Araştırma Makalesi

Covid-19 Sürecinde Çevrimiçi Drama Derslerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Cilt: 18 Sayı: 1 10 Mart 2023
PDF İndir
TR

Covid-19 Sürecinde Çevrimiçi Drama Derslerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Öz

Bu araştırmada COVID-19 sürecinde çevrimiçi drama dersi yapan drama öğretmenlerinin drama etkinliklerinin çevrimiçi ortamda uygulanmasına yönelik karşılaştıkları sorunları ve bu sorunları nasıl çözdüklerini belirlemek, çevrimiçi drama çalışmalarına yönelik uygulama önerilerini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Araştırmada yorumlayıcı nitel araştırma deseni kullanılmış, herhangi bir kurumda görev yapan drama öğretmenlerinin görüşlerini belirlemek amacıyla araştırmacılar tarafından hazırlanan Çevrimiçi Drama Eğitimlerini Değerlendirme Formu 58 drama öğretmeni tarafından yanıtlanmıştır. Araştırmada elde edilen nitel veriler betimsel analiz ile çözümlenmiş, çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen drama derslerinde karşılaşılan güçlükler belirlenen temalara ve kategorilere uygun olarak sınıflanmış, sorunlara yönelik ortaya çıkan çözüm önerileri ayrıntılı biçimde sunulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre çevrimiçi drama derslerinde dijital ortamın kısıtlılıklarına, katılımcılara ve teknik olanaklara yönelik sorunlar yaşayan drama öğretmenleri bu sorunları drama çalışmalarının süresinde ve dersin işlenişinde değişiklik yaparak, dijital platformun kullanımına ve İnternet bağlantısına yönelik çözümler bularak çözmeye çalışmışlardır. Araştırma sonuçlarına göre drama derslerinin çevrimiçi ortama uyarlanmasını ve drama öğretmenlerinin deneyimlerini konu alan araştırmalar yapılabilir. Bu araştırmalar farklı yaş gruplarına ve bu gruplar arasındaki uyarlama farklılıklarına odaklanabilir. Drama öğretmenlerinin çevrimiçi drama derslerinde drama tekniklerini nasıl uyarladıklarını, bu teknikler dışında canlandırma odaklı hangi stratejileri kullandıklarını ortaya koyan araştırmalar yapılabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adıgüzel, Ö. (2019). Eğitimde yaratıcı drama. Ankara: Yapı Kredi Yayınları.
  2. Anderson, M. Carroll, J. & Cameron, D. (2009). Introduction. M. Anderson, J. Carrol, & D. Cameron (Der.), Drama education with digital technology (ss. 1-5). Londra & New York: Continuum.
  3. Anderson, M. & Cameron, D. (2013). Drama and learning Technologies: to affinity spaces and beyond. M. Anderson & J. Dunn (Der.), How drama activates learning: contemporary research and practise (ss. 226-241). Bloomsbury Academic.
  4. Auslander, Philip (1999). Liveness: Performance in a Mediatized Culture. Londra & New York: Routledge.
  5. Baldwin, P. (2019). Drama yoluyla okul gelişimi. (Çev. Ed. Z. Özen & İ. Metinnam). Ankara: Pegem Akademi.
  6. Bestock, S. (2020). Teaching Drama in Distance Learning. https://www.edutopia.org/article/teaching-drama-distance-learning
  7. Cziboly, A. & Bethlenfalvy, A. (2020). Response to COVID-19 Zooming in on online process drama, Research in Drama Education: The Journal of Applied Theatre and Performance, 25(4), 645-651. doi: 10.1080/13569783.2020.1816818
  8. Davis, S., E. (2010). ICTs for creative practise in drama: Creating cyberdrama with young people in school contexts. (Yayınlanmamış doktora tezi). Queensland University of Technology. Brisbane, Avustralya.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

10 Mart 2023

Gönderilme Tarihi

6 Aralık 2022

Kabul Tarihi

24 Şubat 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 18 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Karaosmanoğlu, G., Metinnam, İ., & Adıgüzel, Ö. (2023). Covid-19 Sürecinde Çevrimiçi Drama Derslerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Yaratıcı Drama Dergisi, 18(1), 53-76. https://izlik.org/JA94XW38KJ
AMA
1.Karaosmanoğlu G, Metinnam İ, Adıgüzel Ö. Covid-19 Sürecinde Çevrimiçi Drama Derslerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. YADER. 2023;18(1):53-76. https://izlik.org/JA94XW38KJ
Chicago
Karaosmanoğlu, Gökhan, İhsan Metinnam, ve Ömer Adıgüzel. 2023. “Covid-19 Sürecinde Çevrimiçi Drama Derslerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri”. Yaratıcı Drama Dergisi 18 (1): 53-76. https://izlik.org/JA94XW38KJ.
EndNote
Karaosmanoğlu G, Metinnam İ, Adıgüzel Ö (01 Mart 2023) Covid-19 Sürecinde Çevrimiçi Drama Derslerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Yaratıcı Drama Dergisi 18 1 53–76.
IEEE
[1]G. Karaosmanoğlu, İ. Metinnam, ve Ö. Adıgüzel, “Covid-19 Sürecinde Çevrimiçi Drama Derslerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, YADER, c. 18, sy 1, ss. 53–76, Mar. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94XW38KJ
ISNAD
Karaosmanoğlu, Gökhan - Metinnam, İhsan - Adıgüzel, Ömer. “Covid-19 Sürecinde Çevrimiçi Drama Derslerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri”. Yaratıcı Drama Dergisi 18/1 (01 Mart 2023): 53-76. https://izlik.org/JA94XW38KJ.
JAMA
1.Karaosmanoğlu G, Metinnam İ, Adıgüzel Ö. Covid-19 Sürecinde Çevrimiçi Drama Derslerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. YADER. 2023;18:53–76.
MLA
Karaosmanoğlu, Gökhan, vd. “Covid-19 Sürecinde Çevrimiçi Drama Derslerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri”. Yaratıcı Drama Dergisi, c. 18, sy 1, Mart 2023, ss. 53-76, https://izlik.org/JA94XW38KJ.
Vancouver
1.Gökhan Karaosmanoğlu, İhsan Metinnam, Ömer Adıgüzel. Covid-19 Sürecinde Çevrimiçi Drama Derslerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. YADER [Internet]. 01 Mart 2023;18(1):53-76. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94XW38KJ