Türkiye’de sayıları yüzlerle ifade edilebilecek kadar meal bulunmaktadır.
Her geçen gün meal sayısında artış gözlenmektedir.
Meal, Arapça bilmeyenlerin Kur’an ile irtibatını sağlayan en
önemli araç olarak oldukça önemli ve gereklidir. Birçok meal,
Kur’an’ın anlaşılması noktasında ciddi katkılar sağlamaktadır.
Ancak son zamanlarda yazılan bazı meallerin, Kur’an’ın sahih
anlamını aktarmaktan ziyade, yazarının fikirlerine aracılık ettiği
görülmektedir. Dolayısıyla bu olgu, meal okurlarının din algılarında
bazı hataların oluşmasına zemin hazırlama tehlikesi taşımaktadır.
Makalenin yazarı, bu tehlikeyi önemsediği için, meallerdeki
bazı örnekler üzerinden durumu ilgililerin dikkatine sunma gereği
duymuştur. Makalede, birçok Kur’an çevirisi incelenecek,
meallerde işlenen yeni yorumlar değerlendirilecek oluşturulmak
istenen yeni din algısının tehlikesine ve temelsizliğine dikkat çekilecektir.
There are hundreds of Qur’an translation (Meal) in Turkey and this
number still has been increasing day by day. Qur’an Trainslation
“Meal” is very important and necessary as the most important
tool for the non-Arabic speakers to understand the meaning.
Many of these Qur’an translations have considerably facilitated
understanding Qur’an. However a number of recent trainslations
seem to reflects ideas of the interpreter rather than transferring
original meaning of Qur’an. Therefore, this phenomenon may
influence perception of the readers due to misunderstanding some
Qur’anic messages. It is important to investigate this, because
contamination of personal ideas in translation of Qur’an may put
in danger understanding of Qur’an truly. The author of the article,
because he cares about this danger, some of the examples of the
situation had been highligted for attention of the related people.
In this paper, several Qur’an translations will be examined and
new interpretations will be evaluated.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 15 Şubat 2019 |
Kabul Tarihi | 20 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 1 |