Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evde bakım hizmeti alan bireylerin bakım alma nedenlerine göre beslenme durumlarının değerlendirilmesi

Yıl 2018, Cilt: 11 Sayı: 1, 34 - 40, 19.04.2018

Öz

Evde bakım hizmeti alan 90 erkek ve 119 kadın
olmak üzere toplam 209 evde bakım hastasının dâhil edildiği bu çalışmada
katılımcıların beslenme durumlarının değerlendirilmesinde Mini Nütrisyonel
Değerlendirme (MNA) testi ve beden kütle indeksi (BKİ) kullanılmıştır.
Katılımcıların yaş ortalaması 76,0±15,23 olarak saptanmıştır. Komorbiditenin
yaygın olduğu katılımcılarda en sık görülen hastalıkların sırasıyla
hipertansiyon (%44,5), serebrovasküler olay (SVO) (%25,8), kalp-damar
hastalıkları (%23,9), diyabet (%21,5), demans (%20,6), kırıklar (%17,2),
dekübit (%16,3) ve osteoporoz (%15,3) olarak belirlenmiştir. Hastalıklara göre
beslenme durumlarının değerlendirilmesinde her hastalık için iki grup
oluşturularak karşılaştırma yapılmıştır. SVO, demans ve dekübit varlığının MNA
puanını anlamlı derecede düşürdüğü saptanmıştır (p<0,05). Çeşitli derecede
kırıkları olan bireylerin MNA puanları ise vücudunda kırık olmayan bireylere
göre anlamlı derecede yüksektir (p<0,05). Ayrıca dekübitli bireylerde malnütrisyon
görülme sıklığı %85,3 olarak saptanmıştır. Malnütrisyon görülme sıklığı bakımından dekübiti sırasıyla demans
(%81,4), SVO (%64,8), osteoporoz (%62,5), kalp-damar hastalıkları (%62,0) ve
hipertansiyon (%54,8) takip etmiştir. BKİ sınıflaması bakımından ise dekübitli
bireylerin %73,5’i, demanslı bireylerin %65,1’i, osteoporozlu bireylerin ise
%62,5’i zayıf bulunmuştur. Sonuç olarak evde bakım hastalarında malnütrisyon
sıklığının oldukça yüksek olduğu ve erken dönemde beslenme müdahalesinin
hastaların yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyeceği düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Akan, H., Ayraler, A. & Hayran, O. (2013). Evde sağlık birimine başvuran yaşlı hastaların beslenme durumları. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi, 17(3), 106-112.
  • Arnaud-Battandier, F., Malvy, D., Jeandel, C., Schmitt, C., Aussage, M., Beaufrere, B. & Cynober, L. (2004). Use of oral supplements in malnourished elderly patients living in the community: a pharmaco-economic study. Clinical Nutrition, 23 (2004), 1096-1103.
  • Can, Ö. S. & Ünal, N. (2008). Evde bakım ve tedavi. Türk Yoğun Bakım Derneği Dergisi, 6(4), 6-13.
  • De Croot, C. P., Van Staveren, W. A., Dirren, H. & Hautvast, J. G. (1996). Summary and conclusions of the report on the second data collection period and longitudinal analyses of the SENECA Study. European Journal of Clinical Nutrition, 50, 123-124.
  • Holland, B. E. & McCurren C. (1997). Aging. In J. M. Black and E. Matassarin-Jacobs (Eds.), Medical Surgical Nursing. (5th ed.)., Philadelphia, WB Sounders Company, 81-100.
  • Pekcan, G. (2014). Beslenme durumunun saptanması. A. Baysal. (Editör). Diyet el kitabı (Sekizinci Baskı). Ankara: Hatiboğlu Yayınevi.
  • Saletti, A., Johansson, L. & Cederholm, T. (1999). Mini Nutritional Assessment in elderly subjects receiving home nursing care. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 12, 381-387.
  • Seiler, W. O. (2001). Clinical pictures of malnutrition in ill elderly subjects. Nutrition, 17, 496-498.
  • Ülger, Z., Halil, M., Kalan, I., Yavuz, B. B., Cankurtaran, M., Güngör, E. & Arıoğul, S. (2010). Comprehensive assessment of malnutrition risk and related factors in a large group of community-dwelling older adults. Clinical Nutrition, 29 (2010), 507-511.
  • http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/05/20100525-10.htm
  • http://www.un.org/esa/population/meetings/EGMPopAge/1_UNPD_Trends.pdf
  • http://www.un.org/esa/population/publications/worldageing19502050/

Evaluation of nutritional status according to the reason of receiving care in individuals who receive home care service

Yıl 2018, Cilt: 11 Sayı: 1, 34 - 40, 19.04.2018

Öz

In
this study, included 90 male, 119 female home care patients and total 209 home
care patients, the Mini Nutritional Assessment (MNA) and body mass index (BMI)
were used to evaluate the nutritional status of participants. The mean age of
participants was 76,0±15,23. The most frequent diseases were hypertension
(44,5%), cerebrovascular events (25,8%), cardiovascular diseases (23,9%),
diabetes (21,5%), dementia (20,6%), fractures (17,2%), decubitus (16,3%) and
osteoporosis (15,3%) in comorbid participants respectively. All diseases were
separated two groups to compare nutritional status according to diseases. It
was determined that the peresence of cerebrovascular events, dementia and
decubitus reduced MNA scores significantly (p<0,05). MNA scores of individuals
with fractures at various grades was significantly higher than MNA scores of
individuals with no fractures (p<0,05). Also the patients with decubitus were
malnourished with the percent of 85,3%. Dementia (81,4%), cerebrovascular
events (64,8%), osteoporosis (62,5%), cardiovascular diseases (62,0%) and
hypertension (54,8%) respectively followed decubitus with regard of malnutrition
frequency. In addition, 73,5% of decubitus patients, 65,1% of osteoporosis
patients and 62,5% of dementia patients were not well nourished with regard of
BMI classification. Consequently it is thought that malnutrition frequency of
home care patients is quite high and nutritional intervention in early period
may positively effect life quality of patients.

Kaynakça

  • Akan, H., Ayraler, A. & Hayran, O. (2013). Evde sağlık birimine başvuran yaşlı hastaların beslenme durumları. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi, 17(3), 106-112.
  • Arnaud-Battandier, F., Malvy, D., Jeandel, C., Schmitt, C., Aussage, M., Beaufrere, B. & Cynober, L. (2004). Use of oral supplements in malnourished elderly patients living in the community: a pharmaco-economic study. Clinical Nutrition, 23 (2004), 1096-1103.
  • Can, Ö. S. & Ünal, N. (2008). Evde bakım ve tedavi. Türk Yoğun Bakım Derneği Dergisi, 6(4), 6-13.
  • De Croot, C. P., Van Staveren, W. A., Dirren, H. & Hautvast, J. G. (1996). Summary and conclusions of the report on the second data collection period and longitudinal analyses of the SENECA Study. European Journal of Clinical Nutrition, 50, 123-124.
  • Holland, B. E. & McCurren C. (1997). Aging. In J. M. Black and E. Matassarin-Jacobs (Eds.), Medical Surgical Nursing. (5th ed.)., Philadelphia, WB Sounders Company, 81-100.
  • Pekcan, G. (2014). Beslenme durumunun saptanması. A. Baysal. (Editör). Diyet el kitabı (Sekizinci Baskı). Ankara: Hatiboğlu Yayınevi.
  • Saletti, A., Johansson, L. & Cederholm, T. (1999). Mini Nutritional Assessment in elderly subjects receiving home nursing care. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 12, 381-387.
  • Seiler, W. O. (2001). Clinical pictures of malnutrition in ill elderly subjects. Nutrition, 17, 496-498.
  • Ülger, Z., Halil, M., Kalan, I., Yavuz, B. B., Cankurtaran, M., Güngör, E. & Arıoğul, S. (2010). Comprehensive assessment of malnutrition risk and related factors in a large group of community-dwelling older adults. Clinical Nutrition, 29 (2010), 507-511.
  • http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/05/20100525-10.htm
  • http://www.un.org/esa/population/meetings/EGMPopAge/1_UNPD_Trends.pdf
  • http://www.un.org/esa/population/publications/worldageing19502050/
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emre Adıgüzel

Nilüfer Tek

Yayımlanma Tarihi 19 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Adıgüzel, E., & Tek, N. (2018). Evde bakım hizmeti alan bireylerin bakım alma nedenlerine göre beslenme durumlarının değerlendirilmesi. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi, 11(1), 34-40.