TR
EN
Geleneklerin Egemen Olduğu Bir Toplumda Kadın Olmak: Kemal Bilbaşar’ın Başka Olur Ağaların Düğünü Romanında Kadın, Evlilik, Namus
Öz
Bu çalışmada Kemal Bilbaşar’ın Başka Olur Ağaların Düğünü adlı romanı kadın, evlilik ve namus kavramları bağlamında eleştirel bir bakış açısıyla incelenmiştir. Belirtilen kavramların; romana ne şekilde yansıdığının belirlenmesi ile cinsiyet merkeze konularak kültüre ve toplumsal yapıya ilişkin bir incelemenin yapılıp yapılamayacağının anlaşılması amaçlanmış ve sosyolojik kaynaklardan aktarılan bilgilerden de yararlanılarak kurmaca metin, romandan yapılan alıntıların da yorumlanmasıyla, eleştirel bir bakış açısıyla okunmuştur. Edebiyat metninin tarihsel ve toplumsal olgulardan ayrı düşünülemeyeceği görüşü; ideolojik, tarihsel, toplumsal ve kültürel koşullarla doğrudan ilişkili olan cinsiyetle ilgili kavramların romandaki izleri öne çıkarılarak ele alınmıştır. Kemal Bilbaşar’ın Başka Olur Ağaların Düğünü adlı romanına; kırsalda kadına bakışın, kırsalda gerçekleştirilen evliliklerde eşler arası denklik konusunun, ataerkil anlayışın, hegemonik erkeklik kavramının, namus kavramına bakıştaki ikiyüzlü tutumun ve ataerkil yapılarda kızların evlenmesinde erkeklerin söz sahibi olduğunun yansıdığı tespit edilmiştir. Çalışma, sanat eserinin dış gerçeklikten ve toplumsal koşullardan ayrı düşünülemeyeceğini, toplumsal yapının edebiyat metnine yansıdığını vurgularken kırsaldaki kadınların durumunu da hatırlatır.
Anahtar Kelimeler
Teşekkür
Bu yazı üzerinde yaptığı eleştiri ve öneriler için hocam Prof. Dr. Mehmet Güneş'e teşekkür ederim.
Kaynakça
- Bağcı, Müberra (2008). Kemal Bilbaşar’ın Hikâyeleri, Romanları ve Tiyatroları Üzerine Bir İnceleme. Doktora Tezi. İzmir: Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Bilbaşar, Kemal (2003). Başka Olur Ağaların Düğünü. İstanbul: Can Yayınları.
- Civelek, Yaprak (2013). “Kırmızı Kuşağın Kuramsallığı: Ataerkil Söylem ve Anadolu Kırsalı’nda Kadın”. Doğu Batı, 16 (64): 87-121.
- Delaney, Carol (2014). Tohum ve Toprak: Türk Köy Toplumunda Cinsiyet ve Kozmoloji. Çev. Selda Somuncuoğlu ve Aksu Bora. İstanbul: İletişim Yayınları.
- Dilmen, Güngör (2000). Kurban. İstanbul: Mitos Boyut Yayınları.
- Göle, Nilüfer (2011). Modern Mahrem: Medeniyet ve Örtünme. İstanbul: Metis Yayınları.
- Kaplan, Ramazan (1997). Cumhuriyet Dönemi Türk Romanında Köy. Ankara: Akçağ Yayınları.
- Karl Marx (2013). 1844 El Yazmaları. Çev. Murat Belge. İstanbul: Birikim Yayınları.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
20 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi
31 Ağustos 2024
Kabul Tarihi
16 Ekim 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 4 Sayı: 2
APA
Demir, M. U. (2024). Geleneklerin Egemen Olduğu Bir Toplumda Kadın Olmak: Kemal Bilbaşar’ın Başka Olur Ağaların Düğünü Romanında Kadın, Evlilik, Namus. YAZIT Kültür Bilimleri Dergisi, 4(2), 323-338. https://doi.org/10.59902/yazit.1541331
AMA
1.Demir MU. Geleneklerin Egemen Olduğu Bir Toplumda Kadın Olmak: Kemal Bilbaşar’ın Başka Olur Ağaların Düğünü Romanında Kadın, Evlilik, Namus. YAZIT Kültür Bilimleri Dergisi. 2024;4(2):323-338. doi:10.59902/yazit.1541331
Chicago
Demir, Mehmet Ufuk. 2024. “Geleneklerin Egemen Olduğu Bir Toplumda Kadın Olmak: Kemal Bilbaşar’ın Başka Olur Ağaların Düğünü Romanında Kadın, Evlilik, Namus”. YAZIT Kültür Bilimleri Dergisi 4 (2): 323-38. https://doi.org/10.59902/yazit.1541331.
EndNote
Demir MU (01 Aralık 2024) Geleneklerin Egemen Olduğu Bir Toplumda Kadın Olmak: Kemal Bilbaşar’ın Başka Olur Ağaların Düğünü Romanında Kadın, Evlilik, Namus. YAZIT Kültür Bilimleri Dergisi 4 2 323–338.
IEEE
[1]M. U. Demir, “Geleneklerin Egemen Olduğu Bir Toplumda Kadın Olmak: Kemal Bilbaşar’ın Başka Olur Ağaların Düğünü Romanında Kadın, Evlilik, Namus”, YAZIT Kültür Bilimleri Dergisi, c. 4, sy 2, ss. 323–338, Ara. 2024, doi: 10.59902/yazit.1541331.
ISNAD
Demir, Mehmet Ufuk. “Geleneklerin Egemen Olduğu Bir Toplumda Kadın Olmak: Kemal Bilbaşar’ın Başka Olur Ağaların Düğünü Romanında Kadın, Evlilik, Namus”. YAZIT Kültür Bilimleri Dergisi 4/2 (01 Aralık 2024): 323-338. https://doi.org/10.59902/yazit.1541331.
JAMA
1.Demir MU. Geleneklerin Egemen Olduğu Bir Toplumda Kadın Olmak: Kemal Bilbaşar’ın Başka Olur Ağaların Düğünü Romanında Kadın, Evlilik, Namus. YAZIT Kültür Bilimleri Dergisi. 2024;4:323–338.
MLA
Demir, Mehmet Ufuk. “Geleneklerin Egemen Olduğu Bir Toplumda Kadın Olmak: Kemal Bilbaşar’ın Başka Olur Ağaların Düğünü Romanında Kadın, Evlilik, Namus”. YAZIT Kültür Bilimleri Dergisi, c. 4, sy 2, Aralık 2024, ss. 323-38, doi:10.59902/yazit.1541331.
Vancouver
1.Mehmet Ufuk Demir. Geleneklerin Egemen Olduğu Bir Toplumda Kadın Olmak: Kemal Bilbaşar’ın Başka Olur Ağaların Düğünü Romanında Kadın, Evlilik, Namus. YAZIT Kültür Bilimleri Dergisi. 01 Aralık 2024;4(2):323-38. doi:10.59902/yazit.1541331