EVDE VE HUZUREVİNDE KALAN YAŞLILARIN FİZYOLOJİK, PSİKOLOJİK VE SOSYAL YÖNDEN İNCELENMESİ

Cilt: 8 Sayı: 2 20 Aralık 2015
  • Havva Softa
PDF İndir
TR

EVDE VE HUZUREVİNDE KALAN YAŞLILARIN FİZYOLOJİK, PSİKOLOJİK VE SOSYAL YÖNDEN İNCELENMESİ

Öz

Bu çalışma evde ve huzurevinde kalan yaşlıların fiziksel, ruhsal ve sosyal yönlerini incelemek amacıyla tanımlayıcı, analitik ve retrospektif olarak planlanmıştır. Araştırma Kastamonu Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Aile Sağlığı Merkezleri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Çankırı İsmail Özdemir Huzurevi ve Karabük Yücel Huzurevinde yapılmış olup, örneklemi 420 yaşlıdan oluşmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından Yaşlı Tanıtım Formu, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği, (SYBDÖ), Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDÖ), Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASÖ), Stresle Başa Çıkma Yolları Ölçeği (Ways of Coping Inventory-WCI) kullanılarak toplandı. Evde kalan yaşlıların depresyon puan ortalaması huzurevinde kalan yaşlıdan daha düşük olmakla beraber her iki grupta da orta düzeyde depresyon belirlendi. Ayrıca evde kalan yaşlıların yaşam doyumları ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları puan ortalamaları huzurevinde kalan yaşlılardan yüksek bulundu (p<0.05). Araştırma bulguları sonucunda ev ortamında kalan yaşlıların fiziksel, sosyal ve ruhsal yönden huzurevinde kalan yaşlılara göre daha iyi durumda olduğu, bunun nedeninin aile, arkadaş ve sosyal destek sistemlerinin iyi olmasından kaynaklandığı söylenebilir. Bu sonuca dayanarak yaşlının mümkün olduğu kadar ev ortamında kalması ve ev ortamında kalan yaşlının mutlaka fiziksel, sosyal ve ruhsal yönden sağlık personeli özelliklede hemşireler tarafından desteklenmeleri önerilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arpacı, F. (2005). Farklı boyutlarıyla yaşlılık. Ankara: Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Eğitim ve Kültür Yayınları.
  2. Aniruddha, D. (2012). Spousal loss and health in late life: Moving beyond emotional trauma. Journal of Aging and Health,25(2) 221–242.
  3. Aksüllü, N. ve Doğan, S. (2004). Huzurevinde ve evde yaşayan yaşlılarda algılanan sosyal destek etkenleri ile depresyon arasındaki ilişki. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 5: 76-84.
  4. Aylaz, R., Güneş, G. ve Karaoğlu, L.(2005). Huzurevinde yaşayan yaşlıların sosyal, sağlık durumları ve günlük yaşam aktivitelerinin değerlendirilmesi. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 12(3):177-183.
  5. Altuğ, F., Yağcı, N., Kitiş, A., diğerleri.(2009). Evde yaşayan yaşlılarda yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin incelenmesi. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi, 1:48–60.
  6. Altay, B. ve Aydın, A,İ. (2009). Samsun huzurevi’nde yaşayan yaşlıların bazı özellikleri ile depresyon riski arasındaki ilişki. Türk Geriatri Dergisi, 12:147–55.
  7. Altıntaş, H., Attila, S., Sevencan, F., Akçalar, S., Sevim, Y., Solak, Ö.S., Şahin, K.E. ve Velagiç, Z. (2006). Ankara da bir yaşlı bakımevinde yaşayan yaşlılarda depresyon belirtilerinin taranması. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 5(5):332-342.
  8. Bahar, A. (2005). Huzurevinde Kalan Yaşlıların Depresyon ve Anksiyete Düzeylerinin Belirlenmesi. Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Havva Softa Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

20 Aralık 2015

Gönderilme Tarihi

31 Temmuz 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Softa, H. (2015). EVDE VE HUZUREVİNDE KALAN YAŞLILARIN FİZYOLOJİK, PSİKOLOJİK VE SOSYAL YÖNDEN İNCELENMESİ. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi, 8(2). https://izlik.org/JA87RB88AS
AMA
1.Softa H. EVDE VE HUZUREVİNDE KALAN YAŞLILARIN FİZYOLOJİK, PSİKOLOJİK VE SOSYAL YÖNDEN İNCELENMESİ. YSAD-EIRJ. 2015;8(2). https://izlik.org/JA87RB88AS
Chicago
Softa, Havva. 2015. “EVDE VE HUZUREVİNDE KALAN YAŞLILARIN FİZYOLOJİK, PSİKOLOJİK VE SOSYAL YÖNDEN İNCELENMESİ”. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi 8 (2). https://izlik.org/JA87RB88AS.
EndNote
Softa H (01 Aralık 2015) EVDE VE HUZUREVİNDE KALAN YAŞLILARIN FİZYOLOJİK, PSİKOLOJİK VE SOSYAL YÖNDEN İNCELENMESİ. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi 8 2
IEEE
[1]H. Softa, “EVDE VE HUZUREVİNDE KALAN YAŞLILARIN FİZYOLOJİK, PSİKOLOJİK VE SOSYAL YÖNDEN İNCELENMESİ”, YSAD-EIRJ, c. 8, sy 2, Ara. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87RB88AS
ISNAD
Softa, Havva. “EVDE VE HUZUREVİNDE KALAN YAŞLILARIN FİZYOLOJİK, PSİKOLOJİK VE SOSYAL YÖNDEN İNCELENMESİ”. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi 8/2 (01 Aralık 2015). https://izlik.org/JA87RB88AS.
JAMA
1.Softa H. EVDE VE HUZUREVİNDE KALAN YAŞLILARIN FİZYOLOJİK, PSİKOLOJİK VE SOSYAL YÖNDEN İNCELENMESİ. YSAD-EIRJ. 2015;8. Available at https://izlik.org/JA87RB88AS.
MLA
Softa, Havva. “EVDE VE HUZUREVİNDE KALAN YAŞLILARIN FİZYOLOJİK, PSİKOLOJİK VE SOSYAL YÖNDEN İNCELENMESİ”. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi, c. 8, sy 2, Aralık 2015, https://izlik.org/JA87RB88AS.
Vancouver
1.Havva Softa. EVDE VE HUZUREVİNDE KALAN YAŞLILARIN FİZYOLOJİK, PSİKOLOJİK VE SOSYAL YÖNDEN İNCELENMESİ. YSAD-EIRJ [Internet]. 01 Aralık 2015;8(2). Erişim adresi: https://izlik.org/JA87RB88AS