Buğday (Triticum spp.) dünya nüfusunun beslenmesinde rol olan en önemi bitkilerin başında gelmektedir. Sarı pas (Puccinia striiformis f. sp. tritici), dünya genelinde buğday üretimini tehdit eden ve ciddi verim kayıplarına yol açan önemli hastalıkların başında gelmekte ve. Sarı pas, epidemi oluşturduğu yıllarda hastalığın şiddetine de bağlı olarak hem ekmeklik ( Triticum aestivum ) hem de makarnalık buğday (Triticum durum)’da özellikle hassas çeşitlerin verim ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu Çalışma, 2022-2023 üretim sezonunda Konya ve Sakarya illerinde gerçekleştirilmiştir. Konya ilinde “Warrior ırkı” ile yapay inokülasyon güneş battıktan sonra gerçekleştirilmiş, Sakarya lokasyonunda ise genotipler doğal pas enfeksiyonuna maruz bırakılarak, tarla koşullarında bölge verim denemesi kademesine kadar yükseltilmiş 24 adet sulu ekmeklik, 12 adet kuru ekmeklik, 24 adet kuru makarnalık, 12 adet sulu makarnalık genotipleri ile sarı pasa hassas olduğu bilinen kontrol çeşidinin (liitle club) sarı pas’a karşı göstermiş oldukları reaksiyonlar incelenmiştir. Hastalık şiddeti Modifiye Cobb skalasına göre ölçülmüş ve Enfeksiyon Katsayısı (EK) hesaplanarak genotipler dört gruba ayrılmıştır: dayanıklı, orta dayanıklı, orta hassas ve hassas. Araştırmanın bulguları, denemede kullanılan genotipler arasında sarı pas hastalığına karşı farklı dayanıklılık seviyelerinin olduğunu ortaya koymuştur. 2023 yılında artan yağışlı ve serin hava koşulları nedeniyle sarı pas hastalığının daha şiddetli bir şekilde geliştiği tespit edilmiştir. Denemede kullanılan genotipler arasında 5 ekmeklik ve 6 makarnalık buğday genotipi dayanıklı olarak değerlendirilmiş, bu genotiplerin ıslah programlarında sarı pasa karşı dayanıklı bitki geliştirmede kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Geliştirecek olan bu genotiplerin kullanımı ile sarı pasın neden olduğu verim kayıplarının azaltılması ve buğday üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması hedeflenmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 14 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 9 Temmuz 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 2 |