliğin hızla gelişen alanlarına ilişkin makalelerin yayınına öncelik tanıyacak ve disiplinler-arası yöntem ve teknolojiler üzerine yoğunlaşmayı amaç edinecektir. 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi aşağıda verilen konularda gerçekleştirilmiş çalışmalara yer verilmesi planlanmaktadır.
• Mühendislik (Genel)
• Bilgisayar Mühendisliği
• Biyomühendislik
• Biyomedikal Mühendisliği
• Biyosistem Mühendisliği
• Çevre Mühendisliği
• Elektrik Elektronik Mühendisliği
• Endüstri Mühendisliği
• Enerji Sistemleri Mühendisliği
• Fizik Mühendisliği
• Gıda Mühendisliği
• İnşaat Mühendisliği
• Jeofizik Mühendisliği
• Jeoloji Mühendisliği
• Kimya Mühendisliği
• Maden Mühendisliği
• Makine Mühendisliği
• Mekatronik Mühendisliği
• Metalürji ve Malzeme Mühendisliği
• Nükleer Enerji Mühendisliği
• Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği
• Polimer Malzeme Mühendisliği
• Tekstil Mühendisliği
• Uzay Mühendisliği
• Yazılım Mühendisliği gibi birçok mühendislik dalındaki alanlar

Yazım Kuralları
Başlık: Eserin başlığı, ilk harfleri büyük olacak şekilde Times New Roman 14 puntoda yazılmalı, başlık metne uygun, kısa ve açık olmalıdır.

Özet: Bu bölümde, araştırmanın amacını, yeniliğini, kullanılan yöntemler ve önemli sonuçları içeren kısa bir özet yazılmalıdır. Türkçe yazım kurallarına uygun olarak “Times New Roman” fontunda 10 punto, tek satır aralıklı ve bir paragrafta yazılmalıdır. Özet yaklaşık 150-250 kelime içermelidir.

Abstract: İngilizce özetin başına eserin başlığı da İngilizce olarak yazılmalıdır. İngilizce olarak yazılan makalelerde ise Türkçe başlık ve özet de yazılmalıdır.

Anahtar kelimeler: Çalışmayı tanımlayan en az 3 en fazla 6 anahtar kelime sağlanmalıdır. Anahtar kelimeler hem Türkçe hem de İngilizce olarak verilmelidir.

Makale Metni: Genel olarak giriş, materyal ve yöntem, sonuçlar ve tartışma, sonuç, kaynaklar ve varsa teşekküre ilişkin kısımları kapsar. Times New Roman yazı karakterinde ve 11 pt olacak şekilde yazılmalıdır. Makale tek sütun olarak yazılacaktır. Yazarlar makalelerinin ne türde bir yazı olduğunu (Araştırma Makalesi, Tarama Makalesi, Teknik Not) başvuru esnasında belirtmelidir.

Giriş: Giriş bölümünde, okuyucuyu konuya hazırlayıcı nitelikli bilgiler içermelidir. Konu hakkında daha önce neler yapıldığına ilişkin kısa bir literatür bilgisi vermeli, bu araştırmanın yapılmasına neden ihtiyaç duyulduğu açıklanmalı ve çalışmanın amacı kısaca belirtilmelidir. Ana başlık ve alt başlıklar ile metin arasında bir boşluk ekleyiniz ve bu başlık altındaki metin içerisindeki her paragraf başı 1.25 cm boşluk bırakarak metni yazınız. Ana başlıklar ve alt başlıklar “Times New Roman” fontunda, 12 punto ve kalın olarak yazılmalıdır. Metin ise “Times New Roman” fontunda, 11 punto ve tek satır aralıklı olarak yazılmalıdır. Alt ana başlıklar 1.1 (daha sonra 1.1.1, 1.1.2, …), 1.2 vb. şeklinde numaralandırılmalıdır. Birinci ve ikinci derece bölüm başlıkları “İlk Harfleri Büyük” diğerleri küçük harfle yazılmalıdır (Bağlaçlar hariç). Üçüncü ve daha alt derece bölüm başlıklarının yalnız “İlk harf büyük” diğerleri küçük harfle yazılmalıdır.

Materyal ve Yöntem: Materyalde üzerinde çalışılan malzemeler bahsedilmelidir. Materyal ile ilgili çizelge, şekil vb. bilgiler bu bölümde yer almalıdır. Yöntem ise araştırmanın amacına ulaşmasında kullanılan teknik ya da tekniklerdir. Kullanılan yöntem(ler) yeni ise açık ve anlaşılır bir şekilde ayrıntılı olarak verilmelidir. Hâlihazırda yayınlanmış olan yöntemler özetlenmeli ve referanslarla belirtilmelidir. Doğrudan daha önce yayınlanmış bir yöntemden alıntı yapıyorsa kaynağı da belirtilmelidir. Mevcut yöntemlerde yapılan herhangi bir değişiklik varsa açıklanmalıdır. Matematik denklemler resim olarak değil, düzenlenebilir metin olarak hazırlanmalıdır. Eşitlikler mümkün olduğunca orta hizada sunulmalıdır. Çalışma metni içerisinde denklem yer alacak ise bunlar kenarlıklar gizlenmiş tek satırlık bir tablo içerisinde iki hücre ile verilmelidir. Sol hücreye denklem eklenmeli ve bu hücre ortalı olmalıdır. Sağ hücrede ise denklem numarası yer almalı ve bu hücre sadece denklem numarasının sığacağı büyüklükte, sağa dayalı olmalıdır. Denklem ifadelerinden önceki ve sonraki paragraflar arasında birer satır boşluk olmalıdır.

Sonuçlar ve Tartışma: Bu bölümde, elde edilen sonuçlara yer verilmeli, sonuçlar gerekirse şekil ve tablolarla da desteklenmelidir. Sonuçlar olabildiğince açık ve anlaşılır olmalıdır. Bu bölüm, çalışmanın sonuçlarının önemini keşfetmeli, onları tekrarlamamalıdır. Ayrıca çalışma sonucunda elde edilen sonuçlar literatürdeki çalışmalar ile karşılaştırılmalı ve farklılığın nedenleri detaylı şekilde yorumlanmalıdır. Çalışmada tablolar resim olarak değil, düzenlenebilir metin olarak gönderilmelidir. Tabloların isimleri ve içindeki metin 11 punto büyüklüğünde olmalıdır. Tabloların isimleri sola hizalanmalıdır. Tablo başlıkları “İlk harf büyük” diğerleri küçük harfle yazılmalıdır. Tablolar sırayla numaralandırın. Tabloların kullanımında tutumlu olun ve tablolarda sunulan verilerin, çalışmanın başka yerlerinde açıklanan sonuçları tekrarlamadığından emin olunuz. Eğer tablo veya şeklin kaynağını göstermeniz gerekiyorsa, ilgili literatür sayısını sonuna köşeli parantez içinde yazınız [1]. Tablo açıklamaları tablonun üstünde yer almalıdır ve açıklamalar ayrı olarak sağlayınız, tabloya bağlamayınız. Tablo başlığı açıklamasında sonra 6nk boşluk bırakılmalıdır. Tablolardan önceki ve sonraki paragraflar arasında birer satır boşluk olmalıdır.
Çalışmada tüm şekiller merkezde hizalanmalıdır. Şekil başlıklar şeklin hemen altında yer almalıdır. Şekillerin açıklamalarını ayrı olarak sağlayınız, şekle bağlamayınız. Şekil başlıkları 11 punto büyüklüğünde sola dayalı olmalıdır. Şekil başlığı açıklamasında önce 6nk boşluk bırakılmalıdır. Şekillerden önceki ve sonraki paragraflar arasında birer satır boşluk olmalıdır. Şekil görüntü çözünürlüğü en az 300 dpi olmalıdır. Şekil içerisindeki veriler okunaklı olmalıdır. Şekilleri sırayla numaralandırın.

Sonuç: Çalışmanın ana sonuçları ve önerileri kısaca bu bölümünde sunulmalıdır.

Teşekkür: Teşekkür bölümü, çalışmanın sonunda, referanslardan önce ayrı bir bölümde düzenlenmelidir. Bu bölüm başlığında numaralandırma eklemeyiniz. Çalışmada eğer varsa yardım sağlayan kişileri ve/veya projeleri burada listeleyiniz.

Kaynaklar: Çalışmada atıflar, ilgili kaynak numarası ile birlikte cümle sonunda köşeli parantez [1] içinde verilmelidir. Birden fazla kaynak belirtilmesi gerekiyorsa, ardışık olmayan kaynaklar için hepsini parantez [1, 7, 12] içine ve ardışık kaynaklar için [2-6] yazınız. Kaynaklar arasında 1 satır arası boşluk konulmalıdır. Zorunlu ya da istisnai haller dışında 10 yıldan eski kaynak kullanılmamalıdır. Ayrıca derginin kaynakçası için EndNote stilini buradan indirebilirsiniz.

Örnekler:
Tam metin makale kaynakları:
[1] P. Ndagijimana, X. Liu, Z. Li, G. Yu, Y. Wang, (2019). Optimized synthesis of a core-shell structure activated carbon and its adsorption performance for Bisphenol A, Science of The Total Environment. 689, 457–468.
[2] F.S.A. Khan, N.M. Mubarak, M. Khalid, R. Walvekar, E.C. Abdullah, S.A. Mazari, S. Nizamuddin, R.R. Karri, (2020). Magnetic nanoadsorbents’ potential route for heavy metals removal—a review, Environmental Science and Pollution Research. 27, 24342–24356.
Kitap kaynakları:
[3] R.H. Myers, D.C. Montgomery, (2022). Response Surface Methodology, John Wiley & Sons Inc., USA.
[4] T.H. Brock, (2018). Nanomaterials in Occupational Health and Safety, Chap. 18. Nanoscience and Nanotechnology: Advances and Developments in Nano-sized Materials (Editor: Marcel Van de Voorde). De Gruyter, Deutsch, pp. 360.
Tez kaynakları:
[5] T. Şahan, (2008). Atık sularda bulunan bazı ağır metallerin biyosorpsiyon ile uzaklaştırılması ve biyosorpsiyon koşullarının optimizasyonu (Doktora Tezi). Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Van, Türkiye.
İnternet adresleri kaynakları:
[6] A. Hamilton, (2013). Cumulative trauma disorder. https://www.safetyandhealthmagazine.com/articles/cumulative-trauma-disorder. Erişim tarihi: 06 Eylül 2020.
Sempozyum bildirisi kaynakları:
[7] Ş. Yılmaz, Ü. Ecer, A. Zengin, T. Şahan, (2020). Enhanced removal of arsenate from aqueous environments by a novel clay-polymer brush hybrid material: Modeling and optimization studies by response surface methodology approach. II. International Agricultural, Biological & Life Science Conference (E-AGBIOL 2020), Edirne, Turkey, pp. 275.
Paket programlar kaynakları:
[8] SPSS. (2013). IBM SPSS Statistics 22.0 for Windows. Armonk, NY.

Makale yazım şablonunu buradan Türkçe veya İngilizce olarak indirebilirsiniz. 

Telif Hakkı Devir Sözleşmesi

Makale gönderilmesi adımları içerisinde Editöre Mektup kısmı olarak ayrıca bir Word Dokümanı gönderilmelidir. Bu dokümanda yazarların adları, çalıştıkları kurumların adları, yazarlara ait ORCID numaraları olmalıdır. Telif Hakkı Devir Sözleşmesini buradan indirebilirsiniz: Türkçe yazılan makaleler için - İngilizce yazılan makaleler için.
Yazarların başvurdukları makalenin kabul edildikten sonra yayınlanması durumunda makalenin telif haklarını dergi uhdesine devrettiğini kabul eden Telif Hakkı Devir Sözleşmesi Formu doldurarak makale gönderim aşamasında sunulmalıdır.

Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi’nde, Türkçe veya İngilizce dilinde yazılmış özgün niteliği olan orijinal araştırma kategorisindeki bilimsel makaleler yayımlanır. Bu kategorideki makalelerin; üretilen bilginin yeni olması, yeni bir yöntem öne sürmesi ya da daha önce var olan bilgiye yeni bir boyut kazandırmış olması gibi niteliklere sahip olması beklenir.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi,
1. Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-etik-yonetmeligi.aspx)
2. Commitee on Publication Ethics (COPE) (https://publicationethics.org/about/guide)
3. TÜBİTAK Araştırma Ve Yayın Etiği Kurulu Yönetmeliği (https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/247_sayili_bk_islenmis_hali.pdf)
temelinde etik görev ve sorumlulukları yerine getirmeyi taahhüt eder.
Yazar ve hakemlerin de bu çerçevede davranmasını bekler.
Makaleleri değerlendiren hakemlerin isimleri yazarlara bildirilmez (blind peer review). Hakemlerin de, yazar isimlerini görmeden (double-blind peer review) makaleleri değerlendirmesi yazarın tercihine bırakılmıştır. Bu tercihi kullanmak isteyen yazarların, makalelerini, isim ve adres satırlarını silerek sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
Makale hakkında kabul-ret kararı editörler tarafından verilir. Hakem önerileri doğrultusunda yeterli görülmeyen makalelere geliştirilmesi hususunda major (değerlendirme için yeniden gönder) ya da minor (düzeltme gerekli) revizyon kararı verilir. İstenilen seviyeye ulaşmayan ve bilimsel açıdan yeterli görülmeyen makaleler reddedilir.
Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin herhangi bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere herhangi bir dergiye gönderilmemiş olması zorunludur.
Dergimizde yayınlanacak makalelerin bilimsel etik kuralları içerisinde olması gerekmektedir. Makaleler, uluslararası kabul görmüş bilim etik kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Etik Kurul Raporu gerekli hallerde, raporun bir kopyası metin ile birlikte gönderilmelidir.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi’ne gönderilen makaleler intihal raporu Turnitin ve/veya iThenticate yazılımı aracılığıyla kontrol edilir. Makalenin Benzerlik İndeksi (SI) % 20; Her bir benzerlik oranı (alıntı yapılan her bir kaynak) ise % 3’ü geçmemelidir. Benzerlik indeksi belirtilen düzeylerin üzerinde ise makale reddedilir. İntihal, makalenin yayınlanmasından sonra ispatlanırsa, o makale derhal web sitesinden çekilecek ve kaldırılacaktır ve ilgili yazar/yazarlar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi’ne beş yıl süre ile makale gönderemeyeceklerdir.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi’nde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, dergi makale yazım formatına göre hazırlanmalıdır.
Makalede yer alan tüm yazarlar, çalışmalarının yayın haklarını Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi’ne verdiklerine dair Telif Hakları Formu’nu imzalamalıdırlar. Telif Hakkı Formu yazarlar tarafından gönderilmediği sürece çalışma değerlendirmeye alınmaz.
Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen bir araştırma makalesi; Başlık, Türkçe ve İngilizce Özet, Giriş, Materyal ve Yöntem, Sonuçlar ve Tartışma, Sonuç ve Kaynaklar ana başlıkları altında hazırlanmalıdır.
Dergimiz Açık Kaynak Yayın Politikasını benimsemektedir.
Değerlendirme süreci tamamlanan makaleler, geliş tarihi dikkate alınarak yayımlanır. Makaleler yayına hazır hale geldikleri andan itibaren yayınlanması planlanan ilk sayıya eklenirler; ancak tüm makaleler tamamlandıktan sonra ilgili sayı toplu halde yayınlanır.
Mizanpaj çalışması sırasında yazar(lar)a gönderilecek olan kontrol ve düzeltme amaçlı gönderilere (matbaa provası), belirtilen sürelerde cevap verilmelidir. Belirtilen sürelerde cevap vermeyen yazar(lar)ın makaleleri bir sonraki sayıda değerlendirilmek üzere ötelenir.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi açık erişimlidir. Ayrıca yazarlardan makalelerin yayınlanması için herhangi bir ücret talep edilmez.