Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Harriet Finlay-Johnson’ın Drama Yaklaşımı

Yıl 2021, Cilt: 16 Sayı: 2, 229 - 260, 15.07.2021

Öz

Türkiye’de eğitimde yaratıcı drama alanı hızlıca gelişirken, dünya alanyazınına ilişkin çalışmalar ve dramadaki öncü kişilerin drama anlayışlarına yönelik araştırma ve incelemeler yeterli görünmemektedir. Bu araştırmada, eğitimde yaratıcı dramanın öncüsü kabul edilen Harriet Finlay-Johnson’ın dramaya yaklaşımı betimlenmeye çalışılmıştır. Drama alanında ilk çalışmaları yapan Harriet Finlay-Johnson’ın kendi kitabının incelenmesine dayanan bu araştırma, döküman incelemeye dayalı biyografik bir çalışmadır. Biyografik çalışma, bir bireyin yaşam hikâyesi, arşivsel dokümanlar ve kayıtlar kullanılarak tek bir birey üzerine yapılan bir çalışmadır. Bu araştırma türünde bir kişi üzerine odaklanılır, o kişinin yaşamı, öyküleri, çalışmaları, özel olayları, vb. olaylar ve durumlar araştırmanın konusunu oluşturur. Araştırmada verilerin toplanması işi, “doküman incelemesi” yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, araştırmaya konu olan Harriet Finlay-Johnson’ın, “yeni bir okul geleneği” oluşturmayı hedefleyerek gerek kendi dönemi gerekse günümüzde “devrimci” sayılabilecek kadar sıradışı bazı görüş ve uygulamalar ortaya koyduğunu, öte yandan günümüzdekilerle bazen benzerlik gösteren kimi görüş ve uygulamalarının, bazen de tam olarak örtüştüğünü, dolayısıyla onun bu alanda “öncü” sıfatını layıkıyla hakkettiğini göstermiştir. Sonuç olarak, onun eğitim sahnesinden (sıradışı evliliğinden dolayı) kendisine yönelik baskılar nedeniyle çekilmesinin üzerinden bir asır geçmiş olmasına karşın, Harriet Finlay-Johnson’ın görüş ve uygulamalarından bazılarının hala günümüze ışık tutmakta olduğu ve diğer bazılarının – denendiği takdirde – belki de geleceğe giden yolda da önümüzü aydınlatabileceği yargısına varılmıştır.

Kaynakça

  • Adıgüzel, Ö. (2009). İlköğretimde drama. Ali Öztürk. (Ed.). Dramada Temel Kavramlar. (2. Baskı) Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, ss. 1-18. Bolton, G. (1984). An argument for placing drama at the center of the curriculum. Longman Group Ltd.
  • Bowmaker, M. (2002). A little school on the downs. West Sussex, England: Woodfield Publishing.
  • Cömert, D. (2019) John O’Toole’un yaratıcı drama yaklaşımının incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Cyr, Ellen M. (1912). The dramatic method of teaching. Boston: Ginn and Company.
  • Creswell, J.W. (2013). Nitel araştırma yöntemleri beş yaklaşıma göre nitel araştırma ve araştırma deseni. Ankara: Siyasal Yayınları.
  • Çetin Özçelik, A. ve Öztürk, A. ( 2013) Yaratıcı drama alanında gavin bolton’ın drama anlayışı Yaratıcı Drama Dergisi. 8 (16) 1-14.
  • Finlay-Johnson, H. (1913). The dramatic method of teaching. (Second Edition). London: James Nisbet & Co.,Limited.
  • Finlay-Johnson, H. (1913). The dramatic method of teaching. (Baskı 2). Web: http://books.google.com.tr/ books?id=Dn4WAAAAIAAJ&q=harriet+finlay-johnson+dramatic+method+of+teaching&dq adresinden 12 Ocak 2010’da alınmıştır.
  • Gümüş, N. (2019). Yaratıcı drama alanında H. Caldwell Cook’un drama anlayışının incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Kömür Aksak, İ.(2014) Yaratıcı drama alanında Peter Slade’in drama anlayışının incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Metinnam, İ. (2011) yaratıcı drama alanında Brian Way’in drama anlayışının incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Özen, Z. (2011). Dorothy Heathcote’un yaratıcı drama yaklaşımları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Saban, A. ve Ersoy, A. (2017) Eğitimde nitel araştırma desenleri (2. Baskı). Ankara:Anı Yayıncılık.
  • Sağlam, T. (2004). Dramatik eğitim: amaç mı? araç mı? Tiyatro Araştırmaları Dergisi. (17), 4-22.
  • San, İ. (1990) Eğitimde yaratıcı drama. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 23 (2) 573-582.
  • Sapmaz, C. (2010). Harriet Finlay-Johnson’ın Genel Eğitim Anlayışı İçinde Dramaya Yaklaşımının Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Uştuk, Ö. (2014) Cecily O’Neill’in süreç drama yaklaşımı ve süreç dramanın bileşenleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (6. Basım). Ankara: Seçkin Yayıncılık
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Cemil Sapmaz Bu kişi benim

Ömer Adıgüzel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sapmaz, C., & Adıgüzel, Ö. (2021). Harriet Finlay-Johnson’ın Drama Yaklaşımı. Yaratıcı Drama Dergisi, 16(2), 229-260.