Araştırma Makalesi

Türkiye'de Kripto Para Farkındalığı ve Tutumu: Duygu Analizi ve İstatistiksel Analiz ile Bir Değerlendirme

Cilt: 8 Sayı: 2 8 Mart 2023
PDF İndir
EN TR

Türkiye'de Kripto Para Farkındalığı ve Tutumu: Duygu Analizi ve İstatistiksel Analiz ile Bir Değerlendirme

Öz

Para, insanlık tarihindeki en önemli icatların başında gelmektedir. Gelişim sürecine baktığımız zaman ilk olarak takas sisteminde çeşitli ürünler olarak karşımıza çıkmaktayken sonrasında değerli metallerin farklı boyut ve kıymetlerde ödeme aracı yerine kullanılmaya başlamasıyla madeni, sonrasında ise yazı sisteminin gelişmesiyle kâğıt formuna evrilmiştir. Para, günümüzde ticari faaliyetleri sürdürmek için kullanılmasının yanı sıra devletlerin ekonomik arenada itibarlarını da temsil etmektedir. Teknolojinin her alanda değişimi tetiklemesiyle birlikte para da bu değişimden etkilenerek elektronik hale gelmiştir. Paranın dijitalleşmesi özellikle bankacılık süreçlerinde belli bir hız ve zaman kazandırsa da günümüzde artan işlem hacmi boyutları ve uyulması gereken yasal zorunluluklar sağladığı bu avantajları yerini hantallığa bırakmıştır. 2008 yılında yaşanan ekonomik krizle birlikte bu hantallığı ortadan kaldırmak için merkeziyetçi olmayan para birimi olan Bitcoin kripto parası, Satoshi Nakamoto isimli kişi veya kişilerce tanıtılmıştır. Bu çalışmanın amacı Türkiye’de merkeziyetçi olmayan bu para birimleri hakkındaki farkındalık ve tutum düzeyinin ne olduğunu ve demografik değişkenlerin bu farkındalık ve tutum üzerine etkisini ölçmektir. Bu süreçte Türk halkının genel olarak Kripto paralara yönelik tutum ve davranışları ölçülüp, belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada Twitter’dan elde edilen Türkçe kripto para tweetleri üzerinde duygu analizi, anket çalışması ile elde edilen veriler üzerinde ise tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistiksel analizler yapılmıştır. Yapılan duygu analizinde atılan tweetlerin ekseriyetinin olumlu olduğu, istatistiksel analizlerin neticesinde ise kripto para tutum düzeyinin eğitim ve gelir seviyesi gibi demografik faktörlerden etkilendiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Agrawal, R., Rajagopalan, S., Srikant, R., & Xu, Y. (2003, May). Mining newsgroups using networks arising from social behavior. In Proceedings of the 12th international conference on World Wide Web (pp. 529-535).
  2. Akdeniz, F. N. U., & Cebeci, H. İ. (2021). Belediye Hizmetlerin Değerlendirilmesinde Duygu Analizi Yaklaşımı: Sakarya İli Örneği. Journal of Intelligent Systems: Theory and Applications, 4(2), 127-135.
  3. Bousfield, D. (2019). Crypto‐coin hierarchies: social contestation in blockchain networks. Global Networks, 19(3), 291-307.
  4. Beck, R. (2018). Beyond bitcoin: The rise of blockchain world. Computer, 51(2), 54-58.
  5. Burgess, K., & Colangelo, J. (2015). The promise of bitcoin and the Blockchain. Consumers’ Research.
  6. Cheng, J. C., Lee, N. Y., Chi, C., & Chen, Y. H. (2018). Blockchain and smart contract for digital certificate. In 2018 IEEE international conference on applied system invention (ICASI) (pp. 1046-1051). IEEE.
  7. Carter, C. (2018) “Bitcoin: Users’ Characteristics, Motivations And İnvestment Behaviours”, Yayınlanmamış, Doktora Tezi, Federation Business School Federation University, Australia.
  8. Caporale, G. M., & Plastun, A. (2019). The day of the week effect in the cryptocurrency market. Finance Research Letters, 31.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

8 Mart 2023

Gönderilme Tarihi

1 Kasım 2022

Kabul Tarihi

14 Şubat 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Bayram, İ., & Turan, A. (2023). Türkiye’de Kripto Para Farkındalığı ve Tutumu: Duygu Analizi ve İstatistiksel Analiz ile Bir Değerlendirme. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, 8(2), 20-35. https://izlik.org/JA32CK29BF
AMA
1.Bayram İ, Turan A. Türkiye’de Kripto Para Farkındalığı ve Tutumu: Duygu Analizi ve İstatistiksel Analiz ile Bir Değerlendirme. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi. 2023;8(2):20-35. https://izlik.org/JA32CK29BF
Chicago
Bayram, İsmail, ve Aykut Turan. 2023. “Türkiye’de Kripto Para Farkındalığı ve Tutumu: Duygu Analizi ve İstatistiksel Analiz ile Bir Değerlendirme”. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi 8 (2): 20-35. https://izlik.org/JA32CK29BF.
EndNote
Bayram İ, Turan A (01 Mart 2023) Türkiye’de Kripto Para Farkındalığı ve Tutumu: Duygu Analizi ve İstatistiksel Analiz ile Bir Değerlendirme. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi 8 2 20–35.
IEEE
[1]İ. Bayram ve A. Turan, “Türkiye’de Kripto Para Farkındalığı ve Tutumu: Duygu Analizi ve İstatistiksel Analiz ile Bir Değerlendirme”, Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, c. 8, sy 2, ss. 20–35, Mar. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32CK29BF
ISNAD
Bayram, İsmail - Turan, Aykut. “Türkiye’de Kripto Para Farkındalığı ve Tutumu: Duygu Analizi ve İstatistiksel Analiz ile Bir Değerlendirme”. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi 8/2 (01 Mart 2023): 20-35. https://izlik.org/JA32CK29BF.
JAMA
1.Bayram İ, Turan A. Türkiye’de Kripto Para Farkındalığı ve Tutumu: Duygu Analizi ve İstatistiksel Analiz ile Bir Değerlendirme. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi. 2023;8:20–35.
MLA
Bayram, İsmail, ve Aykut Turan. “Türkiye’de Kripto Para Farkındalığı ve Tutumu: Duygu Analizi ve İstatistiksel Analiz ile Bir Değerlendirme”. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, c. 8, sy 2, Mart 2023, ss. 20-35, https://izlik.org/JA32CK29BF.
Vancouver
1.İsmail Bayram, Aykut Turan. Türkiye’de Kripto Para Farkındalığı ve Tutumu: Duygu Analizi ve İstatistiksel Analiz ile Bir Değerlendirme. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi [Internet]. 01 Mart 2023;8(2):20-35. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32CK29BF